Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 346 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Tämän helpommaksi ei voileipäkakun kokoaminen tule! Kurkku- ja lohitäytteillä mehevöitetty kakku kootaan laakeaan vuokaan, jossa sen voi nostaa suoraan pöytään.

Voileipäkakun valmistuksessa hankalinta on kostutuksen määrän täsmääminen. Hyvä voileipäkakku on mehevä mutta samalla sellainen, se pysyy koossa leikattaessa.

Ongelma ratkeaa, kun kakun rakentelee suoraan vuokaan, josta se on tarkoitus tarjota. Näin leivät voi kostuttaa huoletta meheviksi.

Oheisella ohjeella valmistettavaan voileipäkakkuun tehdään kaksi erilaista täytettä. Tsatsikia muistuttava ranskankerma-kurkkutäyte ja savulohi-tuorejuustotäyte kerrostellaan paahtoleipäviipaleiden kanssa lasagnevuokaan. Lopuksi pinnalle levitetään yksinkertainen ranskankermakuorrutus.

Kakun voi antaa vetäytyä hetken jääkaapissa tai tarjota vaikka saman tien.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–12 palaa
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Vuokaan tehty lohivoileipäkakku

Ainekset

12
pientä viipaletta vaaleaa vehnäpaahtoleipää
Kostutus
2
dl
kasvislientä
½
sitruunan kuori
Kurkkutäyte
3
dl
kurkkua raasteena
½
tl
suolaa
2
rkl
tuoretta minttua hienonnettuna
2
dl
ranskankermaa
Lohitäyte
300
g
lämminsavulohta
200
g
maustamatonta tuorejuustoa
2
rkl
sitruunamehua
¼
tl
mustapippuria myllystä
Kuorrutus
dl
ranskankermaa
1
rkl
sitruunamehua
¼
tl
suolaa
Kurkkukastike
3
cm
kurkkua
3
rkl
tuoretta minttua
2
rkl
öljyä
Lisäksi
100
g
kirjolohenmätiä

Työvaiheet

  1. Leikkaa leipäviipaleista reunat ohuelti pois.

  2. Mausta kylmä kasvisliemi hienoksi raastetulla sitruunankuorella.

  3. Tee täytteet. Raasta kurkku raastinraudan hienoimmalla terällä ja sekoita suola raasteeseen. Anna maustua ja valua siivilässä noin 15 minuuttia. Hienonna sillä aikaa minttu. Puristele kurkusta ylimääräinen neste pois ja sekoita minttu ja ranskankerma kurkkuraasteeseen.

  4. Hienonna lämminsavulohi haarukalla. Sekoita tuorejuusto, sitruunamehu ja pippuri lohen kanssa.

  5. Lusikoi kurkkutäyte tasaiseksi kerrokseksi vuokaan (noin 30 cm x 20 cm). Levitä 6 leipäviipaletta päälle ja valele ne puolella kostutusliemestä. Lusikoi lohitäyte leiville ja levitä toiset 6 viipaletta sen päälle. Kostuta lopulla liemellä.

  6. Sekoita kuorrutteen aineet kulhossa ja levitä seos leipäviipaleille.

  7. Soseuta kaikki kurkkukastikkeen aineet tasaiseksi. Lusikoi kastike ja mäti kakulle juuri ennen tarjoilua .

Kommentit (11)

Vierailija

Eiköhän kuvan perusteella laiteta päälle ensin kurkkukastike ja sitten vasta tuo kuorrutus ja mäti ennen tarjoilua? Taidan kokeilla tätä.

Vierailija

Ite laitan vähintään 5dl kostutus lientä, ennemmin turhan kostea kakku(mikä ei kyllä tuu edes tuolla 5dl käyttämällä) mitä kuiva.

Vierailija

Millä välineellä kurkkusose nousee vuokasta lautaselle kun se on laitettu alimmaiseksi. Aika tyhjäksijää vuoka kun leipää on vain kaksi kerrosta. Ideana vaivattomuus on ok, mutta näyttävyys jää aika kauaksi voileipäkakun normaalista.

Vierailija

Kuvassa lohi alinna ja kurkkukerros sen päällä. Onko ohjeessa virhe vai eikö kuvan kakun järjestys ollut onnistunut?

Hyvää

Aika äkkiä täytyy syödä pelkästä vaaleasta leivästä tulee mössö.

Vierailija

”Ite laitan vähintään 5dl kostutus lientä, ennemmin turhan kostea kakku(mikä ei kyllä tuu edes tuolla 5dl käyttämällä) mitä kuiva.”

Jos tykkää kovin kosteasta ja vetelästä voileipäkakusta, niin mitä turhaa tuollaisia valmistamaan, kun ainekset voisi saman tien surauttaa blenderissä ja ryystää pillillä?

Helena

Taidan laittaa leipäkerroksen alimmaiseksi ja lisätä yhden keroksen. Kostutus maun mukaan ja täytteitä riittävästi. Täytteet ainakin tuntuvat olevan maukkaita. Koristelisin sievemmin. Pientä tuunausta voi tehdä joka reseptiin. Ja eukun tarjolle ja varmasti maistuu.

ZinniAnna

Totahan pitää kokeilla! Mutta mintun tilalle persiljaa tai tilliä! Rakastan minttua, mutta en pääruoissa. Ja päällisen voi koristella vaikka minkälaiseksi, esim vinoraidat kurkkukuutioista ja erivärisistä paprikakuutioista, jos ei oo paprika-allergikkoja syöjinä.,

Vierailija

Miksi voileipäkakkuresepteissä aina neuvotaan kaikkia käyttämään vehnäpaahtopullaa? En ole vuosiin edes ajatellut, yleensä ruispaahtista joka toiseen ja jotain moniviljapaahtista joka toiseen kerrokseen. Vehnä on liian höttöistä kertakaikkiaan, vähän tuhdimpi paahtoleipä takaa sekä maukkaamman lopputuloksen, että sen että kakku ei mössöönny vaikeaksi leikata vaikka se olisikin kunnolla kostutettu. En ensin ymmärtänyt ollenkaan tätä juttua:

Voileipäkakun valmistuksessa hankalinta on kostutuksen määrän täsmääminen. Hyvä voileipäkakku on mehevä mutta samalla sellainen, se pysyy koossa leikattaessa.

Sitten luin reseptiä taas uudestaan ja mietin ja lopulta tajusin. Siis ainainen höttöpaahtiksen käyttäminen tietenkin saattaa tuoda tuollaista outoa ongelmaa josta tuossa puhuttu. Mutta miksi se on tärkeää olla mauton ja höttöisä leipä? Kaupasta saa ihania moniviljapaahtoja ja ruispaahdon tummempi väri joka toisessa kerroksessa antaa jopa näköä kakulle kun sitä leikataan. Älytön jäänne joltain muinaisilta ajoilta tuo että on pakko tehdä höttövehnästä ja on vaikeaa. 

Vierailija

Edellinen kommentoi vielä: kaupasta ostetussa kinkkukakussakin oli nyt tällä viikolla jotain sekaleipää jossa oli ties mitä mäskiä ja lesettä, vaaleampaa leipää välissä, oli todella maukas.  Edes kaupalliset valmistajat eivät siis laita vehnähöttöä vehnähötön päälle ja selitettele sitten että on vaikea kostuttaa ja leikata. Miksi kotikokkeja usutetaan sellaiseen puuhaan?

Enemmän on parempi

Minäkin katsoin, että aika simppelit ja vähäiset määrät täytettä ja aineksia,  en tee vuokaan ja teen parikin kerralla tavallisesti ja laitan enemmän täytteitä ja kuorrutuksia sekä koristeita. Myös leipien aines erilaista nyt kun on mistä valita monesta sortista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Etsitkö uutta makua graavilohelle? Katajanmarjat ja loraus giniä antavat klassiselle kalaherkulle tyylikkään säväyksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 12
Valmistusaika
5 min + jääkaapissa 1–2 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Katajanmarja-graavilohi

Ainekset

750
g
lohifileetä
1
rkl
katajanmarjoja
rkl
karkeaa merisuolaa
2
tl
sokeria
1
tl
rouhittua valkopippuria
1
rkl
giniä
½
ruukku tilliä

Työvaiheet

  1. Pyyhkäise lohifilee talouspaperilla ja laita leivinpaperin päälle.

  2. Murskaa katajanmarjat morttelissa.

  3. Sekoita suola, sokeri, katajanmarjat ja valkopippuri keskenään. Hiero seos lohen lihapuolelle. Valuta pinnalle gini. Leikkaa tillinvarret muutamaan palaan ja painele ne kalan päälle.

  4. Kääri filee leivinpaperiin ja kelmuun. Nosta paketti vuokaan. Laita päälle kevyt paino. Anna kalan maustua jääkaapissa 1–2 vuorokautta.

  5. Poista irtoavat mausteet kalan pinnalta ennen viipalointia ja tarjoamista.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Juhlavassa keitossa on kahta eri kalaa, maukas liemi ja nokare mätiä. Sitruunamajoneesi maustaa kirkasliemisen keiton vielä herkullisemmaksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava kahden kalan keitto

Ainekset

Liemi
1
ison tai 3–4 pienemmän kalan perkeet
1
sipuli
15
cm
purjon vihreää osaa
½
fenkoli
nokare
voita
2
dl
valkoviiniä
l
vettä
1
tl
kokonaisia valkopippureita
tl
suolaa
Lisäksi
3
porkkanaa
5
kiinteää perunaa
½
fenkoli
15
cm
purjon vaaleaa osaa
n. 600
g
lohifileetä
1
siika- tai kuhafilee
1
prk (200 g)
kirjolohen mätiä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
tuoretta tilliä
Sitruunamajoneesi
1
muna
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
raastettua sitruunankuorta
2
dl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
rouhaisu
valko- tai mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä ensin liemi. Huuhdo kalanperkeet kylmällä vedellä. Pilko sipuli, purjon vihreä osa sekä fenkoli.
  2. Kuullota sipulia, purjoa ja fenkolia voissa kattilassa. Lisää kattilaan viini. Kiehauta muutama minuutti.
  3. Lisää kattilaan kalanperkeet, vesi, pippurit ja suola. Keitä lientä puoli tuntia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto. Siivilöi liemi talteen.
  4. Kuori ja lohko porkkanat ja perunat. Viipaloi fenkoli ja purjon vaalea osa.
  5. Poista kalafileistä nahka. Paloittele fileet kuutioiksi. Valuta mäti siivilässä.
  6. Lisää kalaliemeen porkkanat, perunat, fenkoli ja purjo. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä, noin 15 minuuttia.
  7. Lisää joukkoon kalapalat. Kalat kypsyvät kuumassa liemessä viidessä minuutissa.
  8. Silppua keittoannosten päälle tilliä. Lisää lautasille lusikallinen mätiä ja sitruunamajoneesia.

Majoneesi

  1. Majoneesi onnistuu, kun kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Laita kananmuna sauvasekoittimen korkeaan kulhoon niin, että keltuainen ei hajoa.
  2. Purista sitruunasta mehu ja raasta kuori. Lisää öljy ja mausteet kulhoon. 
  3. Surauta sauvasekoittimella majoneesiksi. 
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Taginetyylinen kalkkunapata sopii mainiosti pikkujoulupöytään. Kaneli ja neilikka antavat pataan ihanan jouluisen maun. Mikä parasta, tämä pata valmistuu vain puolessa tunnissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Pikkujoulukalkkuna

Ainekset

700
g
kalkkunanfileetä
1
tl
suolaa
2
sipulia
3
valkosipulinkynttä
½
tlk (190 g)
aurinkokuivattuja kirsikkatomaatteja öljyssä
2
kanelitankoa
¾
tl
jauhettua neilikkaa
1
tlk (500 g)
paseerattua tomaattia
1
tl
hunajaa
¼
tl
mustapippuria
1
ps (200 g)
kuivattuja viikunoita
LISÄKSI
4
tuoretta viikunaa
1
dl
granaattiomenan siemeniä (pakaste)

Työvaiheet

  1. Kuutioi kalkkunanfilee ja mausta palat suolalla. Kuori ja lohko sipulit. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet.

  2. Ota aurinkokuivatuista tomaateista 2 rkl öljyä pataan. Ruskista kalkkunakuutioita öljyssä noin 5 minuuttia. Lisää sipulit ja valkosipulinkynnet. Paista keskilämmöllä sekoittaen muutama minuutti.

  3. Lisää kanelitangot, neilikka, kirsikkatomaatit ja paseerattu tomaatti. Mausta hunajalla ja pippurilla. Peitä pata kannella. Hauduta keskilämmöllä 10 minuuttia.

  4. Leikkaa kuivatut viikunat neljään osaan. Lisää ne pataan ja hauduta vielä 5–10 minuuttia, kunnes kalkkuna on kypsää. Koristele lohkotuilla tuoreilla viikunoilla ja halutessasi granaattiomenan siemenillä. Tarjoa bulgurin, riisin tai ohran kanssa.

ET-lehti on lisännyt 338 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Anna Huovinen

Munakasmuffinit maistuvat niin kylminä kuin uunituoreinakin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Munakasmuffinit

Ainekset

5
kananmunaa
¾
dl
kermaa
1
dl
juustoraastetta (esimerkiksi emmental)
2
rkl
vehnäjauhoja
1
tl
suolaa
½
tl
paprikajauhetta
¼
tl
mustapippuria
1
pkt (180 g)
savukinkkua
1
suippopaprika
1
ruukku tuoretta basilikaa
LISÄKSI
8
kpl
Amerikan muffinssivuokia

Työvaiheet

  1. Riko munat kulhoon. Sekoita joukkoon kerma, juustoraaste, jauho ja mausteet. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

  2. Laita kertakäyttöiset isot muffinivuoat muffinipellin koloihin.

  3. Paina kinkkusiivut vuokien sisälle kuin kupiksi. Kuutioi paprika, hienonna basilika ja jaa ne muffinivuokiin. Kaada päälle munaseosta. Paista uunissa 20–25 minuuttia.