Pinnalta rapea, sisältä mehevä. Muutaman niksin avulla valmistat kotikeittiössä upeita frittiherkkuja.

Maailman parhaat vappumunkit, friteerattu kana tai itse tehdyt lihapiirakat. Kaikkia näitä herkkuja yhdistää yksi asia: uppopaistaminen.

Toisin kuin yleensä luullaan, uppopaistaminen ei välttämättä ole erityisen epäterveellinen ruoanvalmistusmenetelmä. Kunhan öljyn lämpötila on tarpeeksi korkea, se ei imeydy raaka-aineisiin sisälle – vaan saa aikaan supermaukkaan ja rapean pinnan. Sellaista et saa aikaan millään muulla tekniikalla. 

Uppopaistaminen on kuitenkin asia, joka hieman jännittää monia. Räiskyykö kuuma rasva? Mistä tietää, milloin ruoka on valmista? Pelko on kuitenkin turhaa: kunhan omaksut muutaman ammattilaisten tekniikkaniksin, uppopaistaminen muuttuu yhtä simppeliksi kuin paistinpannun käyttäminen. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

1. Oikea öljy hoitaa homman

Ruoka kuin ruoka, tärkeintä ovat laadukkaat raaka-aineet. Uppopaistamisessa parhaiten toimii rypsiöljy, sillä sen savuamispiste on korkea ja maku neutraali. Käytetty paistoöljy kannattaa ottaa talteen ja hyödyntää uudelleen uppopaistossa, ruoanlaitossa tai leivonnassa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Kattilalla on väliä 

Friteeraamiseen kaikkein paras ja turvallisin vaihtoehto on laakea ja korkeareunainen teräskattila. Sen avulla öljyn lämpötilaa on helppo säädellä. Varmista, ettei kattila ole märkä, ja muista pitää myös kansi käden ulottuvilla. 

3. Vähemmän on enemmän 

Lisää kattilaan öljyä niin, että rasva täyttää noin kolmasosan kattilan tilavuudesta. 
Lämmitä öljy levyn keskilämmöllä noin 180 asteeseen. Jos et omista lämpömittaria, testaa lämpö pienellä leipäpalalla: kun se nousee pintaan ja ruskistuu hetkessä, lämpö on sopiva. Sitten vain paistamaan! 

4. Älä jäähdytä öljyä

Lisää paistettavat raaka-aineet öljyyn pienissä erissä, jotta öljy ei jäähdy. Kun lisäät ne kattilaan läheltä öljyn pintaa, ei kuuma rasva roisku päällesi. Kypsennä, kunnes ruoat ovat kauttaaltaan ruskistuneita ja nousevat pintaan. Valuta ylimääräinen öljy ruuista pois reikäkauhan tai siivilän avulla tai nosta ne talouspaperin päälle. Sitten herkuttelemaan!

Vinkkejä ja ohjeita Keiju Öljyakatemista

Tee elämäsi parhaimmat vappumunkit, liha- tai vegepiirakat tai rapeat juuressipsit! Katso Keiju Öljyakatemiasta lisää ideoita uppopaistoon ja kasviöljyjen monipuoliseen käyttöön. Sivustolta löytyy hyödyllistä tietoa, videoita ja hauskoja kursseja. 

Keiju Öljyakatemiassa opit perusasiat kasviöljyistä ja helppoja tekniikoita herkullisempaan kokkailuun. Opiskele, testaa taitosi ja voita herkullisia tuotepaketteja!

Sisältö jatkuu mainoksen alla