Tänä vuonna Earth Hour vietetään hyvässä seurassa ruuasta nauttien. Kuva: Aki-Pekka Sinikoski / WWF Suomi.
Tänä vuonna Earth Hour vietetään hyvässä seurassa ruuasta nauttien. Kuva: Aki-Pekka Sinikoski / WWF Suomi.

Maaliskuun viimeisenä lauantai-iltana on aika sammuttaa ylimääräiset valot ja sosiaalinen media ja nauttia ympäristöystävällisestä ruuasta hyvässä seurassa kynttilän valossa. WWF:n Earth Hour on tänä vuonna maailman suurin kynttiläillallinen.

Maailman suurin ilmastotapahtuma WWF:n Earth Hour tulee taas. Tänä vuonna Earth Hourin aikana vietetään maailman suurinta kynttiläillallista hyvästä seurasta ja ekologisista eväistä nauttien.

On alkukeväinen lauantai, illallinen on katettu ja Korhosen perhe on kerääntynyt pöydän ääreen. Lapset pelaavat iPadeillaan, teini viestittelee kavereilleen Whatsappissa ja isä selaa kännykästään uutisia Helsingin Sanomien mobiilisovelluksella. Äiti nostaa lihapullat pöytään ja päivittää Facebookin: ”Ihanaa, että koko perhe on kerrankin yhdessä!”

Kuulostaako tutulta?

Maaliskuun viimeisenä lauantai-iltana on aika sammuttaa ylimääräiset valot ja sosiaalinen media ja nauttia ympäristöystävällisestä ruuasta hyvässä seurassa kynttilän valossa. WWF:n Earth Hour on tänä vuonna maailman suurin kynttiläillallinen, jonka aikana on oiva tilaisuus antaa aikaa läheisille sekä hengähdystauko itselle ja maapallolle. Sammuttamalla valonsa 28.3. kello 20.30–21.30 ihmiset ympäri maailmaa osoittavat päättäjille huolensa ilmaston puolesta.

Ruoan tuotantoon ja kulutukseen liittyvät ympäristövaikutukset ovat moninaisia ja ilmaston kannalta parempi vaihtoehto ei ehkä olekaan parempi vesivarojen kulutuksen kannalta. Tärkeimpiä ovat kuitenkin yksinkertaiset arjen valinnat:

  1. Korvaa osa lihasta kasviksilla ja kestävästi kalastetulla kalalla.
  2. Älä heitä ruokaa roskiin.
  3. Suosi sertifioituja elintarvikkeita ja luomua.

Ekologisuus ei tarkoita lempiasioista luopumista, ja ympäristönsuojelu voi olla hauskaa yhdessä tekemistä. Ruoka maistuu entistä paremmalta, kun se tekee hyvää sekä ihmiselle että ympäristölle.

WWF kutsuu kaikki ihmiset ja yhteisöt mukaan maailman suurimpaan ilmastotapahtumaan lauantaina 28. maaliskuuta kello 20.30–21.30. Sammuta valot, kutsu kaverit, sulje some ja sytytä kynttilät.

Rakennetaan yhdessä maailman suurin kynttiläillallinen! Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan osoitteessa earthhour.fi.

[youtube id="XXCL8VTkM-Q"]

Earth Hour sai alkunsa vuonna 2007 Australian Sydneyssä, jossa siihen osallistui yli kaksi miljoonaa ihmistä. Vuonna 2014 mukana oli jo yli kaksi miljardia ihmistä 162 maassa, 7000 kaupunkia sekä lukematon määrä yrityksiä, yhteisöjä ja oppilaitoksia. Suomessa Earth Hour järjestetään tänä vuonna seitsemättä kertaa.

Tutustu täällä ilmastoystävällisiin Earth Hour -resepteihin!

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin