Kuvat
Aku Isotalo
Barbecue on perinteistä korealaista parhaimmillaan.
Barbecue on perinteistä korealaista parhaimmillaan.

Old Boy BBQ on viihtyisä, mutta annokset jättävät toivomisen varaa.

Korealainen keittiö on ollut pitkään suosittua maailman metropoleissa, mutta Helsingissä korealaista ruokaa on saanut varsin harvoista paikoista.

Tämän takia on ilo, että Ludviginkadulle avautui marraskuussa korealaisesta keittiöstä inspiraationsa saava Old Boy BBQ.

Lupaavaa on myös se, että ravintolan puikoissa on ainakin Ragussa ja Shelterissä työskennelleet Antti Asujamaa ja Lennart Sukapää. Mukana ovat myös Hanne Honkanen ja Jan-Martin Rossi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ravintolan sisustamisessa on nähty vaivaa. Taneli Stenbergin kansaneeposmainen kahden seinän kokoinen maalaus on kieltämättä vaikuttava ilmestys. Muutenkin sisustus on viihtyisä ja lämmin, jopa eksoottinen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tarjoilu etenee vaivattomasti ja rennosti siihen asti, kunnes ravintola täyttyy. Alkupalat tulevat nopeasti, mutta ovat kaikki haaleita tai kylmiä. Pääruokia saa odottaa yli puoli tuntia.

Tilaamme jaettavaksi joukon alkupaloja.

GRILLATTU mustekala (14 e) on kumman mössöistä. Mustekalaa on hyvin vähän, sen sijaan tylsän makuisia riisijauhoista tehtyjä teck-pötkylöitä ihan riittämiin.

Lisänä on sienikimchiä, jossa chili on sivuosassa. Kokonaisuus on makumaailmaltaan hiukan yksitotisen maanläheinen. Onneksi seesamikastike hieman piristää kokonaisuutta.

Lämmin kampasimpukka-annos (14 e) tulee pöytään viileänä, eikä rapeaksi menussa kutsuttu merilevä ole rapeaa. Kastanjapalat tuovat kivaa suuntuntumaa. Valkopapuvaahto sitoo makuja, mutta sen maut eivät irtoa, koska vaahto on viileää.

Vieraani tilaa juomaksi korealaisen alkoholittoman mandariinista valmistetun hedelmälimonadin eli aden (5 e). Hänelle tuodaan vaatimaton pieni lasillinen lähes väritöntä juomaa. Sitä ei ole kunnolla sekoitettu, joten se maistuu ensin laimealta appelsiinivedeltä, koska kaikki maut ovat pohjalla. Lusikkaa juomassa ei ole.

Ravintolalla on sama nimi kuin korealaisella elokuvalla Oldboy, jossa keskeisessä osassa on mandu eli korealainen dumplings-taikinanyytti.

Ravintolan silkkitofumandussa (12 e) mausteena on soijalla vahvistettua sientä. Lopputulos on varsin mainio, etenkin kun nyyttiä kastaa seesamilla ja chilillä terästettyyn soijaliemeen.

Pidän myös höyrystetystä steambunista (8 e). Tämä korealainen sämpylä on huokoinen ja kevyen sitkoinen, eikä niin raskas kuin tämän kaltaiset korealaiset sämpylät joskus ovat.

Sämpylän sisällä on lempeästi etikoitua punajuurta ja pikkuisen kimchillä maustettua kurkkua. Yhdistelmä on mitä toimivin.

Paras alkupala olisi voinut olla korealainen kasvispannukakku (12 e), jos se ei olisi palanut pohjaan ja samalla kuivahtanut. Mungpapun seuraksi sopi täydellisesti makeanhapan omenakimchi.

PÄÄRUOKIA on kahdenlaisia.

Grillattuja ja kuumien hiilien päällä tarjoiltuja barbecueruokia sekä muutamia erillisannoksia. Barbecueannokset on tarkoitettu kahdelle, jolloin hintakin on siis kaksinkertainen.

Otamme klassikon eli lihaisan bbq-annoksen. Kuvepaisti on jätetty kauniin punertavaksi, porsaankyljessä on käristettyä rasvaa riittämiin ja vasikanposki on pehmeää.

Lihaa tulee yllättävän vähän, karkeasti arvioiden ehkä noin 200 grammaa kahdelle hengelle. Se on vähän 56 euron hintaisesta annoksesta.

Tarkoitus on syödä lihoja salaatinlehdillä, johon laitetaan lisäksi erilaisia kastikkeita ja riisiä.

Lisukkeita on kivan paljon. On muun muassa retikkaa, perinteistä kiinankaalikimchiä, hapatettua päärynää, karhunlaukkaa sekä chililtä, valkosipulilta ja hunajalta maistuvaa ssamjang-tahnaa.

Vaikka lihat ovat hyviä, pihistellen tarjoillusta ruuasta jää ikävä muisto. Riisiäkin tuodaan yllättävän vähän.

JÄLKIRUUAKSI tilaamme bubbletean (10 e), joka on rumin jälkiruoka, mitä olen aikoihin nähnyt.

Päällä on tarkoitus olla persikkajäähilettä, mutta se on jo pöytään tullessa lähes sulanut. Lopputulos näyttää lasten leikeistä tutulta vaaleapunaiselta sotkulta.

Jyvämaito maistuu navetalta, tapiokahelmet ovat yleensä kivoja mutta tässä seurassa lähinnä klimppejä. Ei epäilystäkään, ettei tässä ole haettu aitoja korealaisia makuja, mutta se ei vielä takaa, että lopputulos olisi onnistunut.

Tätä jälkiruokaa ei enää ole tarjolla, koska menu on vaihtunut arviokäyntien jälkeen.

TOISELLA testikerralla ruuat ovat lähes kaikki paremmin valmistettuja. Jopa bubbletea näyttää nätimmältä, värit eivät ole sekoittuneet laimean marjapuuromaiseksi ja jäähilettä on paljon. Pahaa se on tälläkin kertaa.

Tilaan bulgogin (24 e), joka on todellinen korealainen klassikko. Bulgogi on makeahko ruoka, mutta nyt sokeria on lipsahtanut turhankin kanssa. Liha on ilmeisestikin grillattua, jota tosin ei huomaa, koska se on pehmennyt lähes muhennokseksi. Kastikkeessa on hyvä seesamin, inkiväärin ja valkosipulin yhdistelmä, ja lopputulos sijoittuu syömieni lukuisten bulgogien keskihyvään sarjaan.

Vieraani ottaa kasvisbarbecuen. Grilliannoksia saa siis myös yksitellen, vaikka ravintola pyrkii myymään niitä vain kahdelle.

Tällä kertaa ruokaa on yllin kyllin.

OLD BOY ON mainio lisä Helsingin ravintolatarjontaan. Sen raaka-ainevalikoimassa on laajasti erilaisia Koreassa yleisesti käytettäviä ja Suomessa harvinaisia aineksia.

Ruokakin näytti ja vaikutti houkuttelevalta, eikä ihme, että monet ovat kehuneet paikkaa.

Testikertoina liian monet annoksista jättivät kuitenkin toivomisen varaa.

OLD BOY BBQ

* * *
Missä? Ludviginkatu 3–5, p. 0102073000, oldboy.fi.
Koska? Ma–la 17–iltamyöhään.
Paljonko? Alkuruuat 8–14 e, pääruuat 18–29 e ja jälkiruuat 10 e.
Esteetön? Kyllä.

..................................................................................

Tähdet:
* * * * * mannaa taivaasta
* * * * erittäin hyvää
* * * ihan ok
* * ainakin vatsa täyttyy
* jätä lautaselle

..................................................................................

Juttu on julkaistu aiemmin Helsingin Sanomien Nyt-liitteessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla