Pekonivoissa herkulliseksi paistettu turska muistuttaa hieman joulun perinneherkkua lipeäkalaa. Lisukkeeksi sopivat paistetut perunat ja hernemuusi.
Resepti on peräisin huippukokki Hans Välimäen ja käsikirjoittaja Santtu Palmin podcastista Eiku se on just näin, joka yhdistää hyvän ruuan ja kärkevät mielipiteet. Kahdeksannessa jaksossa Hans valmistaa jouluista turskaa ja riisivanukasta. Voit kuunnella jakson Suplasta.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
4
30 min
Joulukala Hansin tapaan
Ainesosat
600–800
g
turskafileitä tai muuta vaaleaa kalaa
suolaa ja pippuria
pekonia oman maun mukaan
voita paistamiseen
1
valkosipulinkynsi
timjaminoksa
Vaiheet
- Mausta kala suolalla ja pippurilla. Hienonna pekoni.
- Kuumenna voi pannulla. Lisää murskattu valkosipuli ja timjami. Lisää kala pannulle kuuman voin joukkoon. Lisää pekoni ja paista kala suhteellisen miedolla lämmöllä molemmin puolin kypsäksi.
- Kun kala on lohkeavaa, niin se on myös kypsää. Nosta kala lautaselle ja valele se vielä pekonivoilla.
Vinkki! Tarjoa lisäksi keitettyjä kuoripäällisiä perunoita, jotka on paistettu voissa ja maustettu sitruunalla, ruohosipulilla sekä piparjuurella. Lisukkeeksi sopii myös hernemuusi, jonka ohjeen löydät alta.
Hernemuusi
Ainesosat
200
g
herneitä (pakaste)
2–3
dl
vettä
suolaa ja pippuria
tuoretta ruohosipulia ja minttua hienonnettuna
3–4
rkl
voita
Vaiheet
- Kuumenna vesi kattilassa ja lisää pakasteherneet. Kun vesi kiehuu uudelleen, soseuta herneet karkeaksi tahnaksi sauvasekoittimella.
- Mausta suolalla, pippurilla ja voinokareella. Lisää joukkoon hienonnetut yrtit. Tarkista maku ja tarjoile kuumana.