Juhlapöydän alkuruokalohi saa makunsa tillillä maustetusta, ihanan paahteisesta dukkahista. Kala paistetaan nopeasti pannulla, jolloin se jää sisältä roseeksi.
Dukkah on egyptiläinen mausteseos, joka valmistetaan paahdetuista siemenistä, manteleista ja juustokuminasta jauhamalla. Dukkahista on monenlaisia versioita, sillä sen makua voi muunnella helposti ainesuhteita vaihtamalla.
Oheisessa ohjeessa dukkah höystetään hieman yllättävästi kuivatulla tillillä. Syykin on selvä: seosta käytetään nimittäin tällä kertaa kalan maustamiseen.
Nahattomiksi leikatut lohipalat pyöräytetään mausteseoksessa, minkä jälkeen ne ovat valmiita pannulle. Paistaminen käy nopeasti, sillä kala saa jäädä sisältä roseeksi. Tässä tillidukkahlohi muistuttaa samalla tavoin kypsennettävää lohipastramia.
Tillidukkahlohi
Ainekset
Työvaiheet
- Leikkaa lohifilee haluamasi kokoisiksi annospaloiksi. Mausta suolalla.
- Paahda manteleita ja auringonkukansiemeniä kuivassa kuumassa pannussa koko ajan sekoittaen, kunnes mantelit saavat hieman väriä. Lisää loput siemenet ja paahda noin 30 sekuntia. Laita seos mortteliin. Lisää tilli ja pippurit ja murskaa karkeaksi rouheeksi. Sekoita sokeri joukkoon.
- Pyörittele lohet dukkahissa ja paista kuumassa pannussa öljyssä, muutama minuutti molemmin puolin, tai paahda 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Kala saa jäädä sisältä roseeksi.