Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 94 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Tuulihattujen täyttö vie aikaa – paitsi jos täytettäviä on vain kaksi. Nämä ihanan keväiset tuulihattukakut täytetään hernetahnalla, fetalla ja retiiseillä.

Tuulihatuilla on aivan suotta hankalan leivonnaisen maine. Leivonnassa on helppo onnistua, kun muistaa muutaman niksin.

Ensimmäinen liittyy taikinan valmistukseen. Tärkeintä on kuumentaa vedestä, jauhoista ja rasvasta muodostunut taikina huolellisesti sekoittaen kattilassa, kunnes siitä muodostuu pallomainen möykky.

Toinen niksi liittyy kananmuniin. Pakkauksesta kannattaa tarkistaa, että taikinaan käytetyt kananmunat ovat kooltaan M-kokoisia. Useimmiten tuulihattutaikina epäonnistuu, jos taikinaan käyttää liian isoja munia tai ne lisää liian kuumaan taikinaan.

Jos taikinapallon jäähtymistä haluaa nopeuttaa, kattilan voi siirtää hetkeksi kylmävesihauteeseen. Sitten joukkoon vatkataan munat sähkövatkaimella yksitellen.

Tällä kertaa taikinasta valmistetaan kaksi isoa tuulihattua, jotka kypsyvät uunissa yhtä aikaa. Kun uunin luukkua ei avaa kesken paistamisen, tuulihatut kohoavat muhkeiksi. Jäähdyttyään ne ovat valmiita täytettäviksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl (16 palaa)
Valmistusaika
2 t + jäähdytys 1½ t
Vaikeustaso
Helppo

Vihreät tuulihattukakut

Ainekset

Taikina
dl
vettä
125
g
voita
3
dl
vehnäjauhoja
4
kananmunaa (M-koko)
Täyte
2
ps (à 200 g)
herneitä (pakaste)
1
tlk (230 g)
kypsiä kikherneitä
1
dl
rypsiöljyä
2
rkl
omenaviinietikkaa
2
tl
juustokuminaa
¾
tl
suolaa
LISÄKSI
150
g
fetajuustoa
10
retiisiä
½
ruukkua
tilliä

Työvaiheet

  1. Kiehauta vesi ja voi kattilassa. Pienennä lämpöä ja lisää jauhot. Sekoita puulastalla kunnes taikina irtoaa kattilan reunoista ja muodostuu pallomaiseksi. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

  2. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Lisää kananmunat taikinaan yksitellen voimakkaasti sähkövatkaimella vatkaten. Pursota taikina kahdeksi levyksi (noin 10 cm x 30 cm). Kypsennä uunin keskitasolla ensin 30 minuuttia, laske uunin lämpötila sitten 150 asteeseen ja jatka kypsennystä 30 minuuttia. Anna jäähtyä peittämättä noin tunti.

  3. Sulata herneet ja laita ne tehosekoittimeen. Valuta kikherneistä liemi pois. Lisää kaikki täytteen aineet tehosekoittimeen ja soseuta tasaiseksi.

  4. Leikkaa molemmat tuulihatut sahalaitaisella veitsellä pohjaksi ja kanneksi. Jaa täyte pohjille. Murustele feta päälle. Leikkaa retiisit lohkoiksi tai viipaleiksi ja ripottele ne tillin kanssa kakuille. Nosta kannet paikoilleen ja paina kevyesti, jotta hattu tarttuu täytteeseen.

  5. Leikkaa kakku annospaloiksi ennen tarjoamista.

Kommentit (1)

Vierailija

Eikö tässä olisi voitu rehellisesti kertoa, että kyseessä on leivonnainen nimeltä Paris Brest, ja jossa on suolaiset täytteet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Etsitkö uutta makua graavilohelle? Katajanmarjat ja loraus giniä antavat klassiselle kalaherkulle tyylikkään säväyksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 12
Valmistusaika
5 min + jääkaapissa 1–2 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Katajanmarja-graavilohi

Ainekset

750
g
lohifileetä
1
rkl
katajanmarjoja
rkl
karkeaa merisuolaa
2
tl
sokeria
1
tl
rouhittua valkopippuria
1
rkl
giniä
½
ruukku tilliä

Työvaiheet

  1. Pyyhkäise lohifilee talouspaperilla ja laita leivinpaperin päälle.

  2. Murskaa katajanmarjat morttelissa.

  3. Sekoita suola, sokeri, katajanmarjat ja valkopippuri keskenään. Hiero seos lohen lihapuolelle. Valuta pinnalle gini. Leikkaa tillinvarret muutamaan palaan ja painele ne kalan päälle.

  4. Kääri filee leivinpaperiin ja kelmuun. Nosta paketti vuokaan. Laita päälle kevyt paino. Anna kalan maustua jääkaapissa 1–2 vuorokautta.

  5. Poista irtoavat mausteet kalan pinnalta ennen viipalointia ja tarjoamista.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Juhlavassa keitossa on kahta eri kalaa, maukas liemi ja nokare mätiä. Sitruunamajoneesi maustaa kirkasliemisen keiton vielä herkullisemmaksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava kahden kalan keitto

Ainekset

Liemi
1
ison tai 3–4 pienemmän kalan perkeet
1
sipuli
15
cm
purjon vihreää osaa
½
fenkoli
nokare
voita
2
dl
valkoviiniä
l
vettä
1
tl
kokonaisia valkopippureita
tl
suolaa
Lisäksi
3
porkkanaa
5
kiinteää perunaa
½
fenkoli
15
cm
purjon vaaleaa osaa
n. 600
g
lohifileetä
1
siika- tai kuhafilee
1
prk (200 g)
kirjolohen mätiä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
tuoretta tilliä
Sitruunamajoneesi
1
muna
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
raastettua sitruunankuorta
2
dl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
rouhaisu
valko- tai mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä ensin liemi. Huuhdo kalanperkeet kylmällä vedellä. Pilko sipuli, purjon vihreä osa sekä fenkoli.
  2. Kuullota sipulia, purjoa ja fenkolia voissa kattilassa. Lisää kattilaan viini. Kiehauta muutama minuutti.
  3. Lisää kattilaan kalanperkeet, vesi, pippurit ja suola. Keitä lientä puoli tuntia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto. Siivilöi liemi talteen.
  4. Kuori ja lohko porkkanat ja perunat. Viipaloi fenkoli ja purjon vaalea osa.
  5. Poista kalafileistä nahka. Paloittele fileet kuutioiksi. Valuta mäti siivilässä.
  6. Lisää kalaliemeen porkkanat, perunat, fenkoli ja purjo. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä, noin 15 minuuttia.
  7. Lisää joukkoon kalapalat. Kalat kypsyvät kuumassa liemessä viidessä minuutissa.
  8. Silppua keittoannosten päälle tilliä. Lisää lautasille lusikallinen mätiä ja sitruunamajoneesia.

Majoneesi

  1. Majoneesi onnistuu, kun kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Laita kananmuna sauvasekoittimen korkeaan kulhoon niin, että keltuainen ei hajoa.
  2. Purista sitruunasta mehu ja raasta kuori. Lisää öljy ja mausteet kulhoon. 
  3. Surauta sauvasekoittimella majoneesiksi. 
Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Thaimaalainen som tam -salaatti valmistetaan vihreästä papaijasta, kotimainen versio syntyy lantusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Som tam -lanttusalaatti

Ainekset

½
dl
maapähkinöitä
300
g
lanttua
1
(150 g)
kyssäkaalia tai naurista
100
g
vihreitä papuja
1
valkosipulinkynsi
1
punainen pieni chili
1
limetin mehu
2
rkl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Paahda maapähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes pähkinöiden kuori on kunnolla tummunut. Kaada leikkuulaudalle ja hiero pähkinöistä kuoret pois.

  2. Kuori ja raasta lanttu raastimen karkealla terällä. Kuori ja raasta kyssäkaali tai nauris. Puhdista pavut, poista kannat ja ryöppää kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Jäähdytä pavut nopeasti kylmässä vedessä, valuta ja leikkaa ne paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, hienonna.

  3. Sekoita kulhossa limetinmehu, kalakastike, ruokosokeri, valkosipuli ja chili. Lisää lanttu- ja kyssäkaaliraaste, pavut ja pähkinät. Painele kunnolla puunuijalla sekaisin.

  4. Raaste säilyy jääkaapissa pari päivää.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Taginetyylinen kalkkunapata sopii mainiosti pikkujoulupöytään. Kaneli ja neilikka antavat pataan ihanan jouluisen maun. Mikä parasta, tämä pata valmistuu vain puolessa tunnissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Pikkujoulukalkkuna

Ainekset

700
g
kalkkunanfileetä
1
tl
suolaa
2
sipulia
3
valkosipulinkynttä
½
tlk (190 g)
aurinkokuivattuja kirsikkatomaatteja öljyssä
2
kanelitankoa
¾
tl
jauhettua neilikkaa
1
tlk (500 g)
paseerattua tomaattia
1
tl
hunajaa
¼
tl
mustapippuria
1
ps (200 g)
kuivattuja viikunoita
LISÄKSI
4
tuoretta viikunaa
1
dl
granaattiomenan siemeniä (pakaste)

Työvaiheet

  1. Kuutioi kalkkunanfilee ja mausta palat suolalla. Kuori ja lohko sipulit. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet.

  2. Ota aurinkokuivatuista tomaateista 2 rkl öljyä pataan. Ruskista kalkkunakuutioita öljyssä noin 5 minuuttia. Lisää sipulit ja valkosipulinkynnet. Paista keskilämmöllä sekoittaen muutama minuutti.

  3. Lisää kanelitangot, neilikka, kirsikkatomaatit ja paseerattu tomaatti. Mausta hunajalla ja pippurilla. Peitä pata kannella. Hauduta keskilämmöllä 10 minuuttia.

  4. Leikkaa kuivatut viikunat neljään osaan. Lisää ne pataan ja hauduta vielä 5–10 minuuttia, kunnes kalkkuna on kypsää. Koristele lohkotuilla tuoreilla viikunoilla ja halutessasi granaattiomenan siemenillä. Tarjoa bulgurin, riisin tai ohran kanssa.