
Kuohkea voikastike ja vihreä tilliöljy muuntavat klassisen kuha-annoksen trendikkääksi katseenvangitsijaksi.
Pannun kunnosta ja paistajan taidoista riippuen kuhafileiden valmistus saattaa joskus olla haastavaa. Kala voi tarttua kiinni pannuun ja hajota käännettäessä.
Kokki Dani Hänninen neuvoo Glorian ruoka & viini -lehdessä, kuinka kuhan kypsennys onnistuu aina. Ideana on valmistaa pannulla ensin annos ruskistettua voita. Kalafileet nostetaan kuuman voin joukkoon ja annetaan hautua.
Kalan kypsentäminen jäähtyvässä liemessä on klassinen valmistustapa, ja se toimii myös kuuman voin kanssa. Vähärasvainen kala kypsyy meheväksi ruskistetussa voissa, joka antaa annokseen paahteisen, pähkinäisen maun.
Kalan kanssa maistuu klassinen voi-valkoviinikastike. Ennen annostelua lautaselle kastikkeen rakenne rikotaan pyöräyttämällä joukkoon tilliöljyä. Syvänvihreä öljy luo hienon efektin ja rikkoo kastikkeen rakenteen hämmästyttävän kauniisti. Ravintoloista tuttu yhdistelmä toimii myös kotikeittiössä.
Kuhafileet ruskistetussa voissa ja tilliöljyllä leikattu voikastike
Ainekset
Työvaiheet
- Tee ensin tilliöljy. Soseuta tilliä ja öljyä tehosekoittimessa täydellä teholla 4–6 minuuttia. Siivilöi ja pakkaa öljy pulloon tai rasiaan. Tilliöljy säilyy jääkaapissa useita viikkoja.
- Poista fileistä ruodot pinseteillä tai leikkaa v-viilto ruotorivin molemmin puolin
- Laita 100 g voita kattilaan tai paistinpannuun ja anna ruskistua miedolla lämmöllä, kunnes tuoksu on pähkinäinen. Sammuta liesi. Laita kuhafileet kuumaan voihin ja anna kalan kypsyä jäähtyvässä voissa 5–10 minuuttia. Kala on kypsää, kun se lohkeaa helposti.
- Tee voikastike kalan kypsyessä. Leikkaa sipuli pieniksi kuutioiksi. Kuullota sipulia öljyssä kattilassa noin 1 minuutti. Lisää sokeri, viinietikka ja viini ja keitä, kunnes nestettä on jäljellä puolet. Tähän menee noin 5 minuuttia. Siivilöi liemi pieneen kattilaan ja lisää kerma. Keitä seosta miedolla lämmöllä 1–2 minuuttia. Kuutioi voi ja lisää se pienissä erissä koko ajan vispilällä vatkaten, kunnes kastike on kuohkeaa.
- Laita kypsät kuhafileet lautasille, mausta suolalla ja hiillosta halutessasi kalan pinta polttimella. Pyöräytä noin desi tilliöljyä kastikkeeseen ja lusikoi kastike kuhafileiden ympärille.
- Purista kalan päälle halutessasi hieman sitruunaa. Viimeistele annos tillinoksilla.
Missä vaiheessa ruokokidesokeri menee kastikkeeseen? Sitruunan käyttö tässä ohjeessa on myös jäänyt vähän mysteeriksi
Hyvää oli. Ohje on kyllä huono. Suola, sitruuna ja ruokosokeri? Ohje neuvoo jäähdyttämään voin ja laittamasn kalan vasta sitten mukaan. No näinhän se ei voi mennä, vai miten?
Kiitos hyvistä huomioista! Tein korjaukset ohjeeseen: kala lisätään kuumaan, ruskistettuun voihin, jonka jälkeen se saa kypsyä jäähtyvässä voissa 5–10 minuuttia. Sokeri lisätään kastikkeeseen yhdessä etikan ja viinin kanssa. Sitruunaa puristetaan kalan päälle aivan lopuksi.
Ihan hyvän tuntuinen resepti, mutta itse tein tuosta aika tavalla muunnellun. Tosin samat tuotteet,
2 kuha filettä joihin puristin sitruunaa ja jätin ne odottamaan paistamista.
Sillä aikaa sulatin 200 gr voita pannulla johon lisäsin jo viikkoja sitten tehdyn valkosipuliöljyn n. vajaa 100 gr
Kuorin edellisenä päivänä keitetyt perunat ja pilkoin ja paistoin ja pusersin muutaman valkosipulin kynsiä about 5-8kpl
Samalla viereen olin laittanut kuha fileet paistumaan.
Eli 2 kuha filettä, paistetuilla valkosipuöiperunoilla
Kastikkeena voi-valkosipuliöljy
Juomana Saksalainen Rieling Vom Kalkstein
Kuiva, hapokas, limettinen, viheromenainen, hunajameloninen, keltaluumuinen, kevyen mineraalinen
Niin tuossa oli sitten mun tämän päiväinen ateria.
Mikä ihme siinä on että puolet näistä resepteistä aina on täynnä virheitä joita sitten kommentoijat joutuu kysymään ja reseptin tekijät korjaamaan. Onko se niin kamalan vaikeaa lukea resepti muutamaan kertaan läpi ihan ajatuksella, korjaamaan kaikki virheet ja vasta sitten klikata sitä ”julkaise” -nappia?
Kaksi kommenttia:
1. Kohdasta 2 (ruotojen poistaminen) ei selviä tällä ohjeella, ellei ole aikaisemmin tehnyt sitä tai edes nähnyt sitä tehtävän. Vaikka kuha on melko löysälihainen kala, eivät sen ruodot sentään pinseteillä lähde. Työ vaatii ruotopihtejä eikä niidenkään kanssa ole yhtä helppoa kuin vaikka lohen ruotojen poisto. Ruotojen poistamista V-viillolla en neuvo ketään tekemään, ellei ole edes piirrosta mallina.
2. Jos käyttää ruokaan 150 g voita, saa hyvää vaikka saappaan pohjasta.
Hei! Pitääkö induktioliedellä tehdessä ottaa huomioon että liesi viilenee keraamista liettä nopeammin?
Kiitos kysymyksestä, pannu varaa kuumuutta kuitenkin tarvittavan ajan, joten itse liedellä ei pitäisi olla tässä merkitystä.
Millä ruokokidesokerin voi korvata? Hunaja/tavallinen sokeri?
Hei! Ruokokidesokerin voi korvata tavallisella sokerilla.