Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2560 reseptiä.
Linkitetty 418 keittokirjaan.
OHJE Teemu Laurell KUVA Anna Huovinen

Leipä kuin kinuski! Tämä päältä musta ja sisältä makea mallasleipä on helsinkiläisen Shelter-ravintolan rakastetuin herkku.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 leipää
Valmistusaika
1 t 20 min + turvotus 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Shelterin mallasleipä

Ainekset

2
dl
kaljamaltaita
1 1/2
dl
kuumaa vettä
1 1/2
dl
tummaa siirappia
3
dl
vettä
8
dl
vehnäjauhoja
1
ps (11 g)
kuivahiivaa
2-3
tl
suolaa
Voi-siirappi
1
dl
tummaa siirappia
100
g
voita

Työvaiheet

  1. Kaada mallasrouhe (yleiskoneen) kulhoon. Kiehauta vesi, sekoita se mallasrouheen joukkoon ja anna seoksen turvota huoneenlämmössä 2 tuntia.
  2. Lisää turvonneen mallasrouheen joukkoon siirappi, kädenlämpöä hieman lämpimämpi vesi (42 astetta), vehnäjauhot ja kuivahiiva. Vaivaa taikinaa koneella 10 minuuttia tai käsin 15–20 minuuttia, kunnes taikina kiiltää. Lisää suola ja vaivaa koneella vielä pari minuuttia tai käsin 5 minuuttia.
  3. Voitele kaksi leipävuokaa (noin 30 cm). Jaa taikina vuokiin ja anna leipien kohota huoneenlämmössä noin 1 tunti tai kunnes taikina on kohonnut lähes kaksinkertaiseksi.
  4. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Valmista voi-siirappi. Keitä voita ja siirappia kattilassa miedolla lämmöllä välillä sekoittaen, kunnes sitä on jäljellä noin puolet. Anna seoksen jäähtyä.
  5. Paista leipiä uunissa 30–40 minuuttia. Ota leivät uunista ja kumoa ne uunipellille leivinpaperin päälle. Sivele leipiin kauttaaltaan reilusti voi-siirappia ja paista vielä 5 minuuttia 180-asteisessa uunissa.

Kommentit (26)

Vierailija

Kohta 2 MIKÄ Vesi (määrä ?)

Samuli

Otaksun että tuo mainittu 3dl.

Venla Soppa365
Seuraa 
Liittynyt3.4.2017

Kyllä, nimenomaan ainesosaluettelossa mainittu vesimäärä :)

Pola

Juuri otin uunista valmiin leivän. Näyttää herkulliselta. Millä tasolla olisi parasta paistaa? Itse paistoin n. keskitasolla ja pinta meni hieman kovaksi.

Mamuli
Seuraa 
Liittynyt29.5.2017

Mamuli
Otin juuri uunista, mutta ei tullut noin tummaa. Muuten kyllä ihanan makuista, 😋

Venla Soppa365
Seuraa 
Liittynyt3.4.2017

Hei, en ole aivan varma millä tasolla Shelterissä paistetaan. Keskimäärin leivät kuitenkin paistetaan lähes aina uunin alimmalla tasolla  :)

Vierailija

kuulostaapas herkulliselta! Onko kenelläkään kokemusta/tietoa säilyvyydestä?

Vierailija

Hyvää tuli, mutta ihmettelen ohjeessa olevien vuokien kokoa ja vielä kaksi. Mahtui pienempäänkin yhteen vuokaan, vaikka kohosikin kaksinkertaiseksi.

Hemefa
Seuraa 
Liittynyt8.1.2017

Eikös tämä leipä ole alunperin juurella leivottu?

Vierailija

Leipä kuin kinuski - indeed! Mieletön maku!

BebeleCook
Seuraa 
Liittynyt19.7.2017

Luulen, että ei mennyt ihan putkeen, kun tuo voi-siirappi oli lähes kuin toffeeta ja muodosti leivän päälle kuin kakkukuorrutuksen konsanaan 😂 eli siis, joku meni pieleen. Harmi kun ei voi kuvaa tähän liittää..

Nam!

Superhyvää, helppo tehdä! Paistoin alimmalla tasolla. Liotin maltaat desiä isommassa vesimäärässä ja vastaavasti lisäsin desin vähemmän vettä taikinan-teko vaiheessa. Jää ehdottomasti suosikkiresepteihin!

Käyttäjä690
Seuraa 
Liittynyt30.3.2017

Mulla meni kans viimeksi toi voi-siirappi, en tiedä mikä siinä meni pieleen. Jos on vinkkejä onnistuneeseen voi-siirappiin, niin otan mielelläni vastaan?

TRL

Olen tehnyt jo parina jouluna. Älyttömän hyvää. Ja tosi helppo resepti. Ja sitä kinuskia vois syödä vaikka lusikalla. 😋😋😋

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiva kuulla, että tästä on tullut vakileipä!

Voi-siirappiseoksen paksuudesta: Olisikohan se kiehunut liian kovalla lämmöllä? Sillä tavoin ainakin kinuskista tulee helposti sitkeää.

Näytä kaikki kommentit (26)
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2560 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Sami Repo

Ikivanha jenkkiklassikko vinegar pie on makea ja ovelan hapokas. Tarjoa se ranskankerman ja hedelmien kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 palaa
Valmistusaika
1½ t + jäähtymiset 2 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Amerikkalainen etikka-hedelmäpiirakka

Ainekset

Pohja
4
dl + 2 rkl
vehnäjauhoja
150
g
huoneenlämpöistä leivontamargariinia tai voita
½
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
1
pieni kananmuna
1
rkl
vettä
1
tl
omenasiideri- tai omenaviinietikkaa
Täyte
5
kananmunaa
75
g
voita
dl
sokeria
ripaus
suolaa
2
rkl
omenasiideri- tai omenaviinietikkaa
Lisäksi
4
paraguayo-persikkaa
2
nektariinia
2
rkl
tomusokeria
1
prk (150 g)
ranskankermaa
1
tl
vaniljasokeria

Työvaiheet

  1. Sekoita 4 dl jauhoja ja rasva kulhossa murumaiseksi. Sekoita leivinjauhe ja suola joukkoon. Yhdistä toisessa astiassa kananmuna, vesi ja etikka ja vatkaa kevyesti. Lisää seos jauhomuruun ja sekoita taikinaksi.

  2. Ripottele alustalle 2 rkl jauhoja ja vaivaa taikina pehmeäksi palloksi. Taputtele se 2–3 cm:n paksuiseksi pyöreäksi levyksi. Kääri levy kelmuun ja laita jääkaappiin 30 minuutiksi.

  3. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Leikkaa irtopohjaisen vuoan (Ø 28 cm, korkeus 4 cm) pohjalle sopiva leivinpaperinpala ja voitele vuoan reunat. Kauli taikina hieman vuokaa isommaksi ja siirrä varovasti vuokaan. Laita päälle leivinpaperi ja painoksi esimerkiksi kuivia herneitä. Esipaista pohjaa uunissa 15 minuuttia.

  4. Riko täytteen munat kulhoon ja vatkaa rakenne rikki. Ota piiraspohja uunista, poista herneet ja leivinpaperi. Voitele pohja kevyesti kananmunalla (loput kananmunat menevät täytteeseen) ja pistele kauttaaltaan veitsenkärjellä. Laita uuniin ja paista vielä 10–15 minuuttia. Anna jäähtyä.

  5. Kun pohja on jäähtynyt, kuumenna uuni uudelleen 180 asteeseen. Sulata täytteen voi ja jätä jäähtymään. Lisää sokeri ja suola kananmunien joukkoon ja vatkaa seos sähkövatkaimella vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi, vähintään 5 minuuttia. Valuta voisula erissä koko ajan voimakkaasti vatkaten joukkoon. Lisää etikka vatkaten joukkoon.

  6. Kaada täyte jäähtyneelle piirakkapohjalle. Kypsennä uunissa 35–40 minuuttia. Täyte kohoaa kypsyessään, mutta laskeutuu kun piirakka jäähtyy. Jäähdytä huoneenlämmössä. Irrota piirakka vuoasta vadille.

  7. Poista hedelmistä kivet ja leikkaa hedelmät suupaloiksi. Laita palat kulhoon ja mausta tomusokerilla. Mausta ranskankerma vaniljasokerilla. Lusikoi kerma piirakalle ja lisää hedelmät päälle.

Vinkki Yhdysvaltalaisessa etikkapiirakassa käytetään omenasiiderietikkaa, mutta voit korvata sen omenaviinietikalla, vaikka se on hitusen vahvempaa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2560 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Helppo piirakka tehdään valmistaikinasta. Piirakan sitruunaiseen täytteeseen tulee ricottaa ja parsaa, mehukkaat tomaatit ladotaan piiraan päälle vasta paistamisen jälkeen. Viimeisen silauksen piirakka saa yrttiöljystä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–15 annosta
Valmistusaika
30 min + kypsennys 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Raikas tomaatti-parsapiirakka

Ainekset

1
iso (600 g) lehtitaikinalevy (Myllyn Paras)
Täyte
2
prk (à 250 g)
ricottajuustoa
1
sitruunan kuori
1
rkl
timjamia hienonnettuna
½
tl
suolaa
2
nippua (à 400 g)
vihreää parsaa
Koristelu
n. 1½
kg
erilaisia tomaatteja
2
tl
sormisuolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
(sitruunankuorisuikaleita, syötäviä kukkia)
Yrttiöljy
½
ruukku
basilikaa
1
dl
oliiviöljyä
1
rkl
sitruunamehua
1
tl
sokeria
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Kauli sulanut taikina 25 cm x 35 cm:n kokoiseksi levyksi ja laita se leivinpaperille pellille.
  2. Notkista ricotta kulhossa lusikalla. Raasta sitruunan keltainen kuoriosa hienoksi raasteeksi ja hienonna timjami. Lisää ne suolan kanssa ricottaan. Levitä seos taikinalevylle, mutta jätä reunoista 2 cm ilman täytettä.
  3. Katkaise parsoista puumainen tyvi pois. Säästä 8 parsaa koristeluun ja leikkaa loput pitkittäin halki. Lado halkaistut parsat ricottan päälle. Kypsennä piirakkaa uunin alatasossa noin 25–30 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ennen koristelua.
  4. Viipaloi tomaatit ja poista kannat. Asettele viipaleet piirakalle ja mausta suolalla ja pippurilla. Vedä lopuista parsoista kuorimaveitsellä suikaleita piirakan pinnalle. (Viimeistele sitruunankuorella tai kukilla.)
  5. Soseuta yrttiöljyn aineet sauvasekoittimella. Pirskota öljy piirakalle tai tarjoa erikseen.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2560 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
Ohje Marja Samuli Kuva Sami Repo

Pikapullat paistetaan lei­vinjauheella kohotetusta taikinasta. Jos pakkaat pullat retkelle mukaan, voit lämmittää ne nuotiolla vaahto­karkkien kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
noin 18 kpl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Retkeilijän appelsiini-mustikkapullat

Ainekset

125
g
pehmeää voita
dl
sokeria
1
kananmuna
n. 7
dl
vehnäjauhoja
3
tl
leivinjauhetta
2
tl
kardemummaa
2
dl
kuohukermaa
Täyte
50
g
pehmeää voita
1
appelsiinin kuori
1
ps (30 g)
kuivattua mustikkajauhetta
½
dl
sokeria
(raesokeria)
Lisäksi
dl
appelsiinimehua
1
dl
sokeria
(75
g
valkosuklaata)

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 astee­seen. Vaahdota voi ja sokeri. Lisää ka­nanmuna ja 1 rkl vehnäjauhoja, ettei taikina juoksetu. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja kardemumma keskenään. Lisää seos vuorotellen kerman kanssa taikinaan. Sekoita nopeasti tasaiseksi ja levitä taikina leivinpaperille pellille 20 cm x 30 cm:n kokoiseksi levyksi.
  2. Levitä pehmeä voi taikinalevylle. Pese ja raasta appelsiinin keltainen kuoriosa. Ripottele mustikkajauhe, appelsiininkuori ja sokeri taikinalle. Kääri varovasti lei­vinpaperin avulla rullalle ja leikkaa noin 18 palaan. Käännä palat kyljelleen kier­repulliksi. Halutessasi ripottele pullille raesokeria. Paista pullia uunin keskitasol­la noin 15 minuuttia ja anna jäähtyä.

  3. Keitä pullien paistuessa appelsiinime­hua ja sokeria kattilassa noin 5–7 mi­nuuttia, kunnes seos on ohutta siirappia. Anna jäähtyä.

  4. Sivele siirappia pullille ja koristele halutessasi sulatetulla valkosuklaalla.

  5. Pakkaa pullat retkelle vaahtokarkkien kanssa.

  6. Nuotiopaikalla puolita pullat ja tikuta puolikkaat vaahtokarkkien kanssa puisiin grillitikkuihin. Anna lämmetä hiilloksen yläpuolella. Nauti nuotiokahvin kanssa.

Vinkki Tarjoa leivinjauheella kohotetut pullat vastapaistettuina tai lämmitettyinä.

Kommentit (0)

Ketoketo on lisännyt 1 reseptin.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
mantelijauho-vuokaleipä avokadolla ja kananmunalla
mantelijauho-vuokaleipä avokadolla ja kananmunalla

Helppo mantelijauhoihin perustuva vuokaleipä joka sopii esim. ketoilijalle

Pyrin noudattamaan vähähiilihydraadraattista ja gluteenitonta ruokavaliota, jolloin tavalliset leivät eivät ole sallittuja.

Lähdin etsimään sopivia leipäreseptejä, mutta lähes kaikki olivat liian monimutkaisia, joten kehittelin tälläisen aivan simppelin, mutta hyvältä maistuvan reseptin...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Helppo

Mantelijauho-vuokaleipä (VHH, GL)

Ainekset

100
g
Mantelijauhoja
4
kpl
Kananmunia
40
g
Kirnuvoita
2
tl
Leivinjauhetta

Työvaiheet

Sulata voi mikrossa ja sekoita mukaan kananmunat sekä kuivat ainesosat. Seos on valmis, kun ainesosat ovat sekoittuneet tasaisesti.
Kaada seos leipävuokaan ja laita uuniin noin 30 minuutiksi.
Herkuttele mieleistesi lisukkeiden kanssa.

Kommentit (0)