Â
Kauraleipä/sämpylä
Ainekset
Työvaiheet
5 dl vettä
1Â dl maitojauhetta
50Â g hiivaa tai 2 pussia kuivahiivaa
2Â rkl sokeria
2Â tl suolaa
3 dl hiivaleipäjauhoja
5 dl vehnäjauhoja
3 dl kaurahiutaleita
½ dl voita
Â
 Valmistusohje
Liuota maitojauhe ja hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää kaurahiutaleet, anna turvota hethken. Lisää sokeri, suola, osa jauhoista ja voi. Alusta taikina ja lisää loput jauhot. Taikina saa jäädä pehmeäksi.Â
Kohota taikina kaksinkertaiseksi vedottomassa paikassa liinalla peitettynä.
Leivo taikinasta sämpylöitä tai leipiä. Jauhota leipien pinta ja pistele reikiä. Anna kohota liinan alla. Paista uunin keskiosassa 200 asteessa, sämpylät 10 - 12 min ja leivät 15-30 min tai kunnes kypsiä.