Sinappi on kesän helpoin itse tehty tuliainen. Se säilyy pitkään eikä jää nurkkiin homehtumaan.

Sinapilla on kaksi sesonkia, joista toinen alkoi juuri nyt (toinen tietysti jouluna). Oletko harkinnut sinapin tekemistä itse? Sinappi on loistava tuliainen: edullinen, helppo ja valmistuu nopeasti (linkki reseptiin alla). Perussinapin voi maustaa lähes millä vain, mutta kiinnostavia maun antajia ovat esimerkiksi appelsiininkuori ja -mehu, mustikka, puolukka, vadelma, mustaherukka, fenkoli, inkivääri, omenasose, yrtit ja alkoholi. Sinappi voi olla tulista, mietoa, makeaa tai lähes makeuttamatonta. Tulisuutta säätelet sinappijauheen määrällä, makeutta sokerilla.

Kun olet valmistanut sinapin, pakkaa se puhtaaseen, kauniiseen purkkiin ja koristele purkki nauhalla ja sesonkiin sopivilla luonnonkukilla, yrteillä, oksilla tai heinillä. Tosiaskartelija leikkaa tapetista tai paperista etiketin purkin kylkeen ja kirjoittaa etikettiin tervehdyksen tai sinapin teko-ohjeen.

Kun annat sinapin, voit kertoa knoppitietona, että sinapinsiemeniä saadaan sinappikasveista. Siemenet jauhetaan ja niistä tehdään maustekastikkeita ja -tahnoja eli niitä sinappeja, jotka me tunnemme. Kokonaisia sinapinsiemeniä käytetään muun muassa säilykkeisiin, joissa ne lähinnä lisäävät säilyvyyttä, eivät niinkään anna makua. Kokonaisia siemeniä käytetään myös karkeissa ja maalaistyylisissä sinapeissa. Sinapin säilymisajaksi voit luvata 2-3 kuukautta (jääkaapissa).

Ethän muuten unohda, että sinappia voi sekoittaa antamaan makua kastikkeille, dipeille ja salaatinkastikkeille.

Kokeile ensialkuun currysinappia. Se sopii niin makkaran, kanaruokien kuin pastojen mausteeksi.

Rosee toimii buffetissa täydellisesti, ja tämän viinin hinta pelastaa juhlien budjetin.

Mikä? Espanjalainen Raimat Rosada 2016 (10,89 e) on loistava yleisviini kevään kemuihin ja juhlabuffetteihin.

Millainen? Herkullisen hedelmäinen, mutta kuiva. Kirsikoiden ja mansikoiden aromia ryhdittää mukava mausteisuus.

Minkä kanssa? Buffetin yleisviiniksi. Erityisen hyvin viini sopii paahdettujen kasvisten ryydittämien salaattien sekä lohen, paahtopaistin ja kanan seuraan.

Viinisuositus: Tuomas Tanttu. Lisää Tantun viinisuosituksia löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Kuva: Alko

Upeasti uudistuneesta Glorian ruoka & viini -lehdestä löydät herkullisimmat ratkaisut kevään juhlaputkeen: suuri kuohuviinitesti, raparperisima, etukäteen valmistuvat ja pieneen tilaan mahtuvat suolaiset levypiirakat, upeat täytekakut sekä huippukokin yllättävät mokkapalat. Mukana myös opas New Yorkin ravintoloihin, maistuvimmat alkoholittomat kuohujuomat sekä viinintekijä Outi Jakovirran haastattelu. Lehti on myynnissä 19.4.