Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 516 keittokirjaan.
Ohje Jouni Toivanen KUVA Sami Repo

Kokki Jouni Toivasen metodilla pihvistä tulee pinnalta rapea ja sisältä mehukas ja pehmeä. Pippurikastike tehdään kermasta ja konjakista sillä aikaa, kun pihvit vetäytyvät.

Mitä pitää muistaa, kun tavoitteena on täydellinen pihvi? Kokki Jouni Toivanen nostaa esille nämä tärkeät asiat:

  1. Laadukas liha. Leikkaa vähintään kolme senttiä paksu pihvi laadukkaasta pihvikarjan lihasta, ohuemmat pihvit menevät helposti ylikypsäksi. Pihvikarjan marmoroitunut ulkofilee, hyvin mureutettu sisäfilee tai rasvaa sisältävä entrecôte ovat varmoja valintoja. Lihan voi laittaa jääkaappikylmänä pannulle, kunhan pannun kuumentaa ensin hyvin.
  2. Lämpötila. Maku syntyy ruskistuksessa tapahtuvasta Maillard-reaktiosta eli proteiinien ja hiilihydraattien yhteisvaikutuksesta, ja se edellyttää yli korkeaa lämpötilaa. Paista pihviä kuumassa valurauta- tai hiiliteräspannussa 2–6 minuuttia ja kääntele sitä 15 sekunnin välein. Näin pihvi kypsyy pikkuhiljaa molemmin puolin, ja tuloksena on tasaisesti kypsynyt, ruskistunut ja mehevä pihvi. Tarkkaa paistoaikaa on vaikea antaa, sillä se riippuu pihvin paksuudesta ja pannun kuumuudesta. Sisälämpömittari on paras apuväline, kun tavoitteena on täydellinen pihvi.
  3. Vetäytyminen. Anna pihvin vetäytyä noin 5 minuuttia paistamisen jälkeen. Silloin pihvi kypsyy loppuun ja lihassyyt rentoutuvat, jolloin ne pitävät mehukkuuden kannalta olennaisen asian eli lihasnesteet pihvin sisällä. Pihviä ei kannata kääriä folioon, sillä folion sisään kertyy kosteutta, jolloin rapeaksi paistunut pinta pehmenee.

Pihvin kypsyysasteet:

  • verinen: sisälämpötila 45 °C
  • raaka: sisälämpötila 50 °C
  • medium: sisälämpötila 55 °C
  • medium+: sisälämpötila 60 °C
  • kypsä: sisälämpötila 65 °C
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
20 minuuttia
Vaikeustaso
Vaikea

Täydellinen pihvi ja pippurikastike

Ainekset

4
naudanpihviä (á 150g)
merisuolaa myllystä
2
rkl
rypsiöljyä
mustapippuria myllystä
Pippurikastike
1/2
dl
konjakkia
2
dl
kuohukermaa
merisuolaa myllystä
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Kuivaa pihvien pinta paperilla ja mausta reilusti suolalla. Laita paistinpannu kuumenemaan täydellä teholla. Kaada rypsiöljy pannuun ja kuumenna se savuavaksi. Jos omistat sisälämpömittarin, työnnä se pihvin sivusta mahdollisimman keskelle.
  2. Paista pihvejä kuumassa pannussa 15 sekuntia. Käännä ja paista 15 sekuntia. Käännä taas ja jatka paistamista käännellen 2–6 minuuttia riippuen pihvin paksuudesta ja haluamastasi kypsyysasteesta. Jos käytät sisälämpömittaria, ota pihvit pois pannulta, kun lämpötila on vajaa 10 astetta alle haluamasi kypsyyden. (Kypsyysasteet: 45 verinen, 50 raaka, 55 medium, 60 medium+ 65 kypsä)
  3. Laita pihvit ritilälle vetäytymään vähintään 5 minuutiksi ja pidä mittari lihassa kiinni. Anna vetäytyä, kunnes mittari näyttää haluamaasi lämpötilaa. Mausta pihvit pippurilla juuri ennen tarjoamista.
  4. Tee nopea kastike pannulle jääneistä paistotähteistä pihvien vetäytyessä. Lisää konjakki pannuun. Raaputa pannun pohjalta kaikki maku irti nesteen joukkoon. Keitä konjakkia kasaan pari minuuttia, kunnes se on melkein haihtunut. Lisää kerma ja keitä pari minuuttia. Mausta maun mukaan suolalla ja pippurilla.

Kun paistan kunnon pihvin itselleni, en välttämättä nauti sen kanssa perunoita tai muita lisukkeita. Seuraksi riittää lasillinen täyteläistä, keskitanniinista ja lämmittävää talviviiniä. Oma suosikkini on Hewitson Miss Harry, 13,99 e. (Juomavinkki: Jouni Toivanen)

 

Juttua muutettu 14.10.2020 klo 17:40. Reseptissä neuvottiin aiemmin, että pihvit pitää ottaa huoneenlämpöön pariksi tunniksi ennen paistamista. Jouni Toivasen mukaan tämä on "vanhan liiton tietoa", eikä hän itse pidä enää pihvejä lämpimässä ennen paistamista. Pihvin voi laittaa pannulle jääkaappikylmänä, kunhan pannu on tarpeeksi kuuma.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 310 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Kesällä grillipihvin kastike on persiljaa ja ruohosipulia tulvillaan.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min (+ 1 t)
Vaikeustaso
Helppo

Grillipihvi ja yrttikastike

Ainekset

500
g
naudan ulkofileetä
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
2
rkl
öljyä
KASTIKE
1
dl
persiljaa
1
dl
ruohosipulia
½
dl
tuoretta rakuunaa
50
g
voita
dl
vettä
½
kanaliemikuutio
2
tl
rosepippuria

Työvaiheet

  1. Ota liha huoneenlämpöön puoli tuntia ennen grillausta. Leikkaa liha neljäksi pihviksi, nuiji pihvit kevyesti. Mausta suolalla ja pippurilla.

  2. Kuumenna kaasugrilli tai valmista hiillos riittävän kuumaksi. Taputtele pihvit öljyllä ja grillaa kuumassa grillissä 2–3 minuuttia molemmilta puolilta. Nosta pihvit lautaselle ja peitä foliolla tai toisella lautasella. Anna vetäytyä 10 minuuttia.

  3. Hienonna persilja, ruohosipuli ja rakuuna monitoimikoneessa tai tehosekoittimessa. Lisää pehmeä voi ja sekoita tasaiseksi.

  4. Kiehauta vesi ja liemikuutio kattilassa ja anna kiehua, kunnes neste haihtuu puoleen. Lisää yrttivoi liemen sekaan sauvasekoittimella sekoittaen. Mausta pippurilla.

  5. Viipaloi liha ja lusikoi päälle yrttikastiketta. Herkuttele perunasalaatin kanssa.

Lipstikkapesto-perunasalaatti

Ainekset

800
g
perunoita
2
varrellista nippusipulia
1
nippu retiisiä
1
pieni kesäkurpitsa
PESTO
2
dl
lipstikkaa
2
valkosipulinkynttä
½
sitruunan kuori ja mehu
2
dl
parmesaania
1
d
auringonkukansiemeniä
2
dl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Aloita pestosta. Huuhtele lipstikat. Hienonna valkosipulinkynnet. Raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Raasta parmesaani.

  2. Paahda siemeniä kuumalla kuivalla pannulla 1–2 minuuttia.

  3. Laita kaikki peston ainekset teho- tai sauvasekoittimen kulhoon. Soseuta tasainen tahna.

  4. Harjaa perunat puhtaiksi. Kuumenna litra vettä kattilassa, mausta suolalla ja keitä perunat kypsiksi. Kaada vesi pois ja anna perunoiden jäähtyä hieman.

  5. Halkaise suurimmat perunat, jätä pienet kokonaisiksi. Hienonna sipulit, viipaloi retiisit ja kesäkurpitsat. Laita kasvikset isoon kulhoon ja sekoita joukkoon pesto.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Lipstikan muheva maku antaa kivaa vaihtelua kesäiseen perunasalaattiin. Lisää makuaineet kuumien perunoiden joukkoon ja tarjoa salaatti lämpimänä tai jäähdytettynä vaikka grillipihvien seurassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Grillatut kasslerpihvit ja lipstikka-perunasalaatti

Ainekset

4
kasslerpihviä
2
tl
sormisuolaa
2
tl
fenkolinsiemeniä
LIPSTIKKA-PERUNASALAATTI
700
g
varhaisperunoita
½
ruukku
lipstikkaa
1
valkosipulinkynsi
1
prk (50 g)
kapriksia
3–4
rkl
oliiviöljyä
¾
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Pese perunat ja keitä niitä suolalla maustetussa vedessä koosta riippuen 15–20 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä. Anna perunoiden kuivahtaa hetki kattilassa ja murskaa ne karkeasti survimella.
  2. Hienonna lipstikka ja kuorittu valkosipulinkynsi. Valuta kaprikset. Sekoita kulhossa öljy, mausteet, lipstikka, valkosipuli ja kaprikset keskenään. Kääntele joukkoon perunat.
  3. Pyyhkäise kasslerpihvit talouspaperilla. Jauha sormisuola ja fenkolinsiemenet morttelissa rouheaksi mausteseokseksi. Hiero se pihvien pintaan. Grillaa pihvejä kuumassa grillissä suorassa lämmössä 4–5 minuuttia per puoli.

    Vinkki Voit paistaa pihvit myös pannulla öljyssä.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Keitetyillä uusilla perunoilla ja raakamakkaralla täytetyt rieskapizzat ovat helpoista helpoin kesälounas. Mehevyydestä vastaa pohjalle sivelty vuohenjuustokerma.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Makkara-perunarieskat

Ainekset

4–8
pientä rieskaa
TÄYTE
8–12
keitettyä varhaisperunaa
2
valkosipulinkynttä
½
ruukku
persiljaa
1
dl
oliiviöljyä
1
prk (150 g)
ranskankermaa
1
rs (150 g)
vuohentuorejuustoa
2–3
raakamakkaraa
¼
tl
mustapippuria
PINNALLE
persiljaa

Työvaiheet

  1. Valmista ensin täyte. Viipaloi keitetyt perunat. Hienonna kuoritut valkosipulinkynnet ja persilja isoon kulhoon. Sekoita joukkoon öljy. Kääntele perunaviipaleet varovasti joukkoon.
  2. Sekoita ranskankerma ja vuohenjuusto keskenään.
  3. Laita rieskat leivinpaperin päälle pellille. Levitä päälle ranskankermakastike. Lisää perunat. Purista raakamakkarat kuorista nokareiksi rieskojen päälle. Rouhi pinnalle mustapippuria.
  4. Paista 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Hienonna päälle persiljaa. Tarjoa heti.

 

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Panu Pälviä

Kesäpastaan tulevaa saunapalvikinkkua ei tarvitse erikseen ruskistaa. Reseptille on käyttöä vielä syksylläkin!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Palvikinkkupasta

Ainekset

1
l
vettä
300
g
täysjyväpennepastaa
2
rkl
arrabbiata-pestoa
2
tl
suolaa
200
g
palvikinkkua
3
valkosipulinkynttä
1
rs
kirsikkatomaatteja
1
prk (50/35 g)
kapriksia
½
tl
mustapippuria myllystä
2
dl
lehtipersiljaa silputtuna
juustoraastetta (esim. pecorinoa)

Työvaiheet

  1. Kiehauta vesi kattilassa. Lisää joukkoon pasta, pesto ja suola. Keitä pastaa 10 minuuttia ilman kantta.
  2. Kuutioi palvikinkku. Kuori ja hienonna valkosipuli. Pese ja halkaise tomaatit.
  3. Lisää pastan joukkoon kinkku, valkosipuli, tomaatit ja kaprikset liemineen.
  4. Mausta mustapippurilla ja viimeistele ruoka silputulla lehtipersiljalla. Tarjoa juustoraasteen kanssa.