Pelmenya on yksi Pietarin parhaista pelmeniravintoloista.
Pelmenya on yksi Pietarin parhaista pelmeniravintoloista.

Jos olet hyvän ruuan ystävä ja suunnittelemassa matkaa Pietariin, lue tämä juttu. Kaupungissa on tarjolla kaikkea aina pelmeneistä hunajalla marinoituihin pikkukäpyihin!

Matkatoimittaja Timo Santala kertoi Glorian ruoka & viinissä Pietarin-suosikkinsa. Timon vinkit vievät nostalgiseen munkkikahvilaan ja huippuedullisen modernin venäläisen maistelumenun äärelle.

1. Leikkisä CoCoCo

CoCoCon Igor Grishechkin leikkisä tyyli näkyy erityisesti jälkiruuissa. Suklainen kukkaruukku on haljennut pudotessaan levittäen suklaisen ”mullan” ympäriinsä. Suolainen maissijäätelö tarjoillaan popcornin tapaan pienestä pahvikiposta ja crème brûlée niin taidokkaana kohokuvana, ettei sitä melkein tohtisi rikkoa. Välillä kikkailu menee liiallisuuksiin. Mutta pääruuista täytetty  viiriäinen, jonka sisältä karpalokastike valuu lautaselle, on sekä hauska että herkullinen annos. Lisukkeena tarjottu rosmariinilla ja hunajalla marinoitujen pikkukäpyjen väkevän pihkainen maku kruunaa kokonaisuuden.

CoCoCo, Voznesensky Prospekt 6, www.kokoko.spb.ru.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

2. Huippulöytö Gräs

Vuosi sitten avattu modernia venäläistä ruokaa tarjoava Gräs on oikea löytö. Anton Abrezovin rakentaman 11 ruokalajin maistelumenun hinta on noin 35 euroa, annosten 5–10 e. Esimerkiksi savustettu viiriäinen pyöreän israelilaisen ptitim-pastan, marinoitujen sinapinsiementen, hasselpähkinän ja pekoni-dashiliemen kanssa on upea annos. Myös alkupalana tarjottu kananmaksa pipettipullosta annosteltavan tyrni-balsamicon kanssa saa odottamaan seuraavaa vierailua innolla.

Gräs, Inzhenernaya 7.

 

3. Rennot & laadukkaat

Näissä bistroissa hinta-laatusuhde on erityisen hyvin kohdillaan:

Hamlet + Jacks. Rouheat tiiliseinät ja rikotut kaakelinpalaset, muhkeat parrat, vanhaa roots-bluesia ja jazzia – Hamlet + Jacks kausittain vaihtuvine menuineen on kuin suoraan hipsteri-oppikirjasta. Evgeniy Vikentievin ruoka on kuitenkin valtavan hyvää, viinivalikoima erinomainen ja tunnelma kotoisa, joten ravintolassa istuu iltaa oikein mielellään. Erityisen hyviä ovat karpaloiden, pikkelöidyn punajuuren ja punakaalipureen kanssa tarjotut silakat!

Hamlet + Jacks, Volynskiy 2, hamletandjacks.ru.

 

Schengen. Suomen suurlähestystön vieressä sijaitseva Schengen juontaa juurensa aikoihin, jolloin niillä kulmilla oli tapana jonottaa viisumia EU:n puolelle. Turkmenistanilaisen kokin Arslan Berdievin annoksissa aasialaiset vaikutteet ovat vahvoja, ja tuloksena on esimerkiksi venäläisia kuningasrapuja avocadolla ja yuzu-kastikkeella sekä siitakesienten ja tryffeliperunamuusin kanssa tarjottua naudan poskea. Hinta-laatusuhde on mainio erityisesti lounaalla, kun annosten hinnoista napsaistaan 20 prosenttia pois.

Schengen, Kirochnaya 5.

 

4. Aikamatka Neuvostoliittoon

Pietarilaisten munkinhimo on loppumaton, ainakin päätellen pöydät täyttävistä munkkivuorista. Neuvosto-aikoina, vaikka kaikesta oli pulaa, munkkeja riitti aina jonon viimeisellekin. Vuodesta 1958 samalla reseptillä munkkirinkilöitä tarjoavan nostalgisen kahvilan jono ulottuu edelleen kadulle. Muutttumattoman neuvosto-sisustuksen kruunaavat yrmeät venäläiset rouvat tiskin takana.

Munkkikahvila, Bolshaya Konyushennaya 25.

 

5. Pitkälle aamiaiselle

Schastye on täydellinen paikka pitkälle aamupalalle. Isoista ikkunoista on upeat näkymät Iisakinkirkolle ja tunnelma viipyilevä. Jos kookosmaitoon tehty chia-puuro vaahterasiirapilla ja hedelmillä tai itse tehty karamelisoitu granola jugurtilla eivät ole tarpeeksi hip, niin trenditietoinen nappaa listalta Schastyen lämpökäsittelemättömästä kaurasta ja jugurtista tehdyn super bowlin, jonka päälle saa sekoituksen pinaattia, kiwiä, spirulinaa ja hasselpähkinöitä.

Malaya Morskaya 24, schastye.com. (Myös 3 muuta saman nimistä ravintolaa eri osoitteissa.)

 

6. Nevski Prospektilla

Jos haluat aidon pietarilaisen kitsch-kokemuksen, suuntaa Nevski Prospektin ytimessä sijaitsevan näyttävän art deco -rakennuksen katutasossa sijaitsevaan Kupetz Eliseevsin gourmet-ruokakauppaan. Kaupassa kannattaa piipahtaa vaikka vain ihailemassa suklaasta ja marsipaanista tehtyjä korkokenkiä vitriinissä, katon kultalehtisiä auringonkukkaornamentteja ja luksusta henkivää vanhan maailman tunnelmaa. Kahvilatilaa hallitsee kristallikruunuin koristettu ananaspalmu, jonka alla pientarilaiset turkisrouvat siemailevat liikkeen omaa kuohuviiniä tai teetä. Taustamusiikin sijaan kahvilasalissa kaikuvat automaattiflyygelistä kantautuvat sulosävelmät.

Kupetz Eliseevs, Nevsky Prospekt 56, www.kupetzeliseevs.ru.

 

7. Vanha leipätehdas

Vanhan leipätehtaan vallannut Loft Project Etagi on jatkuvasti laajentuva kokonaisuus, jonka uumenista löytyy niin merikontteihin rakennettuja minikahviloita, loputtomasti katuruokakojuja, kauppoja ja usein viikonloppuisin tapahtumia ja kuhinaa. Ylimmästä kerroksessa on valokuvagalleria ja hostelli sekä luomuruokaa ja -viinejä tarjoava Green Room. Kellarissa on mainio artesaaniolutbaari, jossa voi tutustua paikalliseen oluttarjontaan.

Loft Project Etagi, Ligovsky Avenue 74, www.loftprojectetagi.ru.

 

8. Kolme klassikkoa

Pelmenit. Ne ovat erottamaton osa venäläistä ruokakulttuuria, ja lihatäytteiset taikinanyytit smetanan kanssa ovatkin lohturuokaa parhammillaan. Yksi Pietarin parhaista pelmeniravintoloista on Fontanka-kanaalin varrella sijaitseva rento Pelmenya. Listalta löytyy perinteisten venäläisten pelmenien lisäksi georgialaisia khinkaleja, italialaisia ravioleja, japanilaisia gedzoja, kiinalaisia dim dumeja, uzbekistanilaisia khanumeja, ukrainalaisia varenykyjä ja kazakstanilaisia manteja – kaikki eri kokoisia ja eri täytteillä maustettuja versioita samasta teemasta. Ja kyytipojaksi tietysti kotitekoista puolukkamehua.

Pelmenya, 25 Fontanka, www.pelmenya.com. (Myös 4 muuta saman nimistä ravintolaa eri osoitteissa.)

 

Hatsapuri. Höyryävän kuumaa georgialaista hatsapuri-juustoleipää on pakko saada jokaisella Pietarin vierailulla. Rennosta Hachapuri i Vino -kortteliravintolasta saa paitsi erityisen hyviä suluguni-juustolla ja pinaatilla täytettyjä hatsapureja, myös mahtavia pähkinätahnalla täytettyjä marinoituja munakoiso- ja paprikarullia alkupalaksi. Nappaa hatsapurin kylkeen lasi kakhetialaista oranssia Kakhuri-viiniä, joka on ikäännytetty kuorien ja siementen kanssa kverissä.

Hachapuri i Vino, Sotsialisticheskaya 10, www.facebook.com/hachapuriivino. (Myös 2 muuta saman nimistä ravintolaa eri osoitteissa)

 

Viininlehtikääryleet. Erivanista saa mielenkiintoisia erikoisuuksia, kuten naudankielisalaattia ja perinteistä khash-lihapataa, mutta yksi ruokalaji on ylitse muiden: mehukkaat lämpimät tolma-viinilehtikääryleet vievät kielen mennessään. Parempia en ole maistanut missään. Armenialaisen sisustuksen kruunaavat käsinkudotut matot ja keraamiset astiat. Psykedeelinen armenialainen musiikki luo mystisen tunnelman. Päälle lasi Ararat-konjakkia ja kokemus on täydellinen.

Erivan, Fontanka 51, www.erivan.ru.

Sisältö jatkuu mainoksen alla