Kuva: Brian J. Skerry / National Geographic Stock / WWF.
Kuva: Brian J. Skerry / National Geographic Stock / WWF.

Tonnikala on Suomen suosituinta kalaruokaa heti kasvatetun lohen ja kirjolohen jälkeen. Monet tonnikalakannat ovat ylikalastettuja tai niiden kalastuspaine on kestävyyden rajoilla. Silti tonnikalaakin voi syödä vastuullisesti, muistuttaa WWF Suomi.

Tonnikalat ovat maistuneet meille suomalaisille jo hyvän tovin niin säilykepurkissa kuin sushirullassakin. Ne ovat kasvatetun lohen ja kirjolohen jälkeen Suomen suosituinta kalaruokaa.

Kaupan kassalla kannattaa kuitenkin miettiä kahdesti: monet tonnikalakannat ovat ylikalastettuja tai niiden kalastuspaine on kestävyyden rajoilla. Osa syömästämme tonnikalasta olisi järkevää korvata paikallisilla kalalajeilla.

Kuitenkin myös tonnikaloja on mahdollista syödä hyvällä omallatunnolla. Tässä WWF:n vinkit:

– Vältä haitallisilla menetelmillä pyydettyjä tonnikaloja. Suuri osa tonnikalojen kalastuksesta tapahtuu pyyntimenetelmillä, joilla saadaan paljon ei-toivottua sivusaalista. Esimerkkejä sivusaaliista ovat keskenkasvuiset tonnikalat, linnut, merikilpikonnat, hait ja lukuisat eri kalalajit, jotka nakataan kuolleina takaisin mereen. Haitallisimpia pyyntimenetelmiä ovat pitkäsiima, verkot ja troolaus. Tonnikalojen pyytämisessä kestävämpiä vaihtoehtoja ovat niin sanotut aktiiviset menetelmät, kuten käsisiimat ja vapakalastus.

– Vältä suurikokoisia, uhanalaisia tonnikalalajeja. Maailman tonnikalasaalis on pääosin peräisin 23 kaupallisesti tärkeimmästä tonnikalakannasta. Niistä etenkin suuret lajit, kuten sinievätonnikala, ovat romahtaneet ylikalastuksen vuoksi.

– Ota selvää, mistä kala on pyydetty. Yli puolet tonnikalasaaliista saadaan läntiseltä ja keskiseltä Tyyneltä valtamereltä. Tarkempaa alueellista tietoa tonnikalakantojen tilasta saat mm. ISSF:n (International Seafood Sustainability Foundation) verkkosivuilta (linkki: http://iss-foundation.org/).

– Valitse MSC-sertifioitu vaihtoehto. MSC-sertifikaatti (Marine Stewardship Council) takaa, että kala on pyydystetty ekologisesti kestävällä tavalla. Sertifioidun tuotteen tunnistat sinisestä ovaalinmuotoisesta merkistä. Voit etsiä myynnissä olevia MSC-merkittyjä tuotteita myös Sustainable seafood finderin (linkki: www.msc.org/where-to-buy/product-finder) avulla.

Voit tutustua herkullisiin ja eettisesti kestäviin kalaresepteihin WWF Suomen Soppa-keittokirjassa.

Aiemmat WWF:n vierasbloggaukset löydät täältä.

Rosee toimii buffetissa täydellisesti, ja tämän viinin hinta pelastaa juhlien budjetin.

Mikä? Espanjalainen Raimat Rosada 2016 (10,89 e) on loistava yleisviini kevään kemuihin ja juhlabuffetteihin.

Millainen? Herkullisen hedelmäinen, mutta kuiva. Kirsikoiden ja mansikoiden aromia ryhdittää mukava mausteisuus.

Minkä kanssa? Buffetin yleisviiniksi. Erityisen hyvin viini sopii paahdettujen kasvisten ryydittämien salaattien sekä lohen, paahtopaistin ja kanan seuraan.

Viinisuositus: Tuomas Tanttu. Lisää Tantun viinisuosituksia löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Kuva: Alko

Upeasti uudistuneesta Glorian ruoka & viini -lehdestä löydät herkullisimmat ratkaisut kevään juhlaputkeen: suuri kuohuviinitesti, raparperisima, etukäteen valmistuvat ja pieneen tilaan mahtuvat suolaiset levypiirakat, upeat täytekakut sekä huippukokin yllättävät mokkapalat. Mukana myös opas New Yorkin ravintoloihin, maistuvimmat alkoholittomat kuohujuomat sekä viinintekijä Outi Jakovirran haastattelu. Lehti on myynnissä 19.4.