Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 94 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Tuulihattujen täyttö vie aikaa – paitsi jos täytettäviä on vain kaksi. Nämä ihanan keväiset tuulihattukakut täytetään hernetahnalla, fetalla ja retiiseillä.

Tuulihatuilla on aivan suotta hankalan leivonnaisen maine. Leivonnassa on helppo onnistua, kun muistaa muutaman niksin.

Ensimmäinen liittyy taikinan valmistukseen. Tärkeintä on kuumentaa vedestä, jauhoista ja rasvasta muodostunut taikina huolellisesti sekoittaen kattilassa, kunnes siitä muodostuu pallomainen möykky.

Toinen niksi liittyy kananmuniin. Pakkauksesta kannattaa tarkistaa, että taikinaan käytetyt kananmunat ovat kooltaan M-kokoisia. Useimmiten tuulihattutaikina epäonnistuu, jos taikinaan käyttää liian isoja munia tai ne lisää liian kuumaan taikinaan.

Jos taikinapallon jäähtymistä haluaa nopeuttaa, kattilan voi siirtää hetkeksi kylmävesihauteeseen. Sitten joukkoon vatkataan munat sähkövatkaimella yksitellen.

Tällä kertaa taikinasta valmistetaan kaksi isoa tuulihattua, jotka kypsyvät uunissa yhtä aikaa. Kun uunin luukkua ei avaa kesken paistamisen, tuulihatut kohoavat muhkeiksi. Jäähdyttyään ne ovat valmiita täytettäviksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl (16 palaa)
Valmistusaika
2 t + jäähdytys 1½ t
Vaikeustaso
Helppo

Vihreät tuulihattukakut

Ainekset

Taikina
dl
vettä
125
g
voita
3
dl
vehnäjauhoja
4
kananmunaa (M-koko)
Täyte
2
ps (à 200 g)
herneitä (pakaste)
1
tlk (230 g)
kypsiä kikherneitä
1
dl
rypsiöljyä
2
rkl
omenaviinietikkaa
2
tl
juustokuminaa
¾
tl
suolaa
LISÄKSI
150
g
fetajuustoa
10
retiisiä
½
ruukkua
tilliä

Työvaiheet

  1. Kiehauta vesi ja voi kattilassa. Pienennä lämpöä ja lisää jauhot. Sekoita puulastalla kunnes taikina irtoaa kattilan reunoista ja muodostuu pallomaiseksi. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

  2. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Lisää kananmunat taikinaan yksitellen voimakkaasti sähkövatkaimella vatkaten. Pursota taikina kahdeksi levyksi (noin 10 cm x 30 cm). Kypsennä uunin keskitasolla ensin 30 minuuttia, laske uunin lämpötila sitten 150 asteeseen ja jatka kypsennystä 30 minuuttia. Anna jäähtyä peittämättä noin tunti.

  3. Sulata herneet ja laita ne tehosekoittimeen. Valuta kikherneistä liemi pois. Lisää kaikki täytteen aineet tehosekoittimeen ja soseuta tasaiseksi.

  4. Leikkaa molemmat tuulihatut sahalaitaisella veitsellä pohjaksi ja kanneksi. Jaa täyte pohjille. Murustele feta päälle. Leikkaa retiisit lohkoiksi tai viipaleiksi ja ripottele ne tillin kanssa kakuille. Nosta kannet paikoilleen ja paina kevyesti, jotta hattu tarttuu täytteeseen.

  5. Leikkaa kakku annospaloiksi ennen tarjoamista.

Kommentit (1)

Vierailija

Eikö tässä olisi voitu rehellisesti kertoa, että kyseessä on leivonnainen nimeltä Paris Brest, ja jossa on suolaiset täytteet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Ihanan yrttiset teeleivät onnistuvat vaikka mökkikeittiössä! Hienonna taikinaan yrttimaasta löytyvät kesän vihreät.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
10 min + paistaminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Yrtti-teeleivät

Ainekset

2
dl
tuoreita yrttejä (esim. basilikaa, lehtipersiljaa ja timjamia) hienonnettuna
3
dl
hiivaleipäjauhoja
2
dl
kaurahiutaleita
2
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
dl
vettä
½
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Hienonna yrtit veitsellä.

  2. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lisää yrtit, vesi ja öljy.

  3. Nostele taikina leivinpaperin päälle pellille kahdeksi keoksi. Taputtele ne jauhotetuin käsin kiekoiksi.

  4. Jaa leivät taikinapyörällä tai veitsellä neljään osaan. Pistele leivät haarukalla.

  5. Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 19 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä
Hellepäivän himotuin keitto valmistuu avomaankurkuista! Kurkkukeitto on sitä raikkaampaa, mitä viileämpänä se tarjotaan. Viilennä kurkut siksi jääkaapissa ennen raastamista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkkukeitto

Ainekset

3–4
avomaankurkkua (4 dl raastetta)
½
tl
suolaa
6
dl
turkkilaista jogurttia
1–2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tuoretta tilliä hienonnettuna
1
rkl
tuoretta minttua hienonnettuna
1
limetti
PINNALLE
2
rkl
hasselpähkinöitä
100
g
fetajuustoa
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
tillinoksaa

Työvaiheet

  1. Pese kurkut. Raasta ne hienoksi raasteeksi kulhoon. Sekoita suola joukkoon ja anna tekeytyä 15 minuuttia. (Älä valuta raastetta.) 
  2. Paahda keiton pinnalle tulevia pähkinöitä kuumalla kuivalla pannulla 2–3 minuuttia. Siirrä sivuun. 
  3. Lusikoi jogurtti isoon kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipuli. Hienonna yrtit. Purista limettimehu. Lisää ne jogurtin joukkoon. 
  4. Nostele kurkkuraaste puristellen jogurttiseokseen. Ohenna sopivan paksuiseksi raasteesta irronneella nesteellä. Tarkista suola. 
  5. Jaa keitto lautasille. Murustele fetaa ja rouhi pähkinöitä päälle. Viimeistele oliiviöljyllä ja tillillä.
     
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström
Pehmeä hummus tekee vegaanillekin sopivasta pasta-annoksesta herkullisen kermaisen.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Mansikka-hummuspasta

Ainekset

300
g
simpukkapastaa
Hummus
1
prk (380/230 g)
kypsiä kikherneitä
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tahinia
½
tl
suolaa
½
tl
jauhettua korianteria
¼
tl
mustapippuria myllystä
2
rkl
sitruunamehua
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
rkl
kylmää vettä
Paahdetut kikherneet
1
prk (380/230 g)
kypsiä kikherneitä
1
rkl
öljyä
1
tl
jauhettua korianteria
1
tl
jauhettua juustokuminaa
1
tl
savupaprikajauhetta
½
tl
(mietoa) chilimaustetta
½
tl
suolaa
Lisäksi
500
g
mansikoita
1
ruukku korianteria

Työvaiheet

  1. Valmista ensin hummus. Huuhdo kikherneet ja kumoa ne teholeikkuriin tai monitoimikoneen kulhoon. Kuori ja pilko valkosipulinkynnet joukkoon. Lisää tahini ja mausteet. Rouhi tasaiseksi.
  2. Lisää sitruunamehu, oliiviöljy ja tilkka vettä. Sekoita yhä. Lisää tarvittaessa vettä, kunnes hummus on sileää ja kuohkeaa. Tarkista maku.
  3. Keitä pasta kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan.
  4. Huuhdo ja valuta kikherneet paahdettaviksi. Lämmitä pannulla öljy ja mausteet. Paista kikherneet mausteöljyssä rapeiksi.
  5. Puolita mansikat. Valuta pasta ja kääntele joukkoon hummus. Lisää mansikat, korianteria ja paahdetut kikherneet. Tarjoa heti.

Vinkki! Hummusta voi nauttia myös levitteenä leivällä ja dippailla siihen kasviksia.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström
Jos rakastat kesäkeittoa, ihastut näihin pikapiiraisiin joiden päällä on kukkakaalia, herneitä ja kesäsipulia.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kukkakaalipiiraat grillissä

Ainekset

6
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
leivinjauhetta
1
tl
suolaa
4
dl
piimää (ei rasvaton)
½
dl
rypsiöljyä
Tuorejuustotäyte
1
rs (150 g)
piparjuurituorejuustoa
1
dl
piimää (ei rasvaton)
Kasvistäyte
1
pieni kukkakaali
½
l
(sokeri)herneitä
muutama ohut kesäporkkana ja retiisi
2
pientä kesäsipulia
1
rkl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Valmistele täytteet. Sekoita tuorejuusto ja desilitra piimää keskenään. Huuhdo kasvikset. Leikkaa kukkakaali ohuiksi viipaleiksi, riivi herneet (sokeriherneet voit käyttää palkoineen), puolita porkkanat, retiisit ja sipulit. Sipaise kasvikset öljyllä.
  2. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola. Lisää piimä ja öljy. Vaivaa sähkövatkaimen taikinakoukuilla 5 minuuttia.
  3. Paista kasvikset nopeasti kuumalla grilliparilalla käännellen. Mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä parilan laidalle.
  4. Kuopaise taikina kahdella lusikalla nokareiksi kuumalle grilliparilalle. Pyöräytä lusikat jauhoissa. Taputtele ja venyttele pohjat niiden avulla ohuemmiksi.
  5. Paista keskilämmöllä 5 minuuttia. Käännä pohjat ja levitä päälle tuorejuustotäytettä ja kasviksia. Kypsennä toiset 5 minuuttia. Tarjoa lämpiminä.