Ruotsirieska valmistuu vikkelästi ja saa erityisen vivahteensa siirapista ja fenkolinsiemenistä. Leivän sisään länsinaapurit kääräisevät yleensä katkaravuista, ranskankermasta ja tillistä sekoitetun täytteen.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
10 kpl
30 min + kohottaminen 2 t
Helppo
Ruotsirieska – tunnbröd
Ainesosat
Juuri
6
dl
piimää
2
dl
maitoa
25
g
tuorehiivaa
2
tl
fenkolinsiemeniä
1/2
dl
siirappia
2
tl
suolaa
1
dl
spelttijauhoja (esim. Birkkalan puolikarkeita)
1
dl
ruisjauhoja
Lisäksi taikinaan
12
dl
vehnäjauhoja
25
g
huoneenlämpöistä voita
Vaiheet
- Tee juuri. Lämmitä piimä ja maito kädenlämpöiseksi. Murustele joukkoon hiiva ja sekoita kunnes hiiva on liuennut nesteeseen. Jauha fenkolinsiemenet morttelissa. Lisää ne ja loput juuren aineksista. Sekoita juuritaikina tasaiseksi. Peitä kulho puhtaalla keittiöpyyhkeellä ja anna seistä lämpimässä paikassa 1 tunti.
- Lisää taikinaan vehnäjauhot ja pehmeä voi. Vaivaa taikinaa käsin muutama minuutti. Kohota liinan alla vielä 1 tunti.
- Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Leivo taikinasta jauhotetulla alustalla 10 rieskaa, joiden halkaisija on noin 20 cm. Laita rieskat leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Niitä mahtuu 2 kappaletta kerrallaan pellille. Pistele rieskoja haarukalla ennen paistoa. Paista rieskoja uunissa 10-12 minuuttia.
Ruotsirieskan katkaraputäyte
Ainesosat
1
pss
(180 g) isoja kuorittuja katkarapuja
1
dl
ranskankermaa
2
rkl
majoneesia
2
rkl
tilliä hienonnettuna
1
rkl
sitruunamehua
1/4
tl
suolaa
ripaus mustapippuria
Vaiheet
- Sulata ja valuta katkaravut. Sekoita ranskankerma ja majoneesi rapujen joukkoon.
- Hienonna tilli ja purista sitruunasta mehu. Sekoita kaikki täytteen aineet tasaiseksi kulhossa.