Kevään juhlat

Voileipäkakku, tuulihattukakku vai juustokakku? Juhlien himotuin leivonnainen on nyt suolainen. Pieniin juhliin riittää yksi kakku, isompiin voi leipoa vaikka useamman.

1. Helppo vuokakakku

Kuinka paljon kostutusta tarvitaan mehevään voileipäkakkuun? Entä jos kakku ei pysy koossa leikattaessa ja täytteet vain luistelevat kerrosten välistä?

Voileipäkakun hankaluus haihtuu, kun kakun rakentelee suoraan vuokaan, josta se on tarkoitus tarjota. 

Kahden leipäkerroksen kakkuun tarvitaan kaksi erilaista täytettä, joista toinen annostellaan aivan vuoan pohjalle. Näin kakkupala irtoaa vuoasta kauniisti kauhaisemalla.

Vuoaksi sopii tavallinen lasagnevuoka. Isoja juhlia varten voi varata keittiön isoimman vuoan ja tuplata tai tarvittaessa jopa triplata ainesmäärät. Rento kakku sopii tarjottavaksi heti rakentelun jälkeen, mutta sen voi tehdä myös päivää ennen tarjoamista jääkaappiin viimeistelyä vaille valmiiksi. Silloin kostutuksen määrää voi hieman vähentää.

Kuvan vuokakakku saa makunsa tsatsikimaisesta ranskankermatäytteestä ja tuhdista savulohitäytteestä. Ennen tarjoilua pinnalle levitetään yksinkertainen ranskankermakuorrutus. Minimalistinen koristelu päästää tekijänsä vähällä. Lisäksi se kertoo, että tämä herkku on tehty ennen kaikkea syötäväksi.

Vuokaan tehdyn lohivoileipäkakun ohjeen löydät täältä.

2. Keväinen katseenvangitsija

Ihan kuin konditoriasta! Kirkkaanvihreällä hernetahnalla, fetalla ja retiisilastuilla täytetty tuulihattukakku sopii juhliin kuin juhliin.

Ohjeella valmistuu kaksi isoa, ontoksi kohonnutta ja rapeapintaista tuulihattua. Taikinan valmistaminen ei ole niin vaikeaa kuin miltä alkuun saattaisi kuulostaa. Tärkeintä on kuumentaa vedestä, jauhoista ja rasvasta muodostunut taikina huolellisesti sekoittaen kattilassa, kunnes siitä muodostuu pallomainen möykky. Kun taikina on jäähtynyt, siihen vatkataan munat sähkövatkaimella yksitellen.

Taikinan voi tehdä alusta loppuun saakka teräskattilassa, joka sopii myös vatkaamiseen. Jos taikinapallon jäähtymistä haluaa nopeuttaa, kattilan voi siirtää hetkeksi kylmävesihauteeseen.

Ennen kananmunien lisäämistä kannattaa tarkistaa munien koko pakkauksesta. Usein syynä tuulihattujen epäonnistumiselle on se, että käytetyt kananmunat ovat olleet tavallista suurempia, L-kokoisia, jolloin taikina ei käyttäydykään toivotulla tavalla.

Taikinan annostelussa isoteräinen pursotin on hyvä väline. Mutta sen voi levittää myös suurpiirteisemmin suorakaiteen mallisiksi levyiksi leivinpaperin päälle.

Tuulihattupohjat ovat parhaimmillaan valmistuspäivänä, jolloin niiden pinta on vielä rapea. Jos pohjat haluaa tehdä kuitenkin aiemmin, ne säilyvät parhaiten huoneenlämmössä keveästi leivinpaperilla peitettyinä.

Kakut kannattaa täyttää vasta ennen tarjoilua. Kun täyte on valmiiksi sekoitettuna jääkaapissa, täyttäminen käy nopeasti. Tuulihattu halkaistaan sahalaitaveitsellä, pohjalle hernetahna ja höysteet ja kansi nostetaan keveästi päälle.

Herneiden hivenen makeaan makuun sopii mainiosti fetajuusto. Kirpeät retiisit antavat täytteeseen kirpeää rousketta.

Tuulihattukakkujen ohjeen löydät täältä.

3. Klassikko vegaanisena

Entä jos juhliin haluaisi kuitenkin klassisen voileipäkakun? Kuinka siitä saisi sopivan mahdollisimman moneen ruokavalioon?

Tämä kuorrutettu ja vihreillä versoilla päällystetty suorakaiteen mallinen voileipäkakku näyttää perinteiseltä, mutta on valmistettu kokonaan ilman lihaa, kalaa, kananmunia tai maitotuotteita. Vegaanisessa voileipäkakussa maistuvat valkopavuista tehty hummus ja sitruunainen, kaurapohjaisista valmisteista tehty tuorejuustotäyte.

Voileipäkakku kannattaa tehdä vetäytymään viimeistelyä vaille valmiiksi päivää tai kahta ennen tarjoilua. Parhaiten se onnistuu, kun kuorruttamattoman kakun kääräisee leivinpaperiin tai voipaperiin tiiliskiveä muistuttavaksi paketiksi ja nostaa jääkaappiin. Näin leivät ehtivät imaista kostutuksen ja täytteet tiivistyä kerroksiin.

Koska täytteistä osa käytetään myös kakun pinnalle ja reunoille, ne kannattaa säilöä tiiviisti omiin rasioihinsa odottamaan h-hetkeä. Koristeluun riittää raikas versoseos ja ohuet sitruunankuoresta vuollut lastut. 

Vegaanisen voileipäkakun ohjeen löydät täältä.

4. Suolainen juustokakku

Juustokakut ovat monen suosikkeja kevään juhlatarjottaviksi. Miksei niiden idea toimisi myös suolaisissa versioissa?

Suolaisen paistetun juustokakun valmistus ei ole sen vaikeampaa kuin makeankaan. Pohja tehdään tuttuun tapaan digestivekekseistä ja voista, joten siinä on hiven makeutta. Täytteessä maistuu vuohenmaitotuorejuuston, ricottajuuston ja appenzellerin täyteläinen yhdistelmä. Kananmunat sitovat ainekset yhteen.

Reilu puoli tuntia uunissa saa kakun paistumaan pehmeän kypsäksi. Juustokakuille tyypilliseen tapaan myös suolainen versio on parhaimmillaan jääkaappikylmänä. Sen voi siis valmistaa päivää ennen tarjoilua ja säilyttää jääkaapissa. 

Kakun viimeistelyyn riittää tuore salaattipinaatti ja ropsaus kevyesti paahdettuja pinjansiemeniä.

Suolaisen juustokakun ohjeen löydät täältä.

Reseptit Sanna Kekäläinen, Emilia Kolari ja Raisa Laine

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Teksti
Kuvat
Anna Huovinen, Tuomas Kolehmainen ja Reetta Pasanen