Tämä porkkanakakku on upean juhlava, sillä se on aatelisoitu taivaallisen herkullisella appelsiini-vaniljamoussella ja kanelikinuskivalumilla. Päällä on vielä kerros ihanaa, perinteistä porkkanakakun kuorrutetta!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12
Valmistusaika
1,5 h + jäähdytys 3,5 h
Vaikeustaso
Vaikea

Porkkanakakakku appelsiinimoussella

Ainekset

Pohja
4
klp
porkkanoita
4
klp
kananmunia
2,5
dl
ruokokidesokeria
2,5
dl
vehnäjauhoja
1
dl
mantelijauhetta
2
tl
leivinjauhetta
1
tl
kanelia
1
dl
rypsiöljyä
Täyte
6
kpl
liivatelehtiä
1
kpl
(luomu) appelsiini
2
dl
vispikermaa
200
g
vaniljarahkaa
200
g
maustamatonta tuorejuustoa
3
rkl
sokeria
1
rkl
vaniljasokeria
Kanelikinuski
1
dl
kuohukermaa
3/4
dl
fariinisokeria
10
g
voita
1/2
tl
sormisuolaa
1
tl
kanelia
Kuorrute
50
g
voita
75
g
vaniljatuorejuustoa
100
g
tomusokeria
1
tl
sitruunanmehua
Koristelu
kuorellisia manteleita
karhunvatukoita
tuoretta minttua tai sitruunamelissaa

Työvaiheet

Pohja:
Kuori ja raasta porkkanat.
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
Sekoita kuivat aineet keskenään.
Kaada öljy ja porkkanaraaste munasokerivaahdon joukkoon.
Lisää kuivat aineet ja sekoita tasaiseksi.
Pingota leivinpapaperit kahden halkaisijaltaan 21 cm irtopohjavuoan pohjalle.
Voitele reunat. (Voit paistaa taikinan myös kahdessa erässä, jos ei ole kahta vuokaa.)
Jaa taikina vuokiin ja paista 200-asteisessa uunissa 25 minuuttia.
Anna pohjien jäähtyä.

Täyte:
Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen määrään kylmää vettä.
Raasta hyvin pestyn appelsiinin kuori ja purista mehua 2 ruokalusikallista.
Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi.
Sekoita joukkoon vaniljarahka ja tuorejuusto.
Lisää sokeri, vaniljasokeri ja appelsiininkuoriraaste.
Sekoita tasaiseksi ja tarkista maku.
Kuumenna appelsiininmehu kiehuvaksi.
Lisää kuumaan mehuun liivatelehdet joista on puristettu ylimääräinen vesi.
Anna liivateseoksen jäähtyä muutama minuutti.
Kaada liivateneste ohuena nauhana samalla koko ajan vatkaten muun massan joukkoon.

Kokoa kakku irtopohjavuokaan (halkaisijaltaan 21 cm).
Halutessasi laita reunille reunakalvo tai leivinpaperi.
Laita pohjalle toinen pohjista.
Nostele päälle mousse ja tasoita pinta.
Laita moussen päälle vielä toinen pohja.
Laita kakun päälle kelmua.
Anna hyytyä jääkaapissa vähintään 3 tuntia.

Kinuski:
Mittaa kerma, fariinisokeri ja voi paksupohjaiseen kattilaan.
Kiehauta ja anna kinuskin kiehua 5 minuuttia välillä sekoitellen.
Mausta sormisuolalla ja kanelilla.
Jätä kinuski jäähtymään huoneenlämpöiseksi.

Kuorrute:
Pehmitä voita mikrossa 10 sekuntia.
Lisää pehmeän voin joukkoon vaniljatuorejuusto.
Sekoita sähkövatkaimella muutama minuutti, kunnes seos on tasaista ja vaaleaa.
Siivoilöi joukkoon tomusokeri ja vatkaa veilä muutama minuutti.
Mausta sitruunanmehulla.

Koristelu:
Irrota kakusta reunat ja siirrä se tarjoiluastialle.
Levitä päälle tuorejuustokuorrutetta. (Jätä reunoille n. 1 cm tilaa kinuskille.)
Valuta kinuskia kakun reunoille valumina teelusikan tai ganachepullon avulla.
Koristele haluamallasi tavalla manteleilla, karhunvatukoilla ja yrteillä.

Nauti hyvässä seurassa. Valimistaudu vastaanottamaan kehuja kaikilta, jotka pääsee herkuttelemaan tällä kakulla!

Kommentit (1)

Vierailija

En tehnyt ihania kuorrutuksia ohjeen mukaan mutta itse kakun leivoin tällä ohjeella ja tosi hyvää tuli. Mantelijauho sopii hyvin tähän kakkuun. Päälle klassinen tuorejuustokuorrutus jossa on vähän sitruuna makua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1175 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Pehmeiksi paahtuvien luumujen ja hasselpähkinöiden hurmaava tuoksu nostattaa veden kielelle.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
15 palaa
Valmistusaika
55 min
Vaikeustaso
Helppo

Pähkinäinen luumupaistos

Ainekset

8–9
luumua
1
appelsiini
100
g
huoneenlämpöistä voita
dl
fariinisokeria
2
munaa
2
dl
vehnäjauhoja
dl
hasselpähkinäjauhetta
tl
leivinjauhetta
1
tl
vaniljasokeria
Pinnalle
½
dl
hasselpähkinärouhetta

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Vuoraa suorakaiteen muotoinen vuoka (22 cm x 30 cm) leivinpaperilla. Voit paistaa kakun myös pyöreässä irtopohjavuoassa (Ø 22 cm).
  2. Leikkaa luumut puoliksi ja poista kivet. Raasta appelsiinista kuori ja purista ½ dl mehua.
  3. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksi kerrallaan voimakkaasti vatkaten.
  4. Sekoita jauhot, hasselpähkinäjauhe, leivinjauhe ja vanilja keskenään toisesssa kulhossa. Kääntele jauhoseos voivaahdon sekaan. Lisää lopuksi appelsiinin mehu.
  5. Kaavi taikina vuokaan. Laita luumut taikinan pinnalle, mutta älä paina niitä syvälle. Ripottele päälle pähkinärouhetta.
  6. Paista uunin keskitasolla 30–40 minuuttia, kunnes taikina on keskeltä tikulla kokeiltaessa kypsä.

Vinkki! Purista lopusta appelsiinista mehua salaatinkastikkeeseen tai kalan tai lihan marinadiin.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3400 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Mikko Hannula

Syksyn suosikkileivonnaisessa tuntuu inkiväärin puraisu. Helppo piirakka on sekoittamalla valmis uuniin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Omena-inkiväärikakku

Ainekset

6–7
(600 g)
kotimaista omenaa
6
hillottua inkivääriä siirapissa
200
g
voita
3
dl
tummaa muscovadosokeria
2
dl
siirappia
5
dl
vehnäjauhoja
tl
leivinjauhetta
1
tl
jauhettua inkivääriä
ripaus suolaa
2
kananmunaa
PINNALLE
2
rkl
hillottujen inkiväärien siirappia

Työvaiheet

  1. Raasta neljä omenaa ja hillotut inkiväärit. Poista lopuista omenoista omenaporalla kota ja leikkaa omenat renkaiksi.

  2. Kuumenna voita, sokeria ja siirappia kattilassa, kunnes voi on sulanut. Siirrä kattila sivuun odottamaan.

  3. Sekoita jauhot, leivinjauhe, kuivattu inkivääri ja suola kulhossa keskenään. Lisää voi-siirappiseos, omena- ja inkivääriraaste sekä munat. Sekoita tasaiseksi.

  4. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (n. 33 cm x 23 cm). Laita omenaviipaleet taikinan pinnalle ja sivele ne inkiväärien siirapilla.

  5. Paista kakkua 200-asteisessa uunissa keskitasoa alempana noin 30 minuuttia tai kunnes taikina ei tartu tikkuun kokeiltaessa. Tarjoa vaniljajäätelön kanssa.

ET-lehti on lisännyt 331 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Herkkutattivaahto on ravintolatason herkku, mutta hyvin helppo valmistaa. Uunissa pehmeäksi paahdettu kurpitsa on sen kanssa maukasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu kurpitsa ja tattivaahto

Ainekset

1
(n. 1 kg)
myskikurpitsa
1
rosmariininoksa
2
dl
saksanpähkinöitä
2
rkl
öljyä
1
tl
suolaa
1
tl
korianterinsiemeniä
¾
tl
mustapippuria myllystä
TATTIVAAHTO
2
(n. 300 g)
keskikokoista herkkutattia
1
rkl
oliiviöljyä
1
dl + 2 rkl
maitoa
200
g
pehmeää vuohenjuustoa (esim. Président Petits Chèvres Doux)
½–1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Puhdista ja pilko sienet. Laita sienet kuivalle pannulle ja paista, kunnes neste haihtuu. Lisää öljy ja paista vielä 2–3 minuuttia.

  2. Mittaa 1 dl maitoa kattilaan. Lisää sienet. Keitä 5 minuuttia ja soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä jääkaappikylmäksi.

  3. Vaahdota tuorejuusto ja 2 rkl maitoa pehmeäksi seokseksi. Lisää tattisose, suola ja pippuri. Sekoita hyvin. Jos seos tuntuu paksulta tai jos säilytät sitä pitkään jääkaapissa, notkista se maitotilkalla.

  4. Halkaise kurpitsa, kaavi siemenet pois lusikalla. Leikkaa kurpitsa pitkittäin lohkoiksi. Hienonna rosmariinin lehdet. Laita lohkot, yrtit ja pähkinät uunivuokaan. Hiero joukkoon öljy ja mausteet.

  5. Paahda kurpitsaa 225-asteisessa uunissa 30 minuuttia, kunnes kurpitsa pehmenee ja reunat saavat hieman väriä. Paahtoaika riippuu palojen koosta.

  6. Pursota tattivaahtoa tarjolle paahdettujen kurpitsojen ja pähkinöiden kanssa.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3400 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Mikko Hannula

Leivo pullapohjainen piirakka uusiksi! Vaniljakreemi ja hieman happamat omenat ovat tämän ihanan pullagaleten juju.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 palaa
Valmistusaika
1 t 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Omena-pullagalette

Ainekset

dl
maitoa
2
tl
kuivahiivaa
½
dl
sokeria
1
tl
kardemummaa
¼
tl
suolaa
3½–4
dl
vehnäjauhoja
50
g
pehmeää voita
PINNALLE
4
(500 g)
kotimaista omenaa
½
dl
sokeria
1
tl
kanelia
VANILJAKREEMI
dl
maitoa
1
ps (100 g)
paistonkestävää vaniljakreemijauhetta
VOITELUUN
kananmunaa

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito 42-asteiseksi. Laita maito kulhoon ja lisää kuivahiiva. Sekoita maitoon sokeri, kardemumma ja suola. Alusta jauhot muutamassa erässä. Lisää pehmeä voi alustuksen loppu vaiheessa. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia, kunnes se on kimmoisaa.

  2. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi, noin 30 minuuttia.

  3. Viipaloi omenat kuorineen ja laita kulhoon. Lisää sokeri ja kaneli. Sekoita käsin nostellen ja siirrä sivuun odottamaan.

  4. Vatkaa kulhossa kierrevatkaimella maito ja kreemijauhe keskenään paksuksi tahnaksi. Anna tekeytyä jääkaapissa peitettynä noin 20 minuuttia.

  5. Kauli kohonnut taikina leivinpaperin päällä isoksi kiekoksi (Ø 35 cm). Levitä vaniljakreemi taikinan päälle, jätä reunoille 5 cm:n kaistale tyhjää.

  6. Nostele omenat vaniljakreemin pinnalle, jätä omenoista kertynyt neste kulhoon. Käännä taikinan reunat täytteen päälle. Sivele reunat munalla.

  7. Paista 200-asteisessa uunissa keskitasoa alempana 20 minuuttia. Voit nostaa piirakan keskitasolle viimeiseksi 5 minuutiksi. Anna galeten jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen tarjoamista.