Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 77 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Johansson TEKSTI Katja Bäcksbacka KUVA Kaisa Johansson

Värikkäästi koristeltu kukkafocaccia on tämän kevään supertrendi.

Focaccia on nyt kuin kukkataulu: pehmeän leivän pintaan sommitellaan näyttävä kukkaketo tai -kimppu värikkäistä kasviksista. Kukkavarsien virkaa hoitavat yrtit tai pitkulaiset vihreät kasvit, kuten sipulinvarret, ja kukkina loistavat paprikoista ja tomaateista sekä punasipuleista muotoillut palat.

Kukkafocaccia on noussut isoksi ruokailmiöksi tänä keväänä, mutta sen ensimmäiset versiot näkyivät sosiaalisessa mediassa jo vuosi sitten. The New York Timesin mukaan trendin mahdollisesti aloitti amerikkalainen kotileipuri Teri Culletto, jonka focacciaa koristivat auringonkukat kuin Van Goghin taulua.

Sittemmin kukkafocaccia-villitys on levinnyt ympäri maailman, ja kotileipureiden taidonnäytteitä on päässyt ihailemaan ruokalehdissä ja etenkin sosiaalisen median kanavissa.

Focaccia on perinteinen leivonnainen, jonka taikina muistuttaa pizzataikinaa. Focacciasta paistuu vuoassa hyvin kuohkea ja pehmeä, parin kolmen sentin paksuinen leipä. Perinteisenkin focaccian päällä on höysteitä: pintaan painellaan usein esimerkiksi kirsikkatomaatteja ja tuoretta rosmariinia, ja päälle valutellaan vielä oliiviöljyä ja ripotellaan suolakiteitä.

Kukkafocaccia on varsin helppo tehdä, mutta pari vinkkiä etenkin koristeluun on tarpeen.

”Päälle ei kannata laittaa liian ohkaisia yrttejä tai muita pieniä koristeita, sillä ne palavat pintaan helposti”, kertoo tämän kukkafocaccian ohjeen tehnyt leipuri Kaisa Johansson.

Myös koristeiden määrä kannattaa pitää maltillisena.

”Jos koko pinnan täyttää koristeilla, taikinapohja voi kostua liikaa. Leipätaikinalle pitää antaa mahdollisuus kypsymiseen.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 pyöreä (halkaisijaltaan 24 cm) leipä
Valmistusaika
1 h + noin 12 h taikinan tekeytymiseen ja kohoamiseen
Vaikeustaso
Helppo

Kukkafocaccia

Ainekset

Taikina
noin 7
dl
vehnäjauhoja (440 g)
2
tl
kuivahiivaa
2
tl
suolaa
dl
vettä (380 g)
1
rkl
oliiviöljyä
Vuoan voiteluun
2–3
rkl
oliiviöljyä
Pinnalle
merisuolakiteitä (esim. Maldon)
miniluumuomaatteja
kevätsipulia
yrttejä
suippopaprikarenkaita
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Aloita taikinan valmistaminen sekoittamalla vehnäjauhot, kuivahiiva ja suola keskenään kulhossa. 
  2. Lisää kädenlämpöistä hieman lämpimämpi vesi jauhojen päälle samalla koko ajan sekoittaen. Nuolija on tässä hyvä apu. 
  3. Kaada joukkoon lopuksi oliiviöljy ja sekoita taikina tasaiseksi. Taikina on pehmeää.
  4. Anna taikinan seistä kulhossa puolisen tuntia ja sekoita uudelleen.
  5. Peitä taikina kelmulla tai kostealla liinalla ja siirrä se jääkaappiin yöksi.
  6. Nosta kulho jääkaapista aamulla.
  7. Taita taikinaa kertaalleen samoin, kuin taittaisit kirjekuoren. Pieni loraus oliiviöljyä käsissä helpottaa taittelua.
  8. Voitele paistovuoka (halkaisijaltaan 24 cm:n vuoka tai irtopohjavuoka) kauttaaltaan oliiviöljyllä ja kumoa taikina vuokaan. Lorauta päälle oliiviöljyä ja painele taikinaa hellästi kohti vuoan reunoja.
  9. Peitä taikina leivinliinalla tai kelmulla ja jätä kohoamaan huoneenlämpöön 2–3 tunniksi tai siihen asti, kunnes se on kohonnut kaksinkertaiseksi
  10. Valmistele koristeet kohoamisen aikana leikkaamalla kevätsipulit puoliksi tai neljään osaan, tomaatit puoliksi. Nypi myös yrtit. 
  11. Painele kohonneeseen taikinaan muutamia koloja sormilla ja ripottele sen jälkeen taikinan pinnalle hivenen suolakiteitä. Koristele taikinan pinta tämän jälkeen painelemalla siihen tomaatteja ja paprikarenkaita kukiksi, sipuleita varsiksi ja yrttejä lehdiksi.
  12. Paista focacciaa 220-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.
  13. Lorauta uunikuuman focaccian päälle vielä oliiviöljyä ja irrota focaccia vuoasta ritilälle jäähtymään.

Vinkki: Kun focaccian tekee halkaisijaltaan 24-senttiseen pyöreään vuokaan, siitä tulee melko paksu. Jos pitää ohuemmasta focacciasta, taikinan voi laittaa esimerkiksi 25 cm x 35 cm:n kokoiseen suorakaiteen malliseen vuokaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Tässä täydellinen resepti mökille: ulkotulilla paistettu pitsireunainen lettu, päälle kourallinen makeita mansikoita.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
15–20 kpl
Valmistusaika
30 min + 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Muurinpohjaletut

Ainekset

1
l
täysmaitoa
dl
ohrajauhoja
2
dl
vehnäjauhoja
2
munaa
1
rkl
sokeria
½
tl
kardemummaa
½
tl
suolaa
voita paistamiseen
Lisäksi
1
l
mansikoita tai 2 dl mansikkahilloa

Työvaiheet

  1. Vatkaa maidon joukkoon jauhot ja munat. Lisää sokeri, kardemumma ja ripaus suolaa.
  2. Anna taikinan turvota viileässä vähintään neljä tuntia tai yön yli.
  3. Kaada kauhallinen lettutaikinaa kuumalle muurikalle tai lettupannulle. Paista, kunnes lettu on hyytynyt. Käännä ja paista vielä toiselta puolelta.
  4. Tarjoa letut tuoreiden mansikoiden tai mansikkahillon kanssa.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3402 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Ihanan yrttiset teeleivät onnistuvat vaikka mökkikeittiössä! Hienonna taikinaan yrttimaasta löytyvät kesän vihreät.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
10 min + paistaminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Yrtti-teeleivät

Ainekset

2
dl
tuoreita yrttejä (esim. basilikaa, lehtipersiljaa ja timjamia) hienonnettuna
3
dl
hiivaleipäjauhoja
2
dl
kaurahiutaleita
2
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
dl
vettä
½
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Hienonna yrtit veitsellä.

  2. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lisää yrtit, vesi ja öljy.

  3. Nostele taikina leivinpaperin päälle pellille kahdeksi keoksi. Taputtele ne jauhotetuin käsin kiekoiksi.

  4. Jaa leivät taikinapyörällä tai veitsellä neljään osaan. Pistele leivät haarukalla.

  5. Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Itse tehty rahka-voitaikina vie kielen mennessään, varsinkin kevään ensimmäisten raparperien seurassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–15 kpl
Valmistusaika
40 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Raparperipiiraat

Ainekset

250
g
voita
½
dl
sokeria
4
dl
vehnäjauhoja
2
tl
kardemummaa
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
1
prk (250 g)
rahkaa
Voiteluun
1
muna
Täyte
3–4
raparperin vartta (n. 500 g)
50
g
voita
1
dl
sokeria
Päälle
ruokosokerisiirappia
1
dl
pistaasipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Nypi pehmeän voin sekaan sokeri. Lisää jauhoihin kardemumma, leivinjauhe ja suola. Sekoita ainekset rahkan kanssa pehmeäksi taikinaksi. Älä vaivaa.
  2. Taputtele taikina pötköksi. Kierrä ympärille kelmu. Laita taikina kohmettumaan jääkaappiin pariksi tunniksi tai yön yli.
  3. Kauli taikinasta 30 x 20 cm:n levy. Taita levy kolmeen kerrokseen. Kauli taikina taas levyksi ja taita kolmeen kerrokseen. Jatka 3–4 kertaa ja ripottele hieman jauhoja kerrosten väliin.
  4. Paina taikinalevystä ympyröitä (ø 12 cm). Voit käyttää muottina isoa säilykepurkkia. Nosta pohjat uunipellille leivinpaperille. Voitele reunat munalla.
  5. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Leikkaa raparperinvarret 7 sentin pätkiksi. Jos varret ovat paksuja, puolita ne pitkittäin.
  6. Sulata voi pannulla. Kypsennä raparperinvarsia 5 minuuttia. Ripottele päälle sokeria.
  7. Nosta raparperit pohjien päälle. Paista piiraita 10–15 minuuttia.
  8. Valuta päälle siirappia ja lisää rouhittuja pistaasipähkinöitä.

Vinkki! Voit oikaista käyttämällä valmiita voitaikinalevyjä, jotka leikkaat neliöiksi.

ET-lehti on lisännyt 331 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Kakun keikkumista ei tarvitse jännittää, kun mansikkakermakakku kootaan suoraan vuokaan. Jos herkun ei tarvitse olla gluteeniton, voit vaihtaa perunajauhot vehnäjauhoihin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton mansikkavuokakakku

Ainekset

POHJA
4
munaa
dl
sokeria
1
dl
mantelijauhoja
¾
dl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
TÄYTE
1
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
¼
dl
sokeria
4
dl
vispikermaa
1
prk (200 g)
vaniljarahkaa
KORISTELUUN
½
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
2–3
rkl
hasselpähkinärouhetta

Työvaiheet

  1. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat ainekset keskenään. Yhdistä jauhoseos vaahtoon kevyesti sekoittaen.

  2. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 225 asteessa 5–6 minuuttia.

  3. Ripottele leivinpaperille sokeria. Kumoa kypsä torttu paperin päälle. Irrota paistopaperi ja anna jäähtyä.

  4. Poista mansikoista kanta ja viipaloi mansikat. Hienonna minttu. Sekoita kulhossa mansikat, minttu ja sokeri. Anna maustua 15 minuuttia.

  5. Leikkaa kakkulevy puoliksi. Nosta puolikas vuokaan.

  6. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää rahka. Levitä mansikat kakkupohjan päälle ja lisää puolet kermaseoksesta.

  7. Nosta toinen pohjalevy päälle. Levitä pinnalle loppu kermaseos. Koristele lohkotuilla mansikoilla ja mintun lehdillä. Ripottele pinnalle lopuksi pähkinärouhetta.