Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2454 reseptiä.
Linkitetty 207 keittokirjaan.
OHJE Dani Hänninen KUVA Tuomas Kolehmainen

Kuohkea voikastike ja vihreä tilliöljy muuntavat klassisen kuha-annoksen trendikkääksi katseenvangitsijaksi.

Pannun kunnosta ja paistajan taidoista riippuen kuhafileiden valmistus saattaa joskus olla haastavaa. Kala voi tarttua kiinni pannuun ja hajota käännettäessä.

Kokki Dani Hänninen neuvoo Glorian ruoka & viini -lehdessä, kuinka kuhan kypsennys onnistuu aina. Ideana on valmistaa pannulla ensin annos ruskistettua voita. Kalafileet nostetaan kuuman voin joukkoon ja annetaan hautua. 

Kalan kypsentäminen jäähtyvässä liemessä on klassinen valmistustapa, ja se toimii myös kuuman voin kanssa. Vähärasvainen kala kypsyy meheväksi ruskistetussa voissa, joka antaa annokseen paahteisen, pähkinäisen maun.

Kalan kanssa maistuu klassinen voi-valkoviinikastike. Ennen annostelua lautaselle kastikkeen rakenne rikotaan pyöräyttämällä joukkoon tilliöljyä. Syvänvihreä öljy luo hienon efektin ja rikkoo kastikkeen rakenteen hämmästyttävän kauniisti. Ravintoloista tuttu yhdistelmä toimii myös kotikeittiössä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kuhafileet ruskistetussa voissa ja tilliöljyllä leikattu voikastike

Ainekset

4
kuhafileetä
100
g
voita
½–1
tl
suolaa
sitruunaa ja tillinoksia
Tilliöljy
1
ruukku
tilliä
3
dl
rypsiöljyä
Voikastike
1
salottisipuli
1
tl
rypsiöljyä
1
tl
ruokokidesokeria
1
rkl
omenaviinietikkaa
3
dl
valkoviiniä
1
dl
kuohukermaa
100
g
voita

Työvaiheet

  1. Tee ensin tilliöljy. Soseuta tilliä ja öljyä tehosekoittimessa täydellä teholla 4–6 minuuttia. Siivilöi ja pakkaa öljy pulloon tai rasiaan. Tilliöljy säilyy jääkaapissa useita viikkoja.
  2. Poista fileistä ruodot pinseteillä tai leikkaa v-viilto ruotorivin molemmin puolin
  3. Laita 100 g voita kattilaan tai paistinpannuun ja anna ruskistua miedolla lämmöllä, kunnes tuoksu on pähkinäinen. Sammuta liesi. Laita kuhafileet kuumaan voihin ja anna kalan kypsyä jäähtyvässä voissa 5–10 minuuttia. Kala on kypsää, kun se lohkeaa helposti.
  4. Tee voikastike kalan kypsyessä. Leikkaa sipuli pieniksi kuutioiksi. Kuullota sipulia öljyssä kattilassa noin 1 minuutti. Lisää sokeri, viinietikka ja viini ja keitä, kunnes nestettä on jäljellä puolet. Tähän menee noin 5 minuuttia. Siivilöi liemi pieneen kattilaan ja lisää kerma. Keitä seosta miedolla lämmöllä 1–2 minuuttia. Kuutioi voi ja lisää se pienissä erissä koko ajan vispilällä vatkaten, kunnes kastike on kuohkeaa.
  5. Laita kypsät kuhafileet lautasille, mausta suolalla ja hiillosta halutessasi kalan pinta polttimella. Pyöräytä noin desi tilliöljyä kastikkeeseen ja lusikoi kastike kuhafileiden ympärille.
  6. Purista kalan päälle halutessasi hieman sitruunaa. Viimeistele annos tillinoksilla.

Kommentit (8)

Vierailija

Missä vaiheessa ruokokidesokeri menee kastikkeeseen? Sitruunan käyttö tässä ohjeessa on myös jäänyt vähän mysteeriksi

Käyttäjä27568
Seuraa 
Liittynyt6.11.2020

Hyvää oli. Ohje on kyllä huono. Suola, sitruuna ja ruokosokeri? Ohje neuvoo jäähdyttämään voin ja laittamasn kalan vasta sitten mukaan. No näinhän se ei voi mennä, vai miten?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos hyvistä huomioista! Tein korjaukset ohjeeseen: kala lisätään kuumaan, ruskistettuun voihin, jonka jälkeen se saa kypsyä jäähtyvässä voissa 5–10 minuuttia. Sokeri lisätään kastikkeeseen yhdessä etikan ja viinin kanssa. Sitruunaa puristetaan kalan päälle aivan lopuksi.

Hexi Von Wellman

Ihan hyvän tuntuinen resepti, mutta itse tein tuosta aika tavalla muunnellun. Tosin samat tuotteet,

2 kuha filettä joihin puristin sitruunaa ja jätin ne odottamaan paistamista.

Sillä aikaa sulatin 200 gr voita pannulla johon lisäsin jo viikkoja sitten tehdyn valkosipuliöljyn n.  vajaa 100 gr

Kuorin edellisenä päivänä keitetyt perunat ja pilkoin ja paistoin ja pusersin muutaman valkosipulin kynsiä about 5-8kpl

Samalla viereen olin laittanut kuha fileet paistumaan.

Eli 2 kuha filettä, paistetuilla valkosipuöiperunoilla

Kastikkeena voi-valkosipuliöljy

Juomana Saksalainen Rieling Vom Kalkstein 

Kuiva, hapokas, limettinen, viheromenainen, hunajameloninen, keltaluumuinen, kevyen mineraalinen

Niin tuossa oli sitten mun tämän päiväinen ateria.

Vierailija

Mikä ihme siinä on että puolet näistä resepteistä aina on täynnä virheitä joita sitten kommentoijat joutuu kysymään ja reseptin tekijät korjaamaan. Onko se niin kamalan vaikeaa lukea resepti muutamaan kertaan läpi ihan ajatuksella, korjaamaan kaikki virheet ja vasta sitten klikata sitä ”julkaise” -nappia?

Ruma mies

Kaksi kommenttia:

1. Kohdasta 2 (ruotojen poistaminen) ei selviä tällä ohjeella, ellei ole aikaisemmin tehnyt sitä tai edes nähnyt sitä tehtävän. Vaikka kuha on melko löysälihainen kala, eivät sen ruodot sentään pinseteillä lähde. Työ vaatii ruotopihtejä eikä niidenkään kanssa ole yhtä helppoa kuin vaikka lohen ruotojen poisto. Ruotojen poistamista V-viillolla en neuvo ketään tekemään, ellei ole edes piirrosta mallina. 

2. Jos käyttää ruokaan 150 g voita, saa hyvää vaikka saappaan pohjasta.

Vierailija

Hei! Pitääkö induktioliedellä tehdessä ottaa huomioon että liesi viilenee keraamista liettä nopeammin?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksestä, pannu varaa kuumuutta kuitenkin tarvittavan ajan, joten itse liedellä ei pitäisi olla tässä merkitystä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1274 reseptiä.
Linkitetty 23 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Päivi Ristell

Tomaattikastikkeessa rauhassa muhineet perunat, oliivit ja feta ovat yksinkertainen mutta niin maistuva ruoka.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 h 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kreikkalaiset tomaattikastikkeessa haudutetut perunat

Ainekset

750
g
yleisperunaa
1
sipuli
3
valkosipulinkynttä
4
rkl
oliiviöljyä
1
tl
kuivattua oreganoa
½
tl + ½ tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
1
rkl
tomaattipyreetä
2
laakerinlehteä
1
tlk
kokonaisia tomaatteja
noin 4
dl
vettä
½
prk (noin 100 g)
mustia (kivettömiä) kalamataoliiveja
Lisäksi
200
g
pehmeää fetaa
(neitsytoliiviöljyä)

Työvaiheet

  1. Kuori ja leikkaa perunat lohkoiksi. Kuori ja viipaloi sipuli ja valkosipulinkynnet.

  2. Kuumenna öljy kasarissa ja paista sipuleita keskilämmöllä noin 5 minuuttia. Mausta oreganolla ja ½ teelusikallisella suolaa ja pippuria. Lisää perunat, tomaattipyree, laakerinlehdet, loput ½ tl suolaa sekä kokonaiset tomaatit ja tölkillinen vettä niin, että ainekset juuri ja juuri peittyvät. Laita kansi päälle ja hauduta 20 minuuttia.

  3. Ota kansi pois, lisää oliivit ja lämpöä. Keitä toiset 20 minuuttia tai kunnes kastike sakenee ja perunat ovat kypsiä. Tarjoa fetan kera, lorauta halutessasi päälle neitsytoliiviöljyä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2454 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Vain viisi ainesta! Ihanan pähkinäisen uunilohen reseptin oppii vaikka ulkoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Maapähkinä-uunilohi

Ainekset

700
g
lohifileetä
tl
suolaa
1
prk (230 g)
rouheaa maapähkinävoita
1
prk (165 g)
kookoskermaa
1
dl
kuorittuja maapähkinöitä
LISÄKSI
½
ruukkua korianteria

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Pyyhi lohifilee kuivaksi ja tee veitsellä 5–6 viiltoa kalaan, mutta älä leikkaa nahan läpi. Hiero suola kalan pintaan. Nosta kala uunivuokaan.

  2. Sekoita maapähkinävoi ja kookoskerma kulhossa. Levitä seos kalan viiltoihin ja kalan päälle. Ripottele maapähkinät pinnalle.

  3. Kypsennä kalaa uunissa noin 20 minuuttia fileen paksuudesta riippuen.

  4. Hienonna korianteri kalan pinnalle. Tarjoa esimerkiksi riisin tai nuudeleiden kanssa.

Kommentit (0)

Emilia Soppa365 on lisännyt 47 reseptiä.
Linkitetty 62 keittokirjaan.
Ohje ja kuva Emilia Kolari

Yksinkertainen, rapeapohjainen juustopiirakka sopii versoilla ja paistetuilla vihreillä parsoilla päällystettynä kaikkiin kevään pieniin juhliin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 palaa
Valmistusaika
15 min + 30 min taikinan jähmettyminen ja 30 min paistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Juustopiirakka ja paistetut parsat

Ainekset

Pohja
125
g
voita tai leivontamargariinia
dl
vehnäjauhoja
½
tl
leivinjauhetta
1–2
rkl
kylmää vettä
Täyte
2
dl
kermaa (kuohu- tai ruokakermaa)
3
kananmunaa (M-koko)
150
g
vahvaa juustoa raastettuna (esimerkiksi goudajuustoa, cheddaria tai mustaleimaemmentalia)
¼
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
2
tl
sitruunamehua
Päälle
1
rs (70 g)
versoseosta
2
rkl
siemensekoitusta
Paistetut parsat
1
pkt (250 g)
vihreitä parsoja
vettä kiehauttamiseen
1
rkl
voita
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
2
tl
sitruunankuorta hienoksi raastettuna

Työvaiheet

  1. Leikkaa irtopohjaisen piirasvuoan tai - kakkuvuoan (halkaisija 26–28 cm) pohjalle sopiva leivinpaperipala. Aseta se vuokaan.
  2. Paloittele jääkaappikylmä rasva monitoimikoneen kulhoon. Lisää jauhot ja leivinjauhe. Aja ainekset leikkuuterällä muruiksi. Lisää vesitilkka koneen käydessä ja anna koneen pyörähtää, kunnes taikinasta muodostuu pallo. (Voit myös valmistaa taikinan nyppimällä kylmän rasvan, jauhot ja leivinjauheen muruiksi sormin ja lisäämällä sitten joukkoon veden.)
  3. Taputtele taikina jauhotetuin sormin leivinpaperin päälle vuokaan ohueksi kerrokseksi. Varmista, että taikina ulottuu vuoan reunoille ainakin parin sentin korkeudelle. Nosta vuoka jääkaappiin ja anna taikinan jähmettyä vuokaan ainakin puoli tuntia. (Jos olet valmistanut taikinan käsin ja ainekset ovat lämmenneet, jähmettymiseen kuluu kauemmin.)
  4. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Pistele pohja kevyesti haarukalla ja nosta se sitten jääkaappikylmänä suoraan uunin alimmalle tasolle. Esipaista pohjaa 10 minuuttia.
  5. Valmista sillä aikaa täyte. Sekoita kerma, munat, juustoraaste, mausteet ja sitruunamehutilkka keskenään. Kaada täyte varovasti esipaistetun pohjan päälle.
  6. Jatka paistamista uunin keskitasolla noin 18–20 minuuttia.
  7. Anna piirakan jäähtyä noin vartti ennen kuin irrotat sen vuoasta vadille.
  8. Valmistele parsat. Napsauta parsoista kuivat varrenpäät irti. Keitä parsoja kiehuvassa vedessä paistokasarissa noin 2 minuuttia. Kaada vesi pois ja lisää tilalle voinokare. Paista parsat ahkerasti käännellen voissa kauniin värisiksi. Mausta suolalla, pippurilla ja sitruunankuoriraasteella. Jäähdytä ja paloittele.
  9. Päällystä valmis piirakka versoseoksella, paistetulla parsalla ja ripauksella siemensekoitusta.

Vinkki: Paistettujen parsojen tilalle sopivat esimerkiksi rypäleet tai lohkotut kypsät päärynät.

Kommentit (3)

Jallukka

Miks aina pitää kaikki apilat ym. Heinät työntää varmaan ihan hyvän piirakan päälle.
Ymmärrän jos niitä on piirakassa, mutta vielä päällä yäk. Ennen pekonia ja juustoa.
Nam.

Vierailija

Näyttävät olevan rucolanversoja, eivät apiloita.

Vierailija

Jallukka voi jättää versot laittamatta! Eihän nämä ole mitään pakko-juttuja.
Piirakka on varmasti hyvää. Minulla kasvaa herneenversoja, laitan niitä kypsän piirakan päälle, nam.

Me Naiset on lisännyt 1274 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Trendikkääseen galetteen on helppo rakastua, koska täytteeksi käyvät monet jääkaapin jämät hilloista tuorejuustonokareisiin. Tällä kertaa rento peltipiiras täytetään pähkinöillä, suklaalla ja banaaniviipaleilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12
Valmistusaika
1 h 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Banaani-suklaagalette

Ainekset

400
g
pakastemurotaikinaa
1
ps (80 g)
hasselpähkinärouhetta
150
g
taloussuklaata (tai tummempaa suklaata)
3
banaania
rkl
ruokokidesokeria
Voiteluun
1
kananmuna
Tarjoiluun
vaniljajäätelöä

Työvaiheet

  1. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Kauli halkaisijaltaan noin 30 cm:n kiekoksi leivinpaperin päälle uunipellille.

  2. Jauha noin kaksi kolmasosaa (noin 50 g) hasselpähkinärouheesta hienoksi jauheeksi. Rouhi suklaa. Yhdistä pähkinäjauhe ja suklaamuru ja levitä taikinan päälle, jätä 5 cm reunoista vapaaksi.

  3. Viipaloi banaanit päälle ja ripottele loppu hasselpähkinärouhe päälle. Taittele reunat rennosti täytteen päälle. Siirrä kylmään 10 minuutiksi. (Jos pelti ei mahdu jääkaappiin, voit siirtää galeten leivinpaperin päällä esimerkiksi leikkuulaudalle ja nostaa sitten hetkeksi kylmään. Tämä vaihe ei ole välttämätön, se varmistaa vain piiraan rapeuden.) Kuumenna uuni 175 asteeseen.

  4. Ota galette jääkaapista ja ripottele sokeri päälle. Voitele reunat kananmunalla. Paista 25–30 minuuttia, kunnes taikina on kullanruskea. Tarjoa jäätelön kanssa.

Kommentit (0)