Lauantaina on yhteisen kynttiläillallisen aika. Kuva: Aki-Pekka Sinikoski / WWF Suomi.
Lauantaina on yhteisen kynttiläillallisen aika. Kuva: Aki-Pekka Sinikoski / WWF Suomi.

Ympäristön kannalta parhaat ruokavalinnat ovat yksinkertaisia: korvaa osa lihasta kasviksilla ja kestävästi kalastetulla kalalla, älä heitä ruokaa roskiin.

Ruoka kuuluu jokaiseen päivään ja aiheuttaa ihmisten synnyttämistä hiilidioksidipäästöistä peräti viidesosan – yhtä paljon kuin liikenne. Koska ruuan ympäristövaikutukset ovat moninaiset, ei ekologisesti kestävimmän vaihtoehdon löytäminen marketin hyllyviidakosta ole välttämättä aina helppoa.

Yksi tuotteiden ympäristövaikutusten arvioimiseen käytettävistä mittareista on hiilijalanjälki, joka kertoo tuotteen elinkaaren aikana syntyvistä kasvihuonekaasupäästöistä. Ruuan ympäristövaikutuksia voi helposti pienentää yksinkertaisilla arjen valinnoilla esimerkiksi korvaamalla toisinaan seuraavat elintarvikkeet ympäristön kannalta kestävämmillä vaihtoehdoilla. Suluissa ovat arviot tuotteiden hiilijalanjäljistä (kgCO2e/kg).

Ruuan negatiivisia ympäristövaikutuksia voi pienentää myös minimoimalla ruokahävikin määrän. Me suomalaiset heitämme valtavasti ruokaa roskiin – joka päivä yli miljoona kiloa. Hukkaan päätyvä ruoka on kuluttanut luonnonvaroja tuotantovaiheessa sekä kuormittanut ilmastoa ja vesistöjä. Ruokahävikki on siis luonnonvarojen heittämistä hukkaan. Syömällä kaiken ostamasi säästät sekä ympäristöä että rahaa.

Syömme joka päivä eri puolilla maailmaa tuotettua ruokaa, jonka tuotanto voi vaikuttaa alkuperämaan ympäristöön ja paikallisväestön elämään joko myönteisesti tai kielteisesti. Ruuantuotannon kestävyyden ja oikeudenmukaisuuden takaamiseksi on kehitetty useita kansainvälisiä järjestelmiä. Vaihda siis kahvisi Reiluun kauppaan ja valitse lautasellesi MSC-sertifioitua tonnikalaa. Pelkästään kotimaista ruokaa ei tarvitse ostaa, sillä ruuantuotanto antaa toimeentulon monille köyhien maiden ihmisille.

Maailman suurinta ilmastotapahtumaa WWF:n Earth Houria vietetään lauantaina 28.3. kello 20.30–21.30. Osallistu maailman suurimmalle kynttiläillalliselle: sammuta valot, kutsu kaverit, sulje sosiaalinen media ja sytytä kynttilät. Nauti vastuullinen illallinen hyvässä seurassa ja näytä samalla valomerkki ilmaston puolesta.

Kokkaa Earth Hour -illallisellesi esimerkiksi herkullisia appelsiinimarinoituja punajuuria alkupalaksi sekä lämmittävää chili sin carnea pääruuaksi. Ruoka maistuu entistä paremmalta, kun se tekee hyvää paitsi terveydelle myös ympäristölle!

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan: http://earthhour.fi

Lähde: Tuuli Kaskinen, Outi Kuittinen, Saija-Riitta Sadeoja & Anna Talasniemi: Kausiruokaa herkuttelijoille ja ilmastonystäville (Teos, 2011)

Lisää ilmastoystävällisiä Earth Hour -reseptejä löydät täältä!

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin