Kiitospäivän kalkkuna
Ainekset
Työvaiheet
Alkuperäinen resepti maku.fi -osoitteesta. Itse muokattu amerikkalaisreseptien avulla.
Anna jäisen kalkkunan sulaa esim. jääkaapissa pari vuorokautta. Ota sulanut kalkkuna huoneenlämpöön viimeistään pari tuntia ennen valmistusta.
Huuhtele kalkkuna kylmällä vedellä ja kuivaa sisältä ja ulkoa.
Sekoita voi ja mausteet keskenään.
Työntele kalkkunan nahka varovasti irti mahdollisimman laajalta alueelta. Voit käyttää esim. silikonilastaa, mutta varo ettei nahka repeydy. Työnnä voi-mausteseos nahan alle.
Hiero suolaa ja mustapippuria kalkkunan pintaan ja vatsaontelon sisään.
Valmistele täyte: Paahda leipäviipaleet pannulla tai uunissa ja pilko kuutioiksi ja laita ne odottamaan. Sulata voi pannulla ja lisää sipuli ja selleri ja jonkin ajan kuluttua kanaliemi. Lisää loput täytteen ainekset ja anna muhia hetki pannulla. Maistele ja mausta lisää tarvittaessa.
Laita kalkkuna uunivuokaan ja lusikoi täytettä kalkkunan sisään niin paljon kuin mahtuu. Kalkkunan voi sitoa esim. kalastajalangalla niin että siivet ja jalat pysyvät kiinni kyljissä. Kaada uunivuokaan kanalientä niin paljon, että pystyt valelemaan kalkkunaa helposti liemellä. Laita yli jäävä täyte erilliseen uunivuokaan ja kypsenä sitä kalkkunan ohella uunissa noin tunnin-puolentoista tunnin ajan. Laita myös ylimääräinen täyte tarjolle pöytään.
Kypsennä kalkkunaa 160 asteen lämmössä kunnes sen sisälämpötila on 78-80 astetta (työnnä lämpömittari esim. rintalihakseen niin ettei se osu luuhun tai täytteeseen). Valele kalkkunaa liemellä puolen tunnin välein.
Kun kalkkuna on valmis, ota se uunista ja anna levätä foliolla peitettynä puolisen tuntia. Irrota narut ja laita kalkkuna tarjolle yrteillä koristellulle vadille.