
Nämä sämpylät ovat hieman työläämpi, hitaampi, mutta maistuvampi versio "Fantastisista sämpylöistä".
Reseptin juju on yön yli kohottamisessa, jolloin maku paranee ja lisäksi saat nopeasti aamuksi tuoreet sämpylät.
Kuohkeat yön yli kohotetut sämpylät
Ainekset
Työvaiheet
Mittaa kylmä vesi ja kylmä maito astiaan. Sekoita joukkoon kuivahiiva ja hunaja. Sekoita hyvin esim. vispilällä.
Sekoita taikinaan jauhot muutamassa erässä.
Vaivaa yleiskoneella noin 10 minuuttia löysäksi leipätaikinaksi. Lisää suola ja vaivaa vielä muutama minuutti.
Taikina on siinä vaiheessa hyvää, kun se jotakuinkin irtoaa kulhon reunoista ja käsistä muttei ihan.
Peitä kulho esim. muovikelmulla ja laita se jääkaappiin kohoamaan vähintään yön yli. Saa olla myös pitempääkin.
Kun taikina on kohonnut yön yli noin kaksinkertaiseksi voit alkaa leipoa. Kuumenna uuni 230-250 asteeseen. Kun uuni on lämmin laita sinne noin desilitra vettä uunin kestävässä astiassa.
Ripottele 1/2 vehnäjauhoja leivinpöydälle ja kumoa taikina varovasti päälle. Älä vaivaa. Ripottele vielä pari ruokalusikallista jauhoja taikinan päälle.
Leikkaa taikina metallilastalla (tai kakkulapiolla) noin 12 osaan, esim 3 x 4 muotoon. Palojen ei tarvitse olla samanmuotoisia, mutta samankokoisia kylläkin. Nosta sämpylät pellille.
Jos haluat sämpylät nopeasti, voit laittaa heti uuniin. Jos haluat niistä pyöreitä ja vielä kuohkeampia, voit pyöritellä nelikulmaiset palat pyöreiksi sämpylöiksi. Jos teet näin, peitä ne liinalla jaa anna jälleen kohota noin tunnin verran.
Laita pelti uuniin, ja paista sämpylöitä noin 20 minuuttia.
Anna sämpylöiden jäähtyä ilman peitettä, jotta kuoresta tulee rapea.