Kuva: Brian J. Skerry / National Geographic Stock / WWF.
Kuva: Brian J. Skerry / National Geographic Stock / WWF.

Tonnikala on Suomen suosituinta kalaruokaa heti kasvatetun lohen ja kirjolohen jälkeen. Monet tonnikalakannat ovat ylikalastettuja tai niiden kalastuspaine on kestävyyden rajoilla. Silti tonnikalaakin voi syödä vastuullisesti, muistuttaa WWF Suomi.

Tonnikalat ovat maistuneet meille suomalaisille jo hyvän tovin niin säilykepurkissa kuin sushirullassakin. Ne ovat kasvatetun lohen ja kirjolohen jälkeen Suomen suosituinta kalaruokaa.

Kaupan kassalla kannattaa kuitenkin miettiä kahdesti: monet tonnikalakannat ovat ylikalastettuja tai niiden kalastuspaine on kestävyyden rajoilla. Osa syömästämme tonnikalasta olisi järkevää korvata paikallisilla kalalajeilla.

Kuitenkin myös tonnikaloja on mahdollista syödä hyvällä omallatunnolla. Tässä WWF:n vinkit:

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Vältä haitallisilla menetelmillä pyydettyjä tonnikaloja. Suuri osa tonnikalojen kalastuksesta tapahtuu pyyntimenetelmillä, joilla saadaan paljon ei-toivottua sivusaalista. Esimerkkejä sivusaaliista ovat keskenkasvuiset tonnikalat, linnut, merikilpikonnat, hait ja lukuisat eri kalalajit, jotka nakataan kuolleina takaisin mereen. Haitallisimpia pyyntimenetelmiä ovat pitkäsiima, verkot ja troolaus. Tonnikalojen pyytämisessä kestävämpiä vaihtoehtoja ovat niin sanotut aktiiviset menetelmät, kuten käsisiimat ja vapakalastus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Vältä suurikokoisia, uhanalaisia tonnikalalajeja. Maailman tonnikalasaalis on pääosin peräisin 23 kaupallisesti tärkeimmästä tonnikalakannasta. Niistä etenkin suuret lajit, kuten sinievätonnikala, ovat romahtaneet ylikalastuksen vuoksi.

– Ota selvää, mistä kala on pyydetty. Yli puolet tonnikalasaaliista saadaan läntiseltä ja keskiseltä Tyyneltä valtamereltä. Tarkempaa alueellista tietoa tonnikalakantojen tilasta saat mm. ISSF:n (International Seafood Sustainability Foundation) verkkosivuilta (linkki: http://iss-foundation.org/).

– Valitse MSC-sertifioitu vaihtoehto. MSC-sertifikaatti (Marine Stewardship Council) takaa, että kala on pyydystetty ekologisesti kestävällä tavalla. Sertifioidun tuotteen tunnistat sinisestä ovaalinmuotoisesta merkistä. Voit etsiä myynnissä olevia MSC-merkittyjä tuotteita myös Sustainable seafood finderin (linkki: www.msc.org/where-to-buy/product-finder) avulla.

Voit tutustua herkullisiin ja eettisesti kestäviin kalaresepteihin WWF Suomen Soppa-keittokirjassa.

Aiemmat WWF:n vierasbloggaukset löydät täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla