Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2679 reseptiä.
Linkitetty 61 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Kun grillaat kokonaisen kalan portugalilaisittain avattuna perhoseksi, se kypsyy todella nopeasti ja tasaisesti. Sillä välin ehdit tehdä escabeche-kastikkeen. Sen pohjana on vinegretti, johon tulee tavallista reilummin etikkaa ja valkoviiniä. Oikea makuilotulitus!

Katso videolta, kuinka kala leikataan perhoseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Litteä kuha ja escabeche

Ainekset

2
kuhaa perattuna (á 1–1,5 kg)
3
rkl
sormisuolaa
Escabeche-kastike
4
tomaattia
4
salottisipulia
2
valkosipulinkynttä
1
ruukku
lehtipersiljaa
1
dl
valkoviiniä
1/2
dl
oliiviöljyä
1
rkl
valkoviinietikkaa
1
tl
sokeria
1/2
tl
paprikajauhetta
1/2
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Tee escabeche-kastike. Kasta tomaatit hetkeksi kiehuvaan veteen ja irrota niistä kuori. Halkaise tomaatit, poista siemenet ja kuutioi. Hienonna sipulit, valkosipulit ja persilja. Sekoita kaikki kastikkeen ainekset keskenään. Laita jääkaappiin.
  2. Suomusta kalat ja leikkaa ne perhosen muotoon seuraavasti: aseta kala leikkuulaudalla selälleen ja ota tiukka ote kalan päästä. Työnnä terävän veitsen kärki kalan vatsaan lähelle päätä ja viillä selkärankaa myötäillen kohti pyrstöä. Toista muutaman kerran viiltäen jokaisella kerralla niin, että kylkiruodot irtoavat selkärangasta, mutta nahka pysyy ehjänä. Toista sama selkäruodon toisella puolella, jotta ruodot irtoavat selkärangasta. Poista esiin tullut selkäruoto leikkaamalla se irti päästä ja pyrstöstä. Fileet pysyvät kalassa kiini nahan avulla. Avaa kala perhosen muotoon. Ripottele suolaa sekä vatsa- että selkäpuolelle ja öljyä kalan pinnat.
  3. Kypsennä kalat nahkapuoli alaspäin kuumassa grillissä noin 10-12 minuuttia riippuen kalan koosta. Kypsän kalan liha on valkoista.
  4. Valele kypsien kalojen pinta noin puolella escabeche-kastikkeesta ja tarjoa loppu kastike erikseen.

Juomavinkki: Escabeche nauttii hapokkaan ja hienostuneen hedelmäisen valkoviinin seurasta. Sellainen on pohjoisportugalilainen Vinho Verde Muros Antigos 2016 (11,90 e), joka tukee sekä kuhan herkkää makua että escabechen mausteisuutta ja hedelmäisyyttä.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2679 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Höyryttämällä pavut kypsyvät juuri sopiviksi eivätkä lötkisty kuten usein vedessä keitettäessä. Lämminsavulohi tuo salaattiin ruokaisuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Savulohi-papusalaatti

Ainekset

500
g
vihreitä papuja
½
dl
auringonkukansiemeniä
400
g
lämminsavulohta
Rakuuna-sinappikastike
½
ruukkua
ranskalaista rakuunaa
½
sitruuna
½
dl
oliiviöljyä
1
rkl
Dijon-kokojyväsinappia
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Huuhtele pavut ja siisti kannat. Leikkaa isoimmat pavut halutessasi pituussuunnassa puoliksi.

  2. Kuumenna 1 litra vettä kattilassa ja höyrytä pavut kypsiksi siivilässä tai bambuhöyryttimessä, noin 4 minuuttia.

  3. Paahda auringonkukansiemeniä kuivassa pannussa pari minuuttia. Poista lohesta nahka ja murra lohi annospaloiksi

  4. Valmista kastike. Hienonna rakuuna ja purista sitruunasta mehu. Sekoita ne öljyn joukkoon. Lisää sinappi, suola ja pippuri. Sekoita haarukalla voimakkaasti vatkaten.

  5. Kääntele kastike papujen joukkoon. Lisää paloiteltu lohi ja paahdetut auringonkukansiemenet. Tarjoa salaatti paahdetun leivän kanssa.

Vinkki Voit korvata tuoreen ranskalaisen rakuunan teelusikallisella kuivattua rakuunaa.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 260 reseptiä.
Linkitetty 22 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Italialaisen mare e monti -tattipastan innoittama merellinen spagetti on varsinainen makupommi. Tuoreen mintun raikas yrttisyys sopii tatin pähkinäiseen aromiin. Vähän minttua, paljon tattia on hyvä mittasuhde.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Tatti-simpukkaspagetti

Ainekset

4
(yhteensä noin 600 g)
napakkaa, keskikokoista herkkutattia
2
valkosipulinkynttä
1
salottisipuli
1
pkt (450 g)
sinisimpukoita (pakaste)
4
rkl
oliiviöljyä
¼
tl
chilihiutaleita
1
dl
kuivaa valkoviiniä
1
dl
kuohukermaa + 1 dl pastan keitinlientä
1
tl
kuivattua oreganoa
2
rkl
tuoretta minttua hienonnettuna
½–1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
Lisäksi
400
g
spagettia
2
l
vettä
2
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Laita pasta kiehumaan suolalla maustettuun veteen ja keitä pakkauksen ohjeen mukaan lähes kypsäksi.
  2. Puhdista ja pilko sienet. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet ja sipuli. Laita pakastetut simpukat siivilään ja huuhtele kylmällä vedellä. Poista joukosta rikkoutuneet simpukat.
  3. Kuumenna öljy isolla pannulla. Paista sieniä noin 5 minuuttia niin, että niistä irronnut neste alkaa kiehua kasaan. Lisää valkosipulit, sipulit ja kuivatut chilit ja paista niin, että sipulit ruskistuvat hieman.
  4. Laita myös simpukat pannulle, lisää viini ja kiehauta. Lisää kerma ja keitinvesi ja keitä kannella peitettynä 10 minuuttia.
  5. Siivilöi pasta ja sekoita se kastikkeeseen. Mausta oreganolla ja mintulla. Mausta lopuksi suolalla ja pippurilla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2679 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Anne Forstén ja Minna Rautio-Pakaste KUVA Piia Arnould

Täytetyn kuhan valmistus on yllättävän helppoa ja täytteen aineksia voi muunnella oman maun mukaan. Tällä kertaa täytteessä maistuvat sardellit ja timjami. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Kuha juhlatuulella

Ainekset

1
(1½ kg)
selkäavattu, suomustettu kuha
1
tl
suolaa
ripaus valkopippuria
Tomaattitäyte
1
pieni sipuli
1
rkl
oliiviöljyä
¼
ruukku
timjamia
1
rs (47 g)
sardellia
1
tlk (400 g)
tomaattimurskaa
dl
vahvaa emmentaljuustoraastetta
2
rkl
parmesaanijuustoa raastettuna

Työvaiheet

  1. Laita selkäavattu kala voideltuun uunivuokaan, selkä ylöspäin. Mausta kala suolalla ja valkopippurilla. Kuumenna uuni 250 asteeseen.

  2. Hienonna sipuli ja kuullota se kattilassa öljyssä. Nypi timjamista lehdet kattilaan ja lisää sardellifileet. Kuumenna muutama minuutti ja lisää tomaattimurska. Keitä kastiketta 10 minuuttia.

  3. Levitä tomaattikastike avatun kuhan sisälle. Ripottele juustot kastikkeen päälle. Kypsennä kalaa uunin alatasolla 15–20 minuuttia.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2679 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Anne Forstén ja Minna Rautio-Pakaste KUVA Piia Arnould

Kuohkea haukitimbaali on klassisen tyylikäs alkuruoka. Tällä kertaa se tarjotaan äyriäiskastikkeen seurassa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
1h + kastike 1 t 40 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Haukitimbaalit

Ainekset

Timbaalit
5
kananmunaa
500
g
haukifileetä
tl
suolaa
¼
tl
valkopippuria
5
dl
kuohukermaa
Äyriäiskastike
1
l
vettä
4
rkl
hummerifondia
1
keskikokoinen sipuli
70
g
voita
¾
dl
vehnäjauhoja
1
dl
valkoviiniä
1
rkl
konjakkia
1
rkl
tomaattisosetta
¼
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
2
rkl
voita
Lisäksi
6
kypsää kuorittua jättikatkaravunpyrstöä
2
rkl
kirjolohen mätiä
2
tillinoksaa

Työvaiheet

  1. Voitele pienet kohokasvuoat. Kuumenna uuni 100 asteeseen.

  2. Erottele valkuaiset ja keltuaiset. Kuutioi hauki pieniksi paloiksi ja jauha monitoimikoneessa tasaiseksi. Lisää mausteet.

  3. Kaada kerma ohuena nauhana koneen käydessä ja lisää viimeisenä valkuaiset. Anna koneen käydä, kunnes mureke on tasaista.

  4. Täytä vuoat mureketaikinalla ja peitä foliolla. Laita vuoat isompaan uunivuokaan. Kaada varovasti kiehuvan kuumaa vettä vuokaan niin, että vesi ulottuu noin ¾ paistovuokien korkeudesta. Laita vuoka varovasti uuniin.

  5. Kypsennä uunissa vesihauteessa 50–60 minuuttia. Kokeile kypsyyttä cocktailtikulla. Cocktailtikku uppoaa kypsään timbaaliin helposti. Jos kala on raakaa, tikkua ei saa painettua timbaalista läpi.

  6. Valmista äyriäiskastike. Kuumenna kattilassa vesi ja fondi kiehuvaksi. Hienonna sipuli.

  7. Kuumenna ruokalusikallinen voita pannussa ja kuullota siinä sipuli. Siirrä sipuli lautaselle.

  8. Sulata pannussa loput voista ja lisää vehnäjauhot. Kiehauta jauhot ja lisää kuuma hummeriliemi jauhojen joukkoon koko ajan sekoittaen. Lisää sitten sipuli, valkoviini, konjakki, tomaattisose ja mausteet.

  9. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen 1 tunti. Siivilöi kastike ja keitä vielä 20 minuuttia. Siivilöi pinnalle kertynyt vaahto pois. Lisää lopuksi huoneenlämpöinen voi.

  10. Annostele äyriäiskastiketta lautasille ja laita haukitimbaali kastikkeen keskelle. Koristele annokset ravunpyrstöillä, mädillä ja tillillä.

Vinkki Ylijääneet keltuaiset voi pakastaa. Ne säilyvät myös muutaman päivän jääkaapissa. Keltuaisilla voi suurustaa kastikkeita ja keittoja tai voidella leivonnaisia.

Kommentit (0)