Italialaisen keittiön perusasiat ovat ”pikkukioskissa” kunnossa. Kun raaka-aineet ovat laadukkaita, kikkailua ei tarvita.

Eerikinkadusta on tullut kovasti eteläeurooppalainen katu. Pastaravintola Gooseen on pitkä jono joka päivä, ja vähän aikaa sitten avautui ranskalainen kahvila Enchanté Café.

Nyt kadun loppupäähän on avattu La Bottegaia. Se on pieni deli-tyyppinen kioski, josta saa lounasta, täytettyjä leipiä, leivonnaisia ja muita italialaisia herkkuja, kuten öljyjä, pastoja ja säilykkeitä.

Vitriinin upeista salami- ja kinkkupötkylöistä sekä juustoista, kuten gorgonzolasta, pecorinosta ja parmesaanista, voi koota maistelulautasen. Tuotteita voi ostaa myös kotiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Myyjä kertoo, että liikeidea on olla matalan kynnyksen italialainen kioski – La Bottegaia kääntyy kuulemma suomeksi muotoon ”pieni, ihana kioski”. Paikan perustaja on tuonut vuosikausia suomalaisiin kauppoihin italialaisia tuotteita ja haaveillut omasta kulmakuppilasta.

Vähän ennen kello kolmea lounasta on vielä tarjolla. Lasagne näyttää ja tuoksuu herkulliselta. Siinä on tasaiset kerrokset, ja juustokuorrute on rapsakka. Mausta jää kuitenkin puuttumaan lihaisaa syvyyttä. Ei huono esitys, muttei täysosumakaan.

Kasvissosekeitto on runsas ja kaunis. Rosmariiniset krutongit ja rapeaksi paistettu prosciutto crudo eli ilmakuivattu kinkku tekevät keitosta herkkua. Kinkkumuru on niin hyvää, että lounasseuralainen kaataa sen kaiken soppaansa, vaikka kasvissyöjä onkin.

Kumpaankin annokseen tulee kylkeen yksinkertainen vihersalaatti leivän kera. Salaatin seassa on laadukkaita oliiveja ja artisokansydämiä, ja päälle saa mukavan keon suussa sulavaa prosciutto crudoa.

On ihanaa lorottaa pöytään tuotua oliiviöljyä leivälle, laittaa viipale kinkkua päälle ja antaa palaa.

Lounasseuralainen nauttii salaattinsa kunnon Parmigiano-Reggiano-kasan kera. Juusto on hänen mukaansa ensiluokkaista ”helpomman” laidan parmesaania: erityisen pitkä kypsytys saa juuston maistumaan joidenkin makuun turhankin hapokkaalta.

Pääruuat salaatteineen, 12 e, ovat runsauteensa nähden asiallisen hintaisia. Lounaaseen sisältyy kahvi, joka ei ainakaan testipäivänä ole italialaista, mutta hyvää se on.

Musiikki soi hissukseen taustalla ja lautaset tyhjenevät. Ohi kävelevät ihmiset pällistelevät kiinnostuneina suuresta ikkunasta sisään.

Jos he uskaltautuvat jatkossa peremmälle, La Bottegaialla on valoisammat näkymät kuin liiketilassa aiemmin toimineilla. Tässä paikassa vuokralaiset ovat vaihtuneet tiuhaan.

Mikäli La Bottegaia saa jo haussa olevat luvat tarjoilla olutta ja viiniä, miksei grappaakin, paikka täyttää nimensä lupauksen erinomaisesti: pieni, ihana kioski.

La Bottegaia

  • Missä? Eerikinkatu 43.
  • Milloin? Ma–ti 11–18, ke–pe 8.30–20, la 11–18.
  • Paljonko? Lounas 12 e, maistelulautanen 18 e yhdelle, 30 e kahdelle, leivät 6–9,50 e, suodatinkahvi 3,20 e, cappuccino 4,20 e.
  • Esteetön? Ei.

Juttu on julkaistu aikaisemmin Helsingin Sanomissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla