Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 69 keittokirjaan.
Ohje Jörn Donner ja Christina Aaltio Kuva Sami Repo

Kalakeitto ilman kalaa? Ei aivan, mutta kulttuurivaikuttaja Jörn Donnerin soppa poikkeaa kyllä monin tavoin perinteistä. Maukasta keittoa ovat vuosien varrella nauttineet Donnerin ja hänen vaimonsa kaikki vieraat suurlähettiläistä naapureihin. Pojat kuvailevat ruokaa isän erikoiseksi keitoksi, johon on upotettu kaikkea mangochutneystä lähtien.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–12
Valmistusaika
3 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Jörn Donnerin kalakeitto

Ainekset

Kalaliemi
2
kg
kalan ruotoja tai 3 litraa pikkukaloja (esim. ahventa tai särkeä)
5
l
vettä
2
porkkanaa
150
g
juuriselleriä
2
sipulia
0,5
rkl
merisuolaa
Keitto
4
isoa sipulia
1
valkosipuli
4
isoa jauhoista perunaa
4
porkkanaa
3
dl
oliiviöljyä
1
tkl (400 g)
tomaattimurskaa
1
ps (0,5 g)
sahramia
1,5
tl
curryjauhetta

Työvaiheet

  1. Valmista kalaliemi. Jos ruotojen joukossa on kalanpäitä, poista niistä kidukset. Jos teet liemen pikkukaloista, puhko ja huuhtele ne. Laita ruodot tai kalat isoon kattilaan. Kaada päälle vesi. Kuori ja lohko juurekset ja sipulit. Lisää kasvikset ja suola kattilaan. Hauduta lientä ilman kantta noin 20 minuuttia. Kuori pintaan muodostunut vaahto välillä pois. Siivilöi liemi ja keitä lientä miedolla lämmöllä ilman kantta noin 2 tuntia.
  2. Kuori ja lohko sipulit, kokonainen valkosipuli, perunat ja porkkanat.
  3. Kuumenna öljy omassa kattilassaan. Lisää kasvikset ja hauduta 15 minuuttia. Lisää tomaattimurska sekä mausteet ja hauduta noin 5 minuuttia. Kaada joukkoon noin 3 litraa kalalientä. Hauduta keittoa puoli tuntia.
  4. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Mausta ja lisää suolaa maun mukaan. Hauduta keittoa noin 15 minuuttia. Silppua päälle lehtipersiljaa. Tarjoa rouillen ja paahdettujen leipäkuutioiden kanssa.

Vinkki! Kalakeiton joukkoon sopii reilu lusikallinen dijoninsinappia tai mangochutneya.

Rouille

Ainekset

2
viipaletta maalaisleipää
1,5
dl
vettä
2
kananmunan keltuaista
puolikas paprika
puolikas mieto chili
3
valkosipulinkynttä
0,5
tl
suolaa
1,5
dl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Leikkaa leivät lohkoiksi. Lisää ne monitoimikoneeseen tai kulhoon. Lisää joukkoon vesi ja anna leipien pehmetä 5 minuuttia.
  2. Erottele munista keltuaiset. Leikkaa paprika ja chili lohkoiksi. Kuori ja pilko valkosipuli. Laita ainekset monitoimikoneeseen tai kulhoon. Lisää suola.
  3. Soseuta seos tasaiseksi monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella. Lisää öljy ohuena nauhana joukkoon koneen käydessä.

Kommentit (1)

Telle_3
Seuraa 
Liittynyt31.3.2016

Keitto menee varmasti kokeiluun tulevana ensimmäisenä  'kansallisena kalakeittopäivänä'  tiistaina 13.2.2018:)

Vaikuttaa hyvältä ja tosi erilaiselta!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Tara Junker KUVA Ninna Lindström
Lähes kokonaan säilykkeistä valmistettu maukas tomaattikeitto on arjen pelastus. Luksuslisän keitolle antavat täyteläisen juustoiset krutongit.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Tomaattikeitto ja juustokrutongit

Ainekset

2
prk (à 400 g)
tomaattimurskaa
10
aurinkokuivattua tomaattia öljyssä
1
rkl
tuoretta timjamia hienonnettuna
2
valkosipulinkynttä
1
kasvisliemikuutio
1
rkl
balsamicoa
1
tl
sokeria
½
tl
mustapippuria myllystä
1
tlk (400 ml)
kookosmaitoa
2
dl
kiehautettua vettä
(suolaa)
JUUSTOKRUTONGIT
8
palaa hapanjuurileipää
40
g
voita
200
g
cheddarjuustoa viipaleina
LISÄKSI
1
ruukku basilikaa
oliiviöljyä ja chilihiutaleita

Työvaiheet

  1. Kaada tomaattimurska kattilaan. Hienonna aurinkokuivatut tomaatit ja timjami. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Lisää ne kattilaan. Lisää kasvisliemikuutio, balsamico, sokeri ja pippuri. Kuumenna kiehuvaksi ja alenna lämpöä. Keitä kannen alla välillä sekoitellen noin 10 minuuttia.

  2. Valmista sillä aikaa krutongit. Voitele leipäpalat molemmilta puolilta. Päällystä puolet leivistä cheddarviipaleilla. Paina loput leipäviipaleet kansiksi juuston päälle. Paista pannulla noin 3 minuuttia per puoli tai kunnes juusto on sulanut. Jos haluat leivistä tiiviimpiä, levitä leivinpaperipala pannulla olevien leipien päälle ja paina leivät toisella pannulla tai kattilalla litteämmiksi.

  3. Nosta leivät leikkuulaudalle ja leikkaa ne krutongin kokoisiksi paloiksi.

  4. Lisää keittoon kookosmaito ja kiehautettu vesi. Soseuta sauvasekoittimella. Jos keitto on mielestäsi liian paksua, voit lisätä hieman vettä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa hieman suolaa. Keittoa ei tarvitse enää kuumentaa.

  5. Viimeistele keitto basilikan lehdillä, oliiviöljyllä ja chilihiutaleilla. Tarjoa juustokrutonkien kanssa.

Hyvä terveys on lisännyt 315 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Wokkaa kasviksia pikaisesti pannulla. Rapeus ja ravintoarvot säilyvät, kun kasvikset eivät kypsy liikaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Wokattu kasviskeitto

Ainekset

350
g
kirsikkatomaatteja
1
l
pinaattia
1–2
lehtisellerinvartta
1
suippopaprika
100
g
herkkusieniä
1
punasipuli
3
valkosipulinkynttä
1
l
kasvislientä (gluteeniton)
2
rkl
rypsiöljyä
½
dl
cashewpähkinöitä
1
tl
savupaprikajauhetta
1
tl
kuivattua yrttisekoitusta
1
tl
sokeria
1
prk (380/230g)
valkoisia kypsiä papuja

Työvaiheet

  1. Huuhtele kirsikkatomaatit, pinaatinlehdet ja lehtisellerit. Viipaloi lehtisellerit. Huuhtele paprika, halkaise ja poista siemenkodat ja kanta, viipaloi. Puhdista sienet ja viipaloi. Kuori ja viipaloi punasipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna kasvisliemi (1 l vettä + 2 kasvisfondikuutiota).

  2. Kuullota wokkipannussa tai paistokasarissa öljyssä sipuleita, herkkusieniä, lehtiselleriä, paprikaa ja pinaattia muutaman minuutin. Lisää cashew-pähkinät ja mausteet. Jatka paistamista pari minuuttia. Lisää huuhdotut pavut ja tomaatit. Kaada joukkoon kuuma kasvisliemi. Kiehauta. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla. Tarjoile keitto hyvän leivän kanssa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström

Tuplanautinto! Cookien paras kyytipoika on lasillinen kylmää maitoa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
18 keksiä
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Tupla-cookiet

Ainekset

125
g
pehmeää voita
½
dl
sokeria
1
dl
fariinisokeria
2
munaa
3
dl
vehnäjauhoja
½
tl
leivinjauhetta
3
(yht. 150 g)
Tupla Maxi -patukkaa
50
g
kuorellisia manteleita
Lisäksi
50
g
maitosuklaata
1
dl
kuorellisia manteleita

Työvaiheet

  1. Vatkaa voi, sokeri ja fariinisokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen koko ajan vatkaten.
  2. Sekoita jauhoihin leivinjauhe.
  3. Leikkaa suklaapatukat pieniksi kuutioiksi. Rouhi mantelit. Sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi.
  4. Pyöritä taikinasta puhtain käsin reilun ruokalusikallisen kokoisia palloja. Laita pallot kahdelle pellille. Paina pallot kevyesti keskeltä matalammaksi. Jätä kekseille tilaa levitä.
  5. Paista  175 asteessa noin 12 minuuttia. Pyyhkäise koristeeksi sulatettua maitosuklaata ja paina päälle manteli.
Hyvä terveys on lisännyt 315 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Mikko Hannula

Kalan mausteeksi pyöräytetään itse tehty sitruunapippurin ja kapriksen maustama dippi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + maustuminen 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Paistettua kalaa ja pikkelivihanneksia

Ainekset

PIKKELIVIHANNEKSET
1
kesäkurpitsa
1
pieni kukkakaali
1
punasipuli
3
porkkanaa
LIEMI
½
dl
väkiviinaetikkaa
1
dl
sokeria
3
dl
vettä
¼
tl
suolaa
SITRUUNAPIPPURI
2
tl
raastettua luomu sitruunan kuorta
¼
tl
mustapippuria rouhittuna
¼
tl
valkopippuria rouhittuna
¼
tl
suolaa
DIPPI
1
rkl
kapriksia
2
dl
vegaanista ranskakermaa
n. 1
rkl
sitruunamehua
LISÄKSI
600
g
kalaa ruodottomana fileenä (esm. kirjolohi, nieriä)
2
rkl
ruohosipulia

Työvaiheet

  1. Leikkaa kasvikset sopiviksi suupaloiksi. Pakkaa porkkanaa lukuun ottamatta kasvikset puhtaaseen lasipurkkiin. Mittaa pikkeliliemen aineet kattilaan ja kiehauta. Siirrä kattila syrjään, lisää porkkanat kuumaan liemeen ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Kaada jäähtynyt liemi porkkanoiden kanssa lasipurkkiin. Anna maustua jääkaapissa vähintään 2 tuntia.

  2. Pese ja raasta sitruunan kuori pieneen kulhoon. Sekoita joukkoon pippurirouheet ja suola.

  3. Hienonna kaprikset veitsellä ja sekoita ranskankerman joukkoon. Mausta sitruunanmehulla.

  4. Leikkaa kala neljäksi annospalaksi ja paista kypsäksi pinnoitetulla pannulla, noin 2 minuuttia molemmin puolin. Mausta sitruunapippurilla ja tuoreella ruohosipulilla. Tarjoa pikkelikasvisten ja dipin kanssa.