
Kun marengit tehdään ilman munaa, valkuainen korvataan kikherneiden säilykeliemellä. Uskomatonta, mutta totta.
Netissä on tämän vuoden pyörinyt reseptejä marengeista, jotka on tehty ilman munaa käyttäen valkuaisen korvikkeena kikhernesäilykkeen lientä. Ajatus vaikutti kiehtovalta, vaikkakin hieman ällöttävältä.
Kun kikherneliemen kaataa kulhoon, usko herää. Se nimittäin muistuttaa sellaisenaan hieman valkuaisia. Liemi myös kuohkeutuu ja vispautuu kauniisti, mutta tuoksuu vähän hernekeitolle.
Kun vaahtoon lisää sokerin, kuohkeutuminen vasta alkaakin. Vaahdosta tulee nopeasti kauniin kiiltävää ja kovaa. Vispaamiseen kuluu vain 5 minuuttia. Tässä vaiheessa hernekeiton haju on edelleen tallella.
Marenkimassa pursottuu kauniisti leivinpaperille. Massan rakenne on todella hyvä ja saa miettimään, onko tämä jopa sitä alkuperäistä marenkia parempi marenki. Ajatus ei viipyile, sillä hernarin haju löyhähtää pelliltä.
(Huom! Itse liotettujen kikherneiden lientä ei voi käyttää samaan tapaan, ainoastaan säilykkeiden.)
Marengit kuivuvat kauniisti ensin reilun tunnin uunin ollessa vaajassa sadassa asteessa ja sen jälkeen jälkilämmöissä vielä tunnin.
Lopputulos on yllättävä. Marengit irtovat nätisti leivinpaperista ja muistuttavat ihan oikeita marenkeja ulkonäöltään. Ne myös murenevat kuin oikeat marengit ja jopa maistuvat siltä. Etsivä kyllä löytää vienon kikherneen maun, mutta hernarin haju on tiessään. Marengit sopisivat täydellisesti pavlovaan tai päällystettäväksi suklaavaahdolla.
Kikherneliemi-marengit
Ainekset
Työvaiheet
1. Mittaa kikherneliemi kulhoon. Vatkaa sitä kuohkeaksi noin 5 minuuttia.
2. Lisää sokeria ja jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää eli noin 5 minuuttia.
3. Pursota pellille pikkumarengeiksi tai levitä isoksi levyksi pavlovaa varten.
4. Kuivata 80-100 asteessa 1 tunti 20 minuuttia. Laita lämmöt sen jälkeen pois ja anna marenkin kuivua jälkilämmöissä vielä 1-2 tuntia. Iso marenki levy vaatii alkuvaiheessa pidemmän kuivatuksen.