Kuvat
Go Vilnius

Vilnan vanhoilla kujilla on ravintoloita ja oluttupia vieri vieressä. Viikonloppuisin liikenne suljetaan ja ravintoloitsijat nostavat pöydät ja tuolit kadulle.

Sisämaassa sijaitsevan Vilnan tunnelma on Baltian pääkaupungeista keskieurooppalaisin. Kukkuloiden ympäröimä kaupunki on helppo hahmottaa kävellen. Sen ytimessä on Pohjois-Euroopan suurin yhtenäinen vanhakaupunki, jossa on ravintoloita vieri vieressä. Savicias-kadun tunnelma muuttuu viikonloppuisin, kun liikenne suljetaan ja ravintoloitsijat nostavat pöydät ja tuolit kadulle.

Liettualaiset ovat ylpeitä ruokakulttuuristaan ja vertaavat itseään italialaisiin, joille keittiö on kodin sydän ja jotka istuvat illallispöydässä pitkään.

Liettuan ruokakulttuuri on saanut vaikutteita Saksasta, Ranskasta, Venäjältä sekä pohjoismaiden keittiöistä. Lähituotteita arvostetaan ja raaka-aineet ovat suomalaisittain kotoisia: reilusti juureksia, sieniä ja Itämeren silakkaa. Lihana käytetään possua, joka hyödynnetään kärsästä saparoon.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kierros kauppahallissa

Kauppahalli Halès Marketissa saa tuntuman liettualaiseen lähiruokaan. Hallissa voi syödä lounaan, juoda kupin kahvia ja katsella, mitä paikalliset ostavat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ruokatuliaiset kannattaa ostaa täältä. Säilyvä tuliainen on reiluihin vuokiin leivottu ruisleipä joko hampunsiemenillä tai ilman. Leivästä voi ostaa sopivan palan kilohintaan. Päälle kannattaa sipaista laardia, jonka maussa on juuri sopivasti savupekonia, ja juomaksi mehua juuresmehubaarista. Hallista löytyy niin perinteisiä piirakoita kuin bageleitakin, joiden ohje on alkujaan Vilnan juutalaisten kehittämä. Juustojen ystävä suuntaa juustopuoti Rootsiin. Lolita Strumyliene lohkoo asiakkaille maistiaisia kuminajuustokiekosta ja kypsytetystä vuohenjuustosta. Maistiaiset auttavat ostopäätöksessä, sillä Rootsissa on Vilnan laajin valikoima artesaanijuustoja ja hyvä valikoima paikallisia marjaviinejä ja -liköörejä.

Halès Market, Pylimo g. 58.

3 x kahvila

 1. Sugamour on Vilnan leivosparatiisi. Patisseri Jekaterina Zvonkuviena on hankkinut taitonsa Ranskassa ja kehittää intohimoisesti leivosten makuyhdistelmiä. Pekaani-kinuski-popkornileivoksen sisältä löytyy suklaata ja raikkaan mangoleivoksen kuohkeus vetää hiljaiseksi. Kahvilassa tarjotaan myös aamiaista. Tilaa paikallisten tapaan benedict-aamupala ja lasi kuohuvaa. Sugamour, Vokiecieu g 11.

   
 2. Chaika on suloinen vegaanikahvila vanhankaupungin ytimessä. Valitse muhkea pala maapähkinä- tai mustikkatofujuustokakkua ja höyryävä kupillinen teetä. Chaika, Totoriu g. 7.

   
 3. Poniu Laime on yksi Vilnan vanhimmista kahviloista, ja se sijaitsee vanhan kaupungin juutalaiskorttelissa. Valitse kahvin pariksi reilu pala rahkakakkua. Poniu Laime, Stikliu g. 14.

Lasissa

Liettualla on pitkät perinteet oluenvalmistuksessa. Vanhin 1686 perustettu Birzain panimo on saanut viime vuosina rinnalleen pienpanimoita, joita on tällä hetkellä jo 180 ympäri maata.

Vanhassa kaupungissa on lukuisia oluttupia. Bambalyne olutkellarissa on myynnissä hyvä kattaus paikallisia oluita. Lähellä sijaitsevan Leiciai-oluttuvan takahuoneessa toimii oma pienpanimo. Maistelutarjottimella on yhdeksän euron hintaan lasilliset talon lageria, indian pale alea, bockia, vehnä-, hamppu- ja mustaolutta. Kaupungilla kannattaa maistaa myös pirskahtelevaa kvassia eli giraa, joka on fermentoidusta ruisleivästä tehty alkoholiton juoma. Sen maku muistuttaa raikasta, vähäsokerista kotikaljaa. 

Maistuva historia

Sympaattinen Ertlio Namas -ravintola on tunnettu palvelustaan. Keittiömestari Tomas Rimydiksen luotsaama ravintola on erikoistunut historialliseen ruokaan. Tarjolla on kuuden tai neljän ruokalajin menu: sahramilla maustetussa maa-artisokkakeitossa on tattaria, peuran kanssa lautasella on juureksia ja olutkastiketta, ja jälkiruuissa maistuvat marjat.

Ertlio Namas, Sv. Jono g. 7.

Parasta Vilnassa

Moderni liettualainen ravintola Sweet root on elämys. Menun sijaan pöydässä on kortti kolmentoista ruokalajin maistelumenun raaka-aineista: maa-artisokkaa, tattaria, karppia, vuohenmaitoa, unikonsiemeniä, rakuunaa, karviaisia.

Sweet rootin omistajapariskunnan Sigitas Žemaitiksen ja Agnė Marcinauskaitėn ajatus makujen selkeydestä lähti lapsuuden mustikkamaidosta.

´”Halusimme perehtyä paikalliseen gastronomiaan, mutta tuoda perinteiset liettualaiset raaka-aineet modernisti tarjolle”, omistajat kertovat.

Ennen ravintolan perustamista pariskunta työskenteli Italiassa aistiakseen italialaisten tavan arvostaa omaa ruokakulttuuriaan. Sen jälkeen alkoi pohdinta, miten saman intohimon saisi siirrettyä omaan ravintolaan ja henkilökuntaan.  Siinä on onnistuttu. Viisi vuotta vanha Sweet Root on valittu 2019 White Guide Baltic listauksessa Baltian kolmanneksi parhaaksi ravintolaksi. Keittiömestari Justinas  Misius luotsaa taidokkaasti keittiötä, ja palvelu ravintolan puolella on välitöntä. Sigitas korostaa puhtaiden lähiraaka-aineiden merkitystä, ja ravintolalla onkin oma puutarha. Kasvihuoneessa kypsyy 15 erilaista tomaattilajiketta, raitajuuret, kaalit ja yrtit kasvatetaan puutarhassa. Vilja-, liha-, kala- ja maitotuotteet tulevat lähituottajilta Liettuasta.

Maistelumenun ruokalajit vaihtuvat vaiheittain, sillä koskaan ei tiedä miten kasvikset puutarhassa kypsyvät.

Sweet Root, Uzupio g. 22.

Paksuimmat patjat

Baltian ensimmäinen designhotelli Hotel Pacai on remontoitu barokkipalatsiin vanhankaupungin keskellä. Jos huonehinta tuntuu liian korkealta, hotelliin voi poiketa aamiaiselle tai sunnuntailounaalle, jonka yhteydessä lapsille on järjestetty ohjelmaa. Hotellissa on myös 27-paikkainen maistelumenu ravintola Nineteen18, jonka kokit ovat hioneet taitojaan Nomassa.   

Hotel Pacai, Didzioji g. 7.

Maista ainakin nämä

 • Saltibarscial. Kylmä punajuurikeitto on paikallinen ”gazpacho”, jonka pääraaka-aine on keitetty ja raastettu punajuuri. Joukkoon pilkotaan myös kurkkua, sipulia ja reilusti tilliä. Liemen juju on kefiiri. Keiton lisuke ei ole leipä, vaan muhkeat keitetyt perunat.
 • Cepelinai. Tilaa kulhollinen perunadumplingeja, jotka on tehty raastetusta perunasta. Täytteessä on perinteisesti possua ja kastikkeessa reilusti smetanaa ja pekonia. Ravintola Queensberrystä saa perinteisen annoksen lisäksi meheviä kasvisnyyttejä, joiden täytteessä on porkkanaa ja hampunsiemeniä.
 • Kibinai. Piirakoita voi ostaa kauppahallista, mutta parhaat löytyvät Trakain pikkukylästä, joka sijaitsee tunnin bussimatkan päässä Vilnasta. Klassinen täyte on tehty lampaanlihasta ja sipulista, mutta myös kotijuusto- ja pinaattipiirakoita kannattaa maistaa. 
 • Kepta duona. Valkosipulilla ryyditetty ruisleipäraksu on paikallinen olutsnäkki. Usein raksut tarjotaan lämpimän juustodipin kanssa.

Milloin ja miten?

Suora lento Helsingistä Vilnaan kestää reilun tunnin. Lentokentältä keskustaan pääsee junalla, bussilla tai taksilla, ja matkaa on vain seitsemän kilometriä. Vilna on sopiva viikonloppukohde, mutta jos haluaa tutustua ympäröivään maaseutuun, aikaa kannattaa varata enemmän. Vilnaan pääsee myös linja-autolla Tallinnan ja Riian kautta.  

Sisältö jatkuu mainoksen alla