Marinoidut silakat on kalaruokien klassikko. Linkki ohjeeseen löytyy blogista. Kuva: <span class="photographer">Sabrina Bqain / WWF.</span>
Marinoidut silakat on kalaruokien klassikko. Linkki ohjeeseen löytyy blogista. Kuva: Sabrina Bqain / WWF.

Silakka on hyvä ja vastuullinen valinta ruokalautaselle, mutta se ei maistu suomalaisille entiseen malliin. Vielä vuosituhannen vaihteessa keskivertosuomalainen söi 1,2 kiloa silakkaa vuodessa, nykyisin enää 300 grammaa.

Ruokailutottumukset muuttuvat. Joskus, esimerkiksi silakan tapauksessa, tämä on valitettavaa. Silakka ei nimittäin kelpaa enää suomalaisten lautasille. Vielä vuosituhannen vaihteessa keskivertosuomalainen söi 1,2 kiloa silakkaa vuodessa, nykyisin enää 300 grammaa. Määrä vastaa muutamaa vaivaista annosta. Silakka on yhä suomalaisen kalatalouden ylivoimaisesti tärkein saalislaji, mutta suurin osa saaliista menee turkiseläinten rehuksi.

Silakka on kuitenkin hyvä ja vastuullinen valinta ruokalautaselle, koska sen kantojen tila ja kalastus ovat kestävällä tasolla. Suomen saaliista suurin osa kalastetaan Selkämereltä, jonka kanta on nyt ennätyssuuri. Silakankalastuksessa ei vahingoiteta muuta meriluontoa eikä saada ei-toivottua sivusaalista. Sivusaaliin osuus maailman kokonaiskalansaaliista on noin 40 prosenttia, ja vuosittain jopa 30 miljoonaa tonnia kalaa heitetään kuolleena takaisin mereen.

Moni kuluttaja on huolissaan silakan sisältämistä vierasaineista. Onkin totta, että etenkin Pohjanlahdesta ja Suomenlahdesta pyydettyä suurikokoista silakkaa syömällä voi altistua tavanomaista suuremmille määrille terveydelle haitallisia dioksiineja ja PCB-yhdisteitä. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran suositusten mukaan suurikokoista, yli 17 senttimetriä pitkää silakkaa voi kuitenkin syödä 1–2 kertaa kuussa sadan gramman annoksina eli vuosittain noin 1,8 kiloa henkeä kohti. Tämä tarkoittaa, että terveyssuositukset huomioiden silakkaa voitaisiin syödä yli viisinkertainen määrä nykytasoon nähden. Hyvä keino vähentää silakasta saatavia vierasaineita on syödä pienikokoisempaa kalaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Silakka on halpa, herkullinen ja monipuolinen kala. Sitä myydään yleisimmin valmiina fileenä, joka on äärimmäisen helppo valmistaa. Perinteisempien herkkujen, kuten marinoitujen silakoiden, lisäksi se sopii erinomaisesti muun muassa sushiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tule tapaamaan WWF:n asiantuntijoita Helsingin silakkamarkkinoille 5. lokakuuta. Tarjolla on muun muassa tietoa vastuullisesta kalastuksesta ja lisää maittavia reseptejä.

Saariston marinoidut silakat WWF:n tapaan valmistuvat tällä ohjeella.

WWF:n silakkanigirit ja kirjolohimakit pyöräytetään näin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla