Kuvat
Tuomas Kolehmainen
Matilda Melan ja Kaisa-Leena Pesosen yrityksen nimi, Juustotytöt, tuli vuokrakeittiön vuorolistalle tehdystä merkinnästä.
Matilda Melan ja Kaisa-Leena Pesosen yrityksen nimi, Juustotytöt, tuli vuokrakeittiön vuorolistalle tehdystä merkinnästä.

Vuosien kokeilujen jälkeen Matilda Mela ja Kaisa-Leena Pesonen onnistuivat tekemään vegaanista brie-juustoa.

Miten homejuustoa voi tehdä ilman maitoa?

Matilda: Pääraaka-aineemme on cashewpähkinä. Lisäksi tulee vettä, kookosöljyä, suolaa sekä valkohometta ja hapatetta. "Juustomme" muistuttaa brietä. Tykkään syödä sitä äidin lakkahillon kanssa. Kaisa-Leena laittaa "juuston" päälle mustapippuria ja espanjalaista oliiviöljyä.

 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mistä saitte idean tähän "juustoon"?

Kaisa-Leena: Vegaaniksi ryhdyttyäni halusin edelleen syödä hyvää juustoa. Sitä piti tehdä itse. Tein vuosia kokeiluja ja kun luin sosiaalisesta mediasta, että myös Matilda kokeillee maidottoman homejuuston tekoa, otin yhteyttä. Haluamme poistaa esteen vegaaniuden tieltä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Matilda: Ajattelen, että tuotteemme saa jonkun iloiseksi ja auttaa tekemään eettisesti ja ekologisesti kestävämpiä valintoja. Kun olin tuore vegaani, Suomessa ei ollut kasvipohjaisia juustoja. Tein kokeiluja, kuten vegaanisen cheddarin ja mozzarellan.

 

Moni valittaa, että vegaaniset juustot ovat pahoja. Mitä sanotte tästä?

Matilda: Makuasiat ovat makuasioita, eiväthän kaikki pidä samoista maitojuustoistakaan. Ei voi sanoa, että vegaaniset juustot olisivat lähtökohtaisesti huonoja.

Kaisa-Leena: Osa on syötäviä, osa kauheita. Mikään vegaanisista juustoista ei ole saanut jääkaapistani paikkaa, joka maitojuustoilla aikoinaan oli.

 

Mikä on vegejuuston valmistamisessa vaikeinta?

Matilda: Onnistuneen alun jälkeen oli vastoinkäymisiä, kun emme saaneetkaan "juustoa" homehtumaan oikein. Hellempi Valkoisen syntyä edelsi kuukausien työ.

Kaisa-Leena: On pitänyt opetella itse, sillä maitopohjaisten juustojen valmistusmenetelmät eivät välttämättä toimi meidän tuotteessamme. Paljon meni ensin biojätteeseen.

 

Tehdäänkö vegaanijuustoja muualla?

Matilda: Kanadassa on yritetty tehdä sinihomejuustoa kaurasta. Euroopassa meillä on toistakymmentä kilpailijaa ja Yhdysvalloissa saman verran. Olemme maistaneet heidän tuotteitaan ja on ollut jännittävää huomata, miten paljon toisistaan poikkeavia makuja ja rakenteita samasta raaka-aineesta saa.

 

Mikä on yllättänyt teidät?

Kaisa-Leena: Juustomme suosio. Välillä se myydään loppuun ja kysyntää on enemmän kuin ehdimme tuottaa. Ennen kuin saimme ensimmäisen erän valmiiksi, juustomme haluttiin jo kauppaan. Ilahduttavaa oli myös se, että vegebrie haluttiin Grön-ravintolaan.

 

Mitä seuraavaksi?

Kaisa-Leena: Haluaisimme raaka-aineen, joka olisi pähkinää ekologisempi ja lähempänä tuotettu. Tuotekehitys kiinnostaa, ja haluaisimme tästä päätyön. Lähikuukausina saamme myyntiin vegaanisen sinihomejuuston.

Juttu on julkaistu alun perin Glorian ruoka & viini -lehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla