Herkkukauppaa Tampereella pyörittävä Maijastiina Ovaska rakastaa Mama Bearin suolaista puuroa, Kattilan lounasta, hallin sushia ja pieniä, hyvin tehtyjä annoksia.

Kuka? Maijastiina Ovaska pitää Tampereella Culinaria Keittiöelämää -herkkukauppaa. Hän päätyi alalle kaupan ja markkinoinnin sekä Italia- ja ruokaharrastuksensa kautta. Herkkujen lisäksi Maijastiinan kaupasta saa kaupungin tuoreet ravintolakuulumiset.

Parasta kaupungissa? "Tampere on keskellä Suomea, ja tänne on helppo tulla. Sopivan kokoinen kaupunki viettää viikonloppua tai lomaa, tai tulla teatteriin. Entistä useamman matkailijan ohjelmaan kuuluu ravintolakäynti."

 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Syön ravintoloissa usein ja aina arkisin, sillä viikonloppuisin lähdemme mieheni kanssa mökille. Tampereella ravintolasyöminen painottuu viikonloppuihin, joten viikolla on hyvin tilaa ja silloin saa parasta palvelua. Kun käymme ravintolassa, tilaamme aina eri annokset ja viinit. Panostamme alkuruokiin, sillä haluamme maistella eri ruokia sen sijaan, että täyttäisimme itsemme yhdellä isolla annoksella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Meillä on Tiraflat-niminen kolmen pariskunnan porukka, joka käy tiistaisin syömässä eri ravintoloissa. Se syntyi, kun osuimme yhtenä sunnuntaina samaan ravintolaan ja huomasimme viihtyvämme keskenämme.

Pyrin käymään kaikissa kiinnostavissa ravintoloissa tuoreeltaan, vaikka niitä syntyykin nopeaan tahtiin. Nyt kaipaisin Tampereelle autenttista, italialaisten pitämää italialaista ravintolaa, jossa ei hienosteltaisi. Turussa ja Helsingissä sellaiset tuntuvat menestyvän, miksei sitten täällä.”

 

Lounasta Kattilasta

Kun Kattila avautui nelisen vuotta sitten, aloin tilata sieltä lounaan joka päivä. Koska olen yksin töissä kaupassa, tilaan ruuan sinne. Kattilassa  panostetaan palveluun, ja harvassa paikassa saa pöytääntarjoillun lounaan kympillä. Keittiövastaava Tiina Liitiä on suorastaan legendaarinen kokki. Valitsen aina päivän kalan tai liharuuan, sillä kasvisruualla en pärjää kaupan sulkemisaikaan asti.

Pikkubistro Kattila, Hallituskatu 5, pikkubistro.fi.

 

Lihaa ja lisukkeita

Insinööriporukat viihtyvät liharavintola Huberissa, mutta yllättävän usein siellä näkyy myös naisseurueita. Baaritiskipaikoilla on aina tilaa, ja tiskin ääressä on mukavaa syödä, kun on yksin liikkeellä. Yksin syödessä ei voi tilata isoja liha-annoksia, mutta se ei haittaa, sillä Huberin lisukkeet ovat lihojakin kiinnostavampia. Keittiöpäällikkö Pekka Koposen voittoisa Burger Battle 2018 -hampurilainen on vielä maistamatta, mutta ei kauaa, sillä olen laittanut sen lähiaikojen tehtäväksi.

Ravinteli Huber, Aleksis Kiven katu 13, ravintelihuber.fi.

 

Puurobistro

Mama Bear sijaitsee kulman takana kaupastani, mutta aikataulujen vuoksi siellä tulee käytyä aivan liian harvoin. Ravintolan idea on pitkään haudutetun puuron yhdistäminen suolaisiin lisäkkeisiin, mistä syntyy aivan älyttömän hyviä yhdistelmiä. Puuro on aina samaa laatua, ja kokeilujen jälkeen olen päätynyt pienimpään kolmesta annoskokovaihtoehdosta. Suosikkiyhdistelmäni lisäkkeistä on pekoni ja avokado. Kesällä Mama Bearilla on viehättävä terassi, josta aukeaa näkymä Laukontorille ja Ratinan suvantoon.

Mama Bear, Laukontori 6 B, mamabear.fi.

 

Viiniä ja ruokaa

"Yksi ympyrä sulkeutui, kun Winebridge avautui. Urani ruuan parissa alkoi näet 2004 ravintoloitsija Timo Jokisen pitämällä viinikurssilla, josta päädyin Aamulehden viiniraatiin, ja sen innoittamana yrittäjäkurssille. Winebridgessä on kaupungin laajin viinilista, jolla on pientuottajien viinejä isoista ja pienistä viinimaista. Kannattaa maistaa vaikkapa Árvayn kuivaa Furmintia Unkarista. Ruokalista on kaksijakoinen: Jokisen thaimaalainen vaimo Pannee Jokinen loihtii aasialaisia makuja ja Marc-Olivier Kaniecki ranskalaista bistroruokaa. Winebridgessä järjestetään innokkaasti viini-iltoja ja kokkikouluja."

Winebridge Hallituskatu 14–16, winebridge.fi.

 

Kauppahallin kantapaikat

"Kymmenen vuotta hain lounaani kauppahallin Neljästä Vuodenajasta, ja mieheni kanssa ostamme ruuat pääosin hallista. Marketeissa emme oikeastaan käy. Muovijätettä kertyy todella vähän, kun voi ostaa liki kaiken ruuan sopivan kokoisina erinä paperiin pakattuna. Minulla ei yleensä ole ostoslistaa vaan suunnittelen ruokalistan lennossa sen mukaan mitä on tarjolla ja sillä hetkellä parhaimmillaan. Lihat ostan Herkkuveräjästä tai Laatulihasta, kalat Nygreniltä ja vihannekset Valliukselta. Kaupungin parasta sushia saa Sushibar Umamista. Ravintoloissa en tilaa useinkaan lihaa, sillä parempaa vastinetta rahalle saan hallista ostetulla lihalla, jonka valmistamme mökillä hiiligrillissä."

Kauppahalli, Hämeenkatu 19, tampereenkauppahalli.fi.

 

Tähden arvoinen C

Jos Michelin-tarkastajat kävisivät Tampereella, C olisi vahva tähtiehdokas. Keittiöpäällikkö Ilkka Isotalo on ollut monessa asiassa edellä aikaansa ja toteuttanut ideoita kauan ennen helsinkiläisiä kollegojaan. Ruoka on täysin kotimaista, ja ravintolalle jopa kasvatetaan omia vihanneksia Rekolan biodynaamisessa puutarhassa. Kun vein C:hen kansainvälistä gastronomiaa tuntevan 70-vuotiaan ranskalaisrouvan, hän luonnehti ateriaa yhdeksi parhaista mitä on koskaan syönyt.

C, Rautatienkatu 20, ravintola-c.fi.

 

Tuoretta järvikalaa

Ravintolahenkilökunta vaihtaa usein työpaikkaa, mutta Kangasalan keskustassa sijaitseva Paakari on poikkeus. Sen omistajapariskunta Ilpo Vainio ja Kirsti Leimu ovat pyörittäneet ravintolaa vuodesta 2006. Ravintola tunnetaan etenkin herkullisista kalaruuista, joissa käytetään kotimaisia järvikaloja. Ravintolan hintataso on kohtuullinen, annokset runsaita, ruokatyyli klassinen ja suoraan pannusta tuleva kala taatusti kuumaa. Leimun intohimo on sienestys, joten sieniä on tarjolla vähintäänkin keitossa ja usein myös lisäkkeissä.

Ravintola Paakari, Ruutanantie 3, Kangasala, ravintolapaakari.com.

 

Ranskaan ja takaisin

Radan itäpuolella sijaitsevalla Hella & Huoneella on ollut jo kolme omistajaa, ja kaikkien aikana olen siellä käynyt. Montgomery ja Sanna Dahlin aikaan ranskankielinen bistrolista kirjoitettiin liitutaululle, Arto Rastaan kaudella mentiin kokeellisempaan fine diningiin, ja nyt uudet yrittäjät Humberto Pulido Garcés ja Ilmari Saarikoski ovat palanneet klassisen keittämisen tielle. Alkuruuat, kuten talon leikkeleet, ovat erinomaisia. Perjantaisin ja lauantaisin tarjolla on myös apéroja eli ennen ateriaa nautittavia pieniä annospaloja ja aperitiivijuomia.

Hella ja Huone, Salhojankatu 48, hellajahuone.fi.

Juttu on julkaistu aiemmin Glorian ruoka ja viini -lehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla