Lauantaina on yhteisen kynttiläillallisen aika. Kuva: <span class="photographer">Aki-Pekka Sinikoski / WWF Suomi.</span>
Lauantaina on yhteisen kynttiläillallisen aika. Kuva: Aki-Pekka Sinikoski / WWF Suomi.

Ympäristön kannalta parhaat ruokavalinnat ovat yksinkertaisia: korvaa osa lihasta kasviksilla ja kestävästi kalastetulla kalalla, älä heitä ruokaa roskiin.

Ruoka kuuluu jokaiseen päivään ja aiheuttaa ihmisten synnyttämistä hiilidioksidipäästöistä peräti viidesosan – yhtä paljon kuin liikenne. Koska ruuan ympäristövaikutukset ovat moninaiset, ei ekologisesti kestävimmän vaihtoehdon löytäminen marketin hyllyviidakosta ole välttämättä aina helppoa.

Yksi tuotteiden ympäristövaikutusten arvioimiseen käytettävistä mittareista on hiilijalanjälki, joka kertoo tuotteen elinkaaren aikana syntyvistä kasvihuonekaasupäästöistä. Ruuan ympäristövaikutuksia voi helposti pienentää yksinkertaisilla arjen valinnoilla esimerkiksi korvaamalla toisinaan seuraavat elintarvikkeet ympäristön kannalta kestävämmillä vaihtoehdoilla. Suluissa ovat arviot tuotteiden hiilijalanjäljistä (kgCO2e/kg).

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ruuan negatiivisia ympäristövaikutuksia voi pienentää myös minimoimalla ruokahävikin määrän. Me suomalaiset heitämme valtavasti ruokaa roskiin – joka päivä yli miljoona kiloa. Hukkaan päätyvä ruoka on kuluttanut luonnonvaroja tuotantovaiheessa sekä kuormittanut ilmastoa ja vesistöjä. Ruokahävikki on siis luonnonvarojen heittämistä hukkaan. Syömällä kaiken ostamasi säästät sekä ympäristöä että rahaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Syömme joka päivä eri puolilla maailmaa tuotettua ruokaa, jonka tuotanto voi vaikuttaa alkuperämaan ympäristöön ja paikallisväestön elämään joko myönteisesti tai kielteisesti. Ruuantuotannon kestävyyden ja oikeudenmukaisuuden takaamiseksi on kehitetty useita kansainvälisiä järjestelmiä. Vaihda siis kahvisi Reiluun kauppaan ja valitse lautasellesi MSC-sertifioitua tonnikalaa. Pelkästään kotimaista ruokaa ei tarvitse ostaa, sillä ruuantuotanto antaa toimeentulon monille köyhien maiden ihmisille.

Maailman suurinta ilmastotapahtumaa WWF:n Earth Houria vietetään lauantaina 28.3. kello 20.30–21.30. Osallistu maailman suurimmalle kynttiläillalliselle: sammuta valot, kutsu kaverit, sulje sosiaalinen media ja sytytä kynttilät. Nauti vastuullinen illallinen hyvässä seurassa ja näytä samalla valomerkki ilmaston puolesta.

Kokkaa Earth Hour -illallisellesi esimerkiksi herkullisia appelsiinimarinoituja punajuuria alkupalaksi sekä lämmittävää chili sin carnea pääruuaksi. Ruoka maistuu entistä paremmalta, kun se tekee hyvää paitsi terveydelle myös ympäristölle!

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan: http://earthhour.fi

Lähde: Tuuli Kaskinen, Outi Kuittinen, Saija-Riitta Sadeoja & Anna Talasniemi: Kausiruokaa herkuttelijoille ja ilmastonystäville (Teos, 2011)

Lisää ilmastoystävällisiä Earth Hour -reseptejä löydät täältä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla