Kuvat
Tuukka Ervasti

Saisipa kaupasta limonadia, jossa maistuisi aito marja ja joka ei olisi kammottavan makeaa. Tähän tarpeeseen Vaasasta lähtöisin oleva, Ahvenanmaalle kotiutunut Tony Asumaa alkoi vastata viisi vuotta sitten perustaessaan limonaditehtaan.

Punaisessa riihessä toimiva Amalias limonadfabriken löytyy vartin matkan päästä Maarianhaminasta. Limonadien valmistus alkaa marjojen ja hedelmien puristamisella. Omenat tulevat tietysti omalta saarelta, marjat pakasteena Manner-Suomesta. Ilman väri- ja makuaineita syntyvissä limonadeissa mehupitoisuus on 20 prosenttia, ja ne maistuvat niin hyviltä, että juomat ovat päässeet pari kertaa Linnan itsenäisyyspäiväjuhlien pöytään.

Ensimmäisiä limonadimakuja olivat mustaherukka, mansikka, mustikka ja karpalo. Nyt makuja on 12. Suosituin maku, raparperi-seljankukka, on myös limonaditehtaan perustaneen Tony Asunmaan suosikkeja.

Tehtaaseen on rakennettu isompi varasto ja ostettu koneita. Vuosituotanto on 250 000 pulloa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Kolmannes pulloista menee mantereelle, loput jäävät Ahvenanmaalle. Mutta alamme olla valmiita Suomen isoille markkinoille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Niin makeaa kuin limonaditehtailijan työ onkin, se ei riittänyt Tonylle. Tammikuussa pieni, Japanissakin mainetta saanut Mercedes-konvehtitehdas siirtyi toiselta puolelta Ahvenanmaata Tonyn punaiseen riiheen.

Juttu on julkaistu alun perin Glorian ruoka & viini -lehdessä 9/2019.

Sisältö jatkuu mainoksen alla