Kodin Kuvalehti on lisännyt 502 reseptiä.
Linkitetty 37 keittokirjaan.
OHJE Riikka Kaila KUVA Panu Pälviä

Tällä ohjeella suolaiset ja makeat piirakat onnistuvat varmasti! Taikinasta riittää piiraan pohjaksi sekä kanneksi.

Annoksia
1 kannellinen piirakka
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Täydellinen voitaikinapohja

Ainekset

150
g
voita
4 ½
 dl
vehnäjauhoja
½
tl
suolaa
½
 dl
kylmää vettä

Työvaiheet

  1. Kuutioi kylmä voi kulhoon. Lisää jauhot ja suola. Nypi aineet murumaiseksi seokseksi. Lisää kylmä vesi ja sekoita aineet nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Älä vaivaa, jotta taikina pysyy mureana. Voit valmistaa taikinan myös monitoimikoneen leikkuuterällä sekoittamalla.
  2. Kääri taikina kelmuun ja siirrä jääkaappiin jähmettymään vähintään puoleksi tunniksi.
  3. Leivo joko makeaksi tai suolaiseksi piirakaksi haluamallasi täytteellä. Katso esimerkiksi kirsikka-suklaapiirakan ohje täältä. Mausteisen nyhtökaura-texmexpiirakan ohje löytyy täältä.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1454 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Päivi Ristell

Ruotsirieska valmistuu vikkelästi ja saa erityisen vivahteensa siirapista ja fenkolinsiemenistä. Leivän sisään länsinaapurit kääräisevät yleensä katkaravuista, ranskankermasta ja tillistä sekoitetun täytteen.

Annoksia
10 kpl
Valmistusaika
30 min + kohottaminen 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Ruotsirieska – tunnbröd

Ainekset

6
dl
piimää
2
dl
maitoa
25
g
tuorehiivaa
2
tl
fenkolinsiemeniä
1/2
dl
siirappia
2
tl
suolaa
1
dl
spelttijauhoja (esim. Birkkalan puolikarkeita)
1
dl
ruisjauhoja
12
dl
vehnäjauhoja
25
g
huoneenlämpöistä voita

Työvaiheet

  1. Tee juuri. Lämmitä piimä ja maito kädenlämpöiseksi. Murustele joukkoon hiiva ja sekoita kunnes hiiva on liuennut nesteeseen. Jauha fenkolinsiemenet morttelissa. Lisää ne ja loput juuren aineksista. Sekoita juuritaikina tasaiseksi. Peitä kulho puhtaalla keittiöpyyhkeellä ja anna seistä lämpimässä paikassa 1 tunti.
  2. Lisää taikinaan vehnäjauhot ja pehmeä voi. Vaivaa taikinaa käsin muutama minuutti. Kohota liinan alla vielä 1 tunti.
  3. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Leivo taikinasta jauho-tetulla alustalla 10 rieskaa, joiden halkaisija on noin 20 cm. Lai

Ruotsirieskan katkaraputäyte

Ainekset

1
pss
(180 g) isoja kuorittuja katkarapuja
1
dl
ranskankermaa
2
rkl
majoneesia
2
rkl
tilliä hienonnettuna
1
rkl
sitruunamehua
1/4
tl
suolaa
ripaus mustapippuria

Työvaiheet

  1. Sulata ja valuta katkaravut. Sekoita ranskankerma ja majoneesi rapujen joukkoon.
  2. Hienonna tilli ja purista sitruunasta mehu. Sekoita kaikki täytteen aineet tasaiseksi kulhossa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1454 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Suolan yhdistäminen leivonnaisiin on yhä muotia maailmalla. Keihästä tikkuun supersuklaista pretzelbrownieta ja tuoretta mansikkaa. Viitseliäs pursottaa vielä pienen kermavaahtopilven mansikoiden hatuksi.

Annoksia
32 kpl
Valmistusaika
1 t + 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Pretzelbrownie-mansikkatikut

Ainekset

175
g
huoneenlämpöistä voita
2 1/2
dl
fariinisokeria
1
dl
sokeria
3
kananmunaa
5
dl
vehnäjauhoja
1
tl
ruokasoodaa
2
tl
vaniljasokeria
300
g
tummaa suklaata
32
minipretzeliä (esim. Tiger stores)
Lisäksi
32
mansikkaa
(kermavaahtoa)

Työvaiheet

  1. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Vaahdota voi ja sokerit. Vatkaa kananmunat yksitellen joukkoon.
  2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja yhdistä ne taikinaan puuhaarukalla nopeasti sekoittaen. Rouhi suklaa ja lisää joukkoon.
  3. Päällystä uunivuoka (n. 25 x 40 cm) leivinpaperilla. Kaada taikina vuokaan ja painele pretzelit pintaan. Paista uunin keskitasolla noin 25 minuuttia tai kunnes paistos on kypsä mutta sisältä vielä hieman kostea. Anna jäähtyä vähintään 1 tunti.
  4. Leikkaa brownie paloiksi. Leikkaa mansikoista päät pois. Tikuta vartaat. Tarjoa halutessasi kermavaahdon kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1454 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
Ohje Eetu Topo Kuva Tuomas Kolehmainen

Olutta cocktailissa! Kyllä vain. Helsinkiläisen Loung3n baarimestari Eetu Topon drinkissä maistuvat kesä, grillaaminen ja kylmä olut.

Annoksia
1
Valmistusaika
20 min + jäähtyminen 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Grillaajan sour

Ainekset

3
cl
vodkaa
1
cl
nuorta konjakkia
2
cl
sitruunan mehua
1,5
cl
olut-sitruunaruohosiirappia
1
kananmunanvalkuainen
Olut-sitruunaruohosiirappi
1
sitruunaruoho
1,5
dl
humalaista lager-olutta (esim. Pilsner Urquell)
1
dl
sokeria
1
dl
hunajaa
Lisäksi
jäitä
pala appelsiinin kuorta

Työvaiheet

  1. Tee ensin olut-sitruunaruohosiirappi. Leikkaa sitruunaruoho pituussuunnassa halki ja laita se kattilaan. Lisää muut aineet ja kiehauta sekoittaen. Keitä seosta matalalla lämmöllä ilman kantta noin 15 minuuttia. Nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä.
  2. Viilennä juomalasi pakastimessa. Mittaa nesteet (myös siirappi) ja valkuainen ravistimeen ja ravista voimakkaasti 10 sekuntia, jotta valkuainen vaahtoutuu. Täytä ravistin jäillä ja ravista voimakkaasti 7 sekuntia. Valuta juoma siivilän läpi viilennettyyn lasiin ja täytä lasi jääkapaloilla.
  3. Purista appelsiinin kuoresta öljyt juoman päälle ja koristele juoma kuorella.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1454 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Päivi Ristell

Ryynirieskan gluteeniton versio tehdään tattarihiutaleista. Niin maukasta!

Annoksia
1 uunipellillinen
Valmistusaika
10 min + turvotus ja kypsennys 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton ryynirieska

Ainekset

5
dl
maitoa
1
prk
(200 g) kermaviiliä
5
dl
tattarihiutaleita
25
g
voita
2
kananmunaa
1 1/2
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Sekoita maito, kermaviili ja tattarihiutaleet kulhossa. Anna turvota 30 minuuttia.
  2. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Sulata voi.
  3. Lisää taikinaan voisula, munat ja suola. Levitä taikina tasaiseksi leivinpaperilla päällystetylle uuni-pellille. Paista uunissa 25–30 minuuttia.

Kommentit (0)