
Kun graavaat lohen suolaliemessä, saat takuuvarman, tasaisen tuloksen. Suolaliemi myös kiinteyttää kalaa hieman, joten se on helpompi leikata tarjolle.
Kokit, kalamiehet ja mummot sen tietävät: suolaliemi on paras valinta, jos haluat, että graavikala onnistuu varmasti. Kun kala upotetaan jääkylmään suolaliemeen, se maustuu tasaisesti. Lisäksi kala hieman kiinteytyy, jolloin se on helpompi leikata tarjolle.
Suolaliemessä maustunut lohi on helppo tehdä. Maustumisaika riippuu kalan painosta. Hyvä sääntö on, että 1 kg:n painoiselle kalalle riittää 1 litra lientä ja 1 vrk aikaa maustua. Tämä resepti toimii mahtavasti myös siialle, mutta silloin suolaantumisaika on lyhyempi, noin 6 tuntia. Resepti on alun perin legendaarisen ruokatoimittaja Anna-Maija Tantun laatima, ja julkaistu Glorian ruoka & viinissä. Mutta hyvissä resepteissä on se puoli, että ne eivät vanhene koskaan!
Graavilohi suolaliemessä eli jääkellarin lohi
Ainekset
Työvaiheet
- Kuumenna kattilassa ½ l vettä. Lisää merisuola ja sokeri. Kun mausteet ovat liuenneet, lisää ½ litraa kylmää vettä ja laita liemi jääkaappiin kylmenemään muutamaksi tunniksi.
- Kun liemi on kylmää, laita lohifilee lihapuoli alaspäin laakeaan, reunalliseen vuokaan. Kaada liemi päälle. Peitä astia kelmulla tai kannella. Anna maustua noin 1 vrk.
- Huuhtele suolaantunut kala kylmällä vedellä ja taputtele se kuivaksi talouspaperilla. Leikkaa tarjolle.
Tämä on ihan paras graaviresepti!! Tehty monena vuonna ja aina takuu varma onnistuminen 😀
Kiva kuulla! :)
Mitenkäs jos haluaa tillin makua tähän? Kävisiköhän että kiehauttaisi tuohon suolaliemeen tillinoksia?!? Mahtaisiko tulla ravun makuista (tai keitetyn!?) lohta .. tai siikaa kuten ajattelin
Käyttäjä 1426:
Itse laitan hieman hienonnettua tilliä fileen päälle maustamisen ja kuivaksi taputtelun jälkeen ja laitan jääkaappiin vielä noin tunniksi tiukasti kelmuun käärittynä, kahdessa tunnissa saa jo todella intensiivisen tillin maun.
Hei,
tuossa tulikin jo hyvä vinkki tillin maun saamiseksi. Suositeltavaa on tosiaan lisätä makuainekset vasta suolaliemen jälkeen ja antaa lohen maustua parin tunnin ajan tiukassa paketissa.
Tällä ohjeella paras graavilohi ikinä! Laitoin myös tilliä suolaliemen jälkeen ja hyvää todellakin tuli!