Kuva: Brian J. Skerry / National Geographic Stock / WWF.
Kuva: Brian J. Skerry / National Geographic Stock / WWF.

Tonnikala on Suomen suosituinta kalaruokaa heti kasvatetun lohen ja kirjolohen jälkeen. Monet tonnikalakannat ovat ylikalastettuja tai niiden kalastuspaine on kestävyyden rajoilla. Silti tonnikalaakin voi syödä vastuullisesti, muistuttaa WWF Suomi.

Tonnikalat ovat maistuneet meille suomalaisille jo hyvän tovin niin säilykepurkissa kuin sushirullassakin. Ne ovat kasvatetun lohen ja kirjolohen jälkeen Suomen suosituinta kalaruokaa.

Kaupan kassalla kannattaa kuitenkin miettiä kahdesti: monet tonnikalakannat ovat ylikalastettuja tai niiden kalastuspaine on kestävyyden rajoilla. Osa syömästämme tonnikalasta olisi järkevää korvata paikallisilla kalalajeilla.

Kuitenkin myös tonnikaloja on mahdollista syödä hyvällä omallatunnolla. Tässä WWF:n vinkit:

– Vältä haitallisilla menetelmillä pyydettyjä tonnikaloja. Suuri osa tonnikalojen kalastuksesta tapahtuu pyyntimenetelmillä, joilla saadaan paljon ei-toivottua sivusaalista. Esimerkkejä sivusaaliista ovat keskenkasvuiset tonnikalat, linnut, merikilpikonnat, hait ja lukuisat eri kalalajit, jotka nakataan kuolleina takaisin mereen. Haitallisimpia pyyntimenetelmiä ovat pitkäsiima, verkot ja troolaus. Tonnikalojen pyytämisessä kestävämpiä vaihtoehtoja ovat niin sanotut aktiiviset menetelmät, kuten käsisiimat ja vapakalastus.

– Vältä suurikokoisia, uhanalaisia tonnikalalajeja. Maailman tonnikalasaalis on pääosin peräisin 23 kaupallisesti tärkeimmästä tonnikalakannasta. Niistä etenkin suuret lajit, kuten sinievätonnikala, ovat romahtaneet ylikalastuksen vuoksi.

– Ota selvää, mistä kala on pyydetty. Yli puolet tonnikalasaaliista saadaan läntiseltä ja keskiseltä Tyyneltä valtamereltä. Tarkempaa alueellista tietoa tonnikalakantojen tilasta saat mm. ISSF:n (International Seafood Sustainability Foundation) verkkosivuilta (linkki: http://iss-foundation.org/).

– Valitse MSC-sertifioitu vaihtoehto. MSC-sertifikaatti (Marine Stewardship Council) takaa, että kala on pyydystetty ekologisesti kestävällä tavalla. Sertifioidun tuotteen tunnistat sinisestä ovaalinmuotoisesta merkistä. Voit etsiä myynnissä olevia MSC-merkittyjä tuotteita myös Sustainable seafood finderin (linkki: www.msc.org/where-to-buy/product-finder) avulla.

Voit tutustua herkullisiin ja eettisesti kestäviin kalaresepteihin WWF Suomen Soppa-keittokirjassa.

Aiemmat WWF:n vierasbloggaukset löydät täältä.

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin