Haluaisitko tehdä kasan falafeleja alusta alkaen? Helpointa on tehtailla niitä uunipellillinen. Voit pakastaa osan ja paistaa niitä pannulla tarjolle menekin mukaan.
Falafelit onnistuvat parhaiten kuivatuista kikherneistä. Liota herneitä yön yli ja keitä ne juuri ja juuri kypsiksi. Vaikka ravintoloiden himotuimmat falafelit valmistetaan usein kypsentämättömistä, liotetuista ja rouhituista kikherneistä uppopaistamalla, kotioloissa turvallisin vaihtoehto on keittää liotetut kikherneet ensin. Näin voi varmistaa, ettei valmiissa falafeleissä ole enää vatsaoireita aiheuttavaa lektiiniä. Keitä kikherneet kuitenkin juuri ja juuri kypsiksi, jolloin saat pyöryköihin purutuntumaa.
Perinteiset falafelit uppopaistetaan. Kokeile tämän falafelohjeen yhteydessä kuitenkin uunikypsennystä, jonka ansiosta voit tehtailla falafelejä ison pellillisen kerralla. Öljyllä valelu tekee pyöryköistä maukkaita.
Kuumana falafelien rakenne on hauras, joten kannattaa odottaa hetki ennen tarjoilua. Kun falafelit on jäähdytetty ja sen jälkeen paistettu pannulla, niiden maku ja rakenne ovat parhaimmillaan.
Falafelit uunissa
Ainekset
Työvaiheet
- Huuhtele kikherneet siivilässä. Kumoa ne isoon kattilaan ja kaada päälle reilusti kylmää vettä. Anna liota huoneenlämmössä yön yli, 8–10 tuntia. Siivilöi pois liotusvesi. Kaada päälle raikasta vettä niin, että kikherneet peittyvät. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin 45 minuuttia, kunnes kikherneet ovat juuri ja juuri kypsiä. Kaada siivilään ja huuhtele kylmällä vedellä. Valuta hyvin.
- Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kumoa kikherneet monitoimikoneen kulhoon. Lisää sipulit, tahini, perunajauhot, sitruunankuoriraaste ja mausteet. Rouhi tasaiseksi niin, että pysäytät koneen välillä ja työnnät nuolijalla massaa terän ulottuville.
- Kun massa on hieman rouheista ja osittain soseutunutta, lisää joukkoon hienonnetut yrtit. Pyöräytä sekaisin.
- Muotoile massasta kostutetuin käsin pyöryköitä leivinpaperin päälle pellille. Valele ne öljyllä.
- Paista falafeleja 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Anna niiden jäähtyä hetki, jolloin rakenne napakoituu.
- Paista pyörykät vielä pannulla ennen tarjoamista. Silloin niiden pinta muuttuu mureasta rapeaksi ja sisus pehmenee vielä hiukan.