Maailmallakin tunnettu suomalainen kakkutaiteilija loihtii suloisen vaaleanpunaisen jäätelökakun koristeeksi satumetsän kimaltavine kuusineen ja valkoisena hohtavine lumihiutaleineen.

Kun kesäisen jäätelövohvelin kääntää nurinpäin ja päällystää sen piparien koristelusta tutulla valkoisella sokerikuorrutteella, syntyy lumisen metsän kuusi talvisen puolukkajäätelökakun pinnalle. Vaaleanpunaisessa joulujälkkärissä hopeisena hohtava kuusimetsä kietoo katsojan unenomaiseen lumoonsa.

Pitkän ja raskaan jouluaterian päätöksenä raikas jäätelökakku on nappivalinta, jonka voi tehdä etukäteen pakastimeen odottamaan. Ihastuta läheisesi ja nosta joulupöytään satumainen jäätelökakku, jonka valmistamisen helppoutta ei pöydässä istuvien tarvitse tietää.

Emma Ivane on Tampereella syntynyt konetekniikan diplomi-insinööri, itseoppinut kakkutaiteilija, leivontakirjailija ja valokuvaaja, jonka luomuksia on julkaistu lehdissä ja kirjoissa ympäri maailman. Vuonna 2019 Emma valittiin ainoana pohjoismaalaisena kirjaan, jossa esitellään 12 maailman parasta kakkutaiteilijaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ivane kertoo rakastuneensa kauniisti koristeltuihin kakkuihin olleessaan vaihto-opiskelijana Malesiassa. Siellä hänen asuinalueellaan oli useita kakkukauppoja, joiden ikkunoista pystyi katsomaan sisälle keittiöihin, joissa kakkuja koristeltiin. Ja Emmahan katsoi, ihasteli ja imi itseensä tekijöiden osaamista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kakkutaide oli tuolloin Suomessa vielä uusi juttu. Palattuaan kotiin Ivane osti ranskalaisen kakkutaiteilijan kirjan ja kokeili kakkujen koristelua. Se tempaisi mukaansa saman tien.

– Luovassa prosessissa ja syötävien materiaalien mahdollisuuksissa oli jotain todella kiehtovaa ja inspiroivaa. Kakkutaiteen ainutkertaisuus ja väliaikaisuus on kiinnostavaa, Ivane sanoo.

Kauniisti koristeltu kakku on parhaimmillaan visuaalinen elämys, taideteos, sillä erotuksella, että se syödään pois. Vaikka visuaalisuus on iso osa kuvataiteilijanakin työskentelevän Ivanen osaamista, on leipomisessa aina tärkeintä se, että kakut maistuvat todella hyvältä.

Yhdistele erilaisia koristeita ja päästä mielikuvitus valloilleen

Emma Ivanen puolukkajäätelökakun koristelussa jäätelövohveleihin kiinnitetyt koristerakeet luovat herkullisen lumon. Kakun päälle nostettavat kauniit koristeet voi tehdä rauhassa valmiiksi hyvissä ajoin ennen tarjoilua.

– Pidän siitä, että tämän yksinkertaisen reseptin elementit voi tehdä jo etukäteen ennen jouluaattoa. Kakku säilyy valmiina pakastimessa ja vohvelikuuset huoneenlämmössä. Insinööripuoleni rakastaa tällaista helppoutta ja käytännöllisyyttä reseptiikan ideoinnissa, Ivane hymyilee.

Omassa keittiössään Ivanella on valtava määrä erilaisia elintarvikevärejä ja koristerakeita. Kaupasta löytyvät koristeet sopivat taitelijan mielestä hyvin tyylikkäidenkin kakkujen koristeluun.

Ivane kertoo käyttäneensä jo vuosikausia Dr. Oetkerin koristerakeita esimerkiksi kukkakoristeiden keskustoissa. Dr. Oetker -sokerikuorrutteen Ivane nimeää luottoliimakseen sokerimassakoristeiden kiinnittämisessä. 

 

Puolukkajäätelökakku joulukuusikoristeilla

Valmistusaika: 20 min + pakastus yön yli + 20 min koristelu

6 palaa:

 

Jäädyke

5 dl vispikermaa

2 dl kondensoitua maitoa

200 g puolukoita

1/4 tl jauhettua vaniljatankoa Dr. Oetker Vanilla Twister

rypsiöljyä vuoan voiteluun

 

Koristelu

4 jäätelövohvelia

Dr. Oetker Valkoista sokerikuorrutetta 

Dr. Oetker The Taste Of Christmas Gingerbread Decoration -koristerakeita

Dr. Oetker The Taste Of Christmas Christmas Party -koristerakeita

Dr. Oetker Silver -koristerakeita

 

Pingota leivinpaperi noin 16 cm halkaisijan kokoisen irtopohjavuoan pohjalle ja öljyä reuna rypsiöljyllä.

Soseuta puolukat. Vatkaa kerma vaahdoksi. Kääntele kondensoitu maito, puolukkasose ja jauhettua vaniljatankoa kermavaahdon joukkoon.

Kaada jäätelö irtopohjavuokaan ja tasoita pinta. 

Peitä vuoan pinta foliolla ja pakasta jäätelökakkua vähintään yön yli.

Tasoita tarvittaessa jäätelövohvelien reunaa leikkaamalla saksilla. Leikkaa yksi vohvelikuusi hieman muita matalammaksi.

Levitä sokerikuorrutetta lusikalla jäätelövohvelien päälle ja ripottele pinnalle koristerakeita.

Irrota pakastettu kakku vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle. Nosta jäätelövohvelijoulukuuset kakun päälle. Ripottele pinnalle Silver -koristerakeita.

Vinkki: Voit tehdä kakun kaksinkertaisena noin 24 cm halkaisijan kokoiseen irtopohjavuokaan.

 

Lisää jouluisia reseptejä löydät osoitteesta: www.oetker.fi/joulu

 

Tämä artikkeli on mainos

Lue yllä oleva sisältö ja vastaa kyselyyn! Vastanneiden kesken arvotaan 50 euron arvoisia GoGift-lahjakortteja.

Tutkimuksen toteuttaa Digitalist Group Oyj Sanoma Media Finland Oy:n toimeksiannosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla