Vain elämää on lisännyt 67 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Roope Rask KUVA Jussi Hellsten

Mikko Kuustosen illallisella Vain elämää -ohjelmassa syödään thaimaalainen kattaus: kookos-kasviswokkia, chili-inkiväärikatkarapuja ja "som tam" -salaattia mangosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Vaikeustaso
Kohtalainen

Som tam -salaatti mangosta

Ainekset

1
mango
pieni
pala
chiliä
1
valkosipulinkynsi
1
limetin mehu
1
rkl
ruokokidesokeria
3
rkl
kalakastiketta
50
g
vihreitä papuja
3
rkl
hienonnettua kevätsipulia
4
rkl
cashewpähkinöitä

Työvaiheet

 

  1. Kuori ja suikaloi mango. Hienonna chili ja valkosipulinkynsi. Sekoita mangosuikaleiden joukkoon chili, valkosipuli, sokeri sekä kalakastike ja purista joukkoon limetin mehu. Lisää suikaloidut pavut, kevätsipuli ja pähkinät.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1185 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Värikästä juuresvuokaa kauniimpaa annosta ei olekaan.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min + 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Juures-gratiini

Ainekset

5
keskikokoista punajuurta
4
paksua porkkanaa
5
keskikokoista perunaa
4
dl
kuohukermaa
dl
raastettua parmesaania
tl
timjamia kuivattuna
tl
suolaa
mustapippuria myllystä
½
dl
korppu- tai mantelijauhoa
1
dl
vahvaa juustoraastetta, esim. mustaleima emmental tai gruyère
Lisäksi
foliota
tuoretta timjamia

Työvaiheet

  1. Kuori ja viipaloi punajuuret, porkkanat ja perunat ohuiksi viipaleiksi. Pidä punajuuret erillään, jotta ne eivät värjää muita juureksia.
  2. Sekoita kermaan parmesaaniraaste, timjami, suola ja pippuri.
  3. Lisää uunivuuan pohjalle puolet kermasta. Asettele juureslastut vuokaan jonoiksi. Kaada päälle loppu kerma. Ripottele pinnalle korppu- tai mantelijauhoa. Peitä vuoka foliolla.
  4. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kypsennä juurekset pehmeiksi eli noin 50 minuuttia.
  5. Nosta lämpötila 225 asteeseen. Poista folio. Ripottele päälle juustoraastetta. Kypsennä vielä 10 minuuttia.
  6. Silppua päälle timjamia.

Vinkki! Käytä kumikäsineitä punajuuria käsitellessäsi.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3408 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Sitruunalla ja persiljalla maustetun voikastikkeen kanssa tarjottu kala on yksi ranskalaisen keittiön iki-ihanista klassikoista. Seuraksi sopivat annanperunat ja syksyinen sieni-lehtikaalisalaatti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Sitruunasiika ja ruskistettu voikastike

Ainekset

4
rkl
kirkastettua voita
4
(n. 600 g)
pientä siikafileetä
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
6
rkl
vehnäjauhoja
RUSKISTETTU VOIKASTIKE
4
rkl
voita
4
rkl
lehtipersiljaa hienonnettuna
2
rkl
sitruunamehua

Työvaiheet

  1. Valmista ensin lisukkeeksi tuleva lehtikaali (ohje alla) sekä annanperunat (ohje alla).

  2. Kirkasta voi. Sulata noin 100 g voita pienessä kattilassa. Anna jäähtyä muutama minuutti. Kuori pinnalle noussut vaahto pois lusikalla. Kaada kirkas voisula varovasti toiseen astiaan siten, että vaalea sakka jää kattilaan.

  3. Kuivaa kalafileet talouspaperilla. Mausta ne suolalla ja pippurilla ja pyörittele jauhoissa. Paista fileitä kirkastetussa voissa molemmilta puolilta muutama minuutti, kunnes kala on kypsää mutta vielä mehevän lohkeavaa. Siirrä fileet tarjoiluastiaan ja pidä lämpimänä.

  4. Tee kastike. Paahda voi pannussa vaaleanruskeaksi. Hienonna lehtipersilja. Lisää persilja ja sitruunamehu pannuun. Valuta kastike kalan päälle. Tarjoa sieni-lehtikaalisalaatin ja annanperunoiden kanssa.

Lämmin suppilovahvero-lehtikaalisalaatti

Ainekset

4
dl
suppilovahveroita
5
dl
lehtikaalia pieneksi revittynä
1
salottisipuli
1
dl
hassel- tai pekaanipähkinöitä
1
rkl
voita
KASTIKE
3
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
dijoninsinappia
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Leikkaa sienet tarvittaessa suupaloiksi. Poista lehtikaalista lehtiruodit ja revi lehdet suupaloiksi. Kuori ja hienonna sipuli.

  2. Paahda pähkinät kuumalla, kuivalla pannulla. Siirrä leikkuulaudalle. Rouhi ne.

  3. Paista sieniä kuivalla, kuumalla pannulla, kunnes niistä ei enää irtoa nestettä. Lisää sipuli ja voi. Paista sekoitellen noin 5 minuuttia. Lisää lehtikaali ja paista sekoitellen, kunnes kaali hieman pehmenee.

  4. Yhdistä kastikkeen ainekset ja lisää pannulle. Sekoita hyvin. Viimeistele pähkinöillä.

Annanperunat

Ainekset

1
kg
jauhoisia perunoita (esim. bellarosa)
2
valkosipulinkynttä
4
rkl
timjaminlehtiä
4
rkl
sitruunankuorta hienoksi raastettuna
n. 80
g
voita
sormisuolaa
mustapippuria myllystä
PÄÄLLE
2
rkl
sitruunamehua
timjaminlehtiä

Työvaiheet

  1. Pese perunat huolellisesti tai kuori ne. Leikkaa perunat mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi mandoliinileikkurilla. Huuhtele viipaleet kylmällä vedellä ja taputtele ne kuiviksi keittiöpyyhkeellä.

  2. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja irrota timjaminlehdet. Raasta tarvittava määrä sitruunoiden keltaista kuoriosaa.

  3. Kirkasta voi. Sulata voi kattilassa, anna seistä hetki ja kaada sitten pieneen kannuun. Pohjalle kertynyt valkoinen hera saa jäädä kattilaan.

  4. Laita valurautapannu (Ø n. 24 cm) levylle ja kaada pannuun kirkastettua voita niin, että pohja peittyy. Levitä perunat lomittain spiraalin muotoon kellon mukaisesti ja keskeltä aloittaen. Valuta voita perunoiden päälle. Ripottele päälle hieman suolaa, mustapippuria, valkosipulia, timjaminlehtiä ja sitruunan kuoriraastetta. Aloita seuraava kierros ulkoreunasta toiseen suuntaan. Lisää voita ja mausta samoin. Jatka näin, kunnes kaikki perunat on käytetty. Paina perunoita tiiviisti pannuun.

  5. Paina perunoiden päälle pyöreäksi leikattu, pannua hieman isompi leivinpaperi sekä pannua pienempi kansi ja jokin paino. Paista perunakakkua liedellä keskilämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes kakku on poh­jasta rapea.

  6. Nosta kannella peitetty pannu 200-asteiseen uuniin noin 10 minuutiksi.

  7. Ota pannu pois uunista. Laita perunoiden päälle leivinpaperi. Paina perunakakkua kannen avulla tasaiseksi ja tiiviiksi. Poista paperi ja kansi. Jatka paistamista noin 10 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä.

  8. Ota pannu uunista. Nosta pannun päälle lautanen ja käännä perunakakku lautasen avulla ylösalaisin. Purista päälle sitruunamehua. Viimeistele timjamilla.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1185 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Klassisimmat bagelien täytteet ovat avokado ja kylmäsavulohi. Kokeile myös soseuttaa avokadon joukkoon piparjuurituorejuustoa.
Klassisimmat bagelien täytteet ovat avokado ja kylmäsavulohi. Kokeile myös soseuttaa avokadon joukkoon piparjuurituorejuustoa.
Parempaa välipalaa ei olekaan kuin rapeapintainen, siemenillä päällystetty bageli. Voit valita mieleiset täytteet suolaisen tai makean nälkään.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
40 min + 1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Bagelit

Ainekset

5
dl
vettä
50
g
margariinia
n. 1
l
vehnä- tai sämpyläjauhoja
1
ps
kuivahiivaa
1
rkl
sokeria
tl
suolaa
Keitinvesi
3
l
vettä
2
rkl
siirappia
Pinnalle
1
muna
unikon- tai seesaminsiemeniä

Työvaiheet

  1. Lämmitä vesi 42 asteiseksi. Sulata rasva. Lisää jauhojen joukkoon kuivahiiva.
  2. Alusta nesteeseen puolet jauhoista, sokeri ja suola. Vaivaa 5 minuuttia. Lisää loput jauhot ja rasva. Alusta taikina kimmoisaksi. Nostata taikinaa liinan alla puoli tuntia.
  3. Pyöräytä kohonnut taikina jauhotetulla pöydällä tangoksi. Jaa pötkö 12 palaan. Pyöritä palat pulliksi ja kohota liinan alla vielä puoli tuntia. Kuumenna uuni 225 asteeseen.
  4. Kiehauta vesi kattilassa. Lisää joukkoon siirappi. Pyöräytä pullien keskelle reikä peukalolla ja venytä rinkeleiksi. Kypsennä muutama kerrallaan kiehuvassa vedessä pari minuuttia.
  5. Nosta rinkelit reikäkauhalla leivinpaperin päälle uunipellille. Voitele bagelit munalla ja ripottele pintaan siemeniä. Paista bageleitä uunissa 15 minuuttia.
  6. Täytä jäähtyneet bagelit avokadolla ja kylmäsavulohella, tuorejuustolla ja marjoilla tai vaikkapa hummuksella ja kasviksilla.
ET-lehti on lisännyt 332 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Haukimurekepihveistä syntyvät kesän parhaat hampurilaiset. Haukifileet on helppo jauhaa tehosekoittimessa niin, että pienet ruodot katoavat massaan.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6 pihviä
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Haukipurilaiset

Ainekset

600
g
jauhettua haukea
1
dl
kermaa
1
muna
1
rkl
perunajauhoja
1
limetin raastettu kuori
1
rkl
limetin mehua
1
rkl
raastettua inkivääriä
½
tl
jauhettua korianteria
¼
tl
chilijauhetta
tl
suolaa
KASTIKE
2
dl
turkkilaista jugurttia
3
rkl
sweet chili -kastiketta
LISÄKSI
6
hampurilaissämpylää
1
sipuli
1
rkl
öljyä
2
tomaattia
salaattia

Työvaiheet

  1. Sekoita kerma, muna ja perunajauhot.

  2. Pese limetti. Raasta vihreä kuori ja purista ruokalusikallinen mehua. Raasta inkivääri.

  3. Sekoita kaikki ainekset jauhetun kalan joukkoon.

  4. Yhdistä jugurtti ja sweet chili -kastike.

  5. Kuori ja viipaloi sipuli. Paista sipuli raukeaksi öljyssä pannulla. Viipaloi tomaatti ja revi salaatti.

  6. Taputtele murekemassasta kostutetuin käsin kuusi pihviä.

  7. Paista pihvit öljyssä pannulla, n. 4 minuuttia molemmin puolin.

  8. Paahda sämpylät ja kokoa hampurilaiset tarjolle.