Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2918 reseptiä.
Linkitetty 241 keittokirjaan.
OHJE Dani Hänninen KUVA Tuomas Kolehmainen

Kuohkea voikastike ja vihreä tilliöljy muuntavat klassisen kuha-annoksen trendikkääksi katseenvangitsijaksi.

Pannun kunnosta ja paistajan taidoista riippuen kuhafileiden valmistus saattaa joskus olla haastavaa. Kala voi tarttua kiinni pannuun ja hajota käännettäessä.

Kokki Dani Hänninen neuvoo Glorian ruoka & viini -lehdessä, kuinka kuhan kypsennys onnistuu aina. Ideana on valmistaa pannulla ensin annos ruskistettua voita. Kalafileet nostetaan kuuman voin joukkoon ja annetaan hautua. 

Kalan kypsentäminen jäähtyvässä liemessä on klassinen valmistustapa, ja se toimii myös kuuman voin kanssa. Vähärasvainen kala kypsyy meheväksi ruskistetussa voissa, joka antaa annokseen paahteisen, pähkinäisen maun.

Kalan kanssa maistuu klassinen voi-valkoviinikastike. Ennen annostelua lautaselle kastikkeen rakenne rikotaan pyöräyttämällä joukkoon tilliöljyä. Syvänvihreä öljy luo hienon efektin ja rikkoo kastikkeen rakenteen hämmästyttävän kauniisti. Ravintoloista tuttu yhdistelmä toimii myös kotikeittiössä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kuhafileet ruskistetussa voissa ja tilliöljyllä leikattu voikastike

Ainekset

4
kuhafileetä
100
g
voita
½–1
tl
suolaa
sitruunaa ja tillinoksia
Tilliöljy
1
ruukku
tilliä
3
dl
rypsiöljyä
Voikastike
1
salottisipuli
1
tl
rypsiöljyä
1
tl
ruokokidesokeria
1
rkl
omenaviinietikkaa
3
dl
valkoviiniä
1
dl
kuohukermaa
100
g
voita

Työvaiheet

  1. Tee ensin tilliöljy. Soseuta tilliä ja öljyä tehosekoittimessa täydellä teholla 4–6 minuuttia. Siivilöi ja pakkaa öljy pulloon tai rasiaan. Tilliöljy säilyy jääkaapissa useita viikkoja.
  2. Poista fileistä ruodot pinseteillä tai leikkaa v-viilto ruotorivin molemmin puolin
  3. Laita 100 g voita kattilaan tai paistinpannuun ja anna ruskistua miedolla lämmöllä, kunnes tuoksu on pähkinäinen. Sammuta liesi. Laita kuhafileet kuumaan voihin ja anna kalan kypsyä jäähtyvässä voissa 5–10 minuuttia. Kala on kypsää, kun se lohkeaa helposti.
  4. Tee voikastike kalan kypsyessä. Leikkaa sipuli pieniksi kuutioiksi. Kuullota sipulia öljyssä kattilassa noin 1 minuutti. Lisää sokeri, viinietikka ja viini ja keitä, kunnes nestettä on jäljellä puolet. Tähän menee noin 5 minuuttia. Siivilöi liemi pieneen kattilaan ja lisää kerma. Keitä seosta miedolla lämmöllä 1–2 minuuttia. Kuutioi voi ja lisää se pienissä erissä koko ajan vispilällä vatkaten, kunnes kastike on kuohkeaa.
  5. Laita kypsät kuhafileet lautasille, mausta suolalla ja hiillosta halutessasi kalan pinta polttimella. Pyöräytä noin desi tilliöljyä kastikkeeseen ja lusikoi kastike kuhafileiden ympärille.
  6. Purista kalan päälle halutessasi hieman sitruunaa. Viimeistele annos tillinoksilla.

Kommentit (10)

Vierailija

Missä vaiheessa ruokokidesokeri menee kastikkeeseen? Sitruunan käyttö tässä ohjeessa on myös jäänyt vähän mysteeriksi

Käyttäjä27568
Seuraa 
Liittynyt6.11.2020

Hyvää oli. Ohje on kyllä huono. Suola, sitruuna ja ruokosokeri? Ohje neuvoo jäähdyttämään voin ja laittamasn kalan vasta sitten mukaan. No näinhän se ei voi mennä, vai miten?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos hyvistä huomioista! Tein korjaukset ohjeeseen: kala lisätään kuumaan, ruskistettuun voihin, jonka jälkeen se saa kypsyä jäähtyvässä voissa 5–10 minuuttia. Sokeri lisätään kastikkeeseen yhdessä etikan ja viinin kanssa. Sitruunaa puristetaan kalan päälle aivan lopuksi.

Hexi Von Wellman

Ihan hyvän tuntuinen resepti, mutta itse tein tuosta aika tavalla muunnellun. Tosin samat tuotteet,

2 kuha filettä joihin puristin sitruunaa ja jätin ne odottamaan paistamista.

Sillä aikaa sulatin 200 gr voita pannulla johon lisäsin jo viikkoja sitten tehdyn valkosipuliöljyn n.  vajaa 100 gr

Kuorin edellisenä päivänä keitetyt perunat ja pilkoin ja paistoin ja pusersin muutaman valkosipulin kynsiä about 5-8kpl

Samalla viereen olin laittanut kuha fileet paistumaan.

Eli 2 kuha filettä, paistetuilla valkosipuöiperunoilla

Kastikkeena voi-valkosipuliöljy

Juomana Saksalainen Rieling Vom Kalkstein 

Kuiva, hapokas, limettinen, viheromenainen, hunajameloninen, keltaluumuinen, kevyen mineraalinen

Niin tuossa oli sitten mun tämän päiväinen ateria.

Vierailija

Mikä ihme siinä on että puolet näistä resepteistä aina on täynnä virheitä joita sitten kommentoijat joutuu kysymään ja reseptin tekijät korjaamaan. Onko se niin kamalan vaikeaa lukea resepti muutamaan kertaan läpi ihan ajatuksella, korjaamaan kaikki virheet ja vasta sitten klikata sitä ”julkaise” -nappia?

Ruma mies

Kaksi kommenttia:

1. Kohdasta 2 (ruotojen poistaminen) ei selviä tällä ohjeella, ellei ole aikaisemmin tehnyt sitä tai edes nähnyt sitä tehtävän. Vaikka kuha on melko löysälihainen kala, eivät sen ruodot sentään pinseteillä lähde. Työ vaatii ruotopihtejä eikä niidenkään kanssa ole yhtä helppoa kuin vaikka lohen ruotojen poisto. Ruotojen poistamista V-viillolla en neuvo ketään tekemään, ellei ole edes piirrosta mallina. 

2. Jos käyttää ruokaan 150 g voita, saa hyvää vaikka saappaan pohjasta.

Vierailija

Hei! Pitääkö induktioliedellä tehdessä ottaa huomioon että liesi viilenee keraamista liettä nopeammin?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksestä, pannu varaa kuumuutta kuitenkin tarvittavan ajan, joten itse liedellä ei pitäisi olla tässä merkitystä.

Käyttäjä27265
Seuraa 
Liittynyt12.6.2022

Millä ruokokidesokerin voi korvata? Hunaja/tavallinen sokeri?

TuuliSoppa365
Seuraa 
Liittynyt7.2.2022

Hei! Ruokokidesokerin voi korvata tavallisella sokerilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2918 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste ja Kasmeera Lokuge KUVA Panu Pälviä

Chili ja limetti antavat seitille uuden maun. Nosta koko pannu pöytään, jolloin jokainen voi keihästää haarukallaan siitä sopivia suupaloja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
3–4
Valmistusaika
40 min + kalan sulatus 1–2 t
Vaikeustaso
Helppo

Srilankalainen napostelukala

Ainekset

400
g
alaskanseitiä annospaloina (pakaste)
½–1
tl
chilijauhetta
½
tl
mustapippuria
½
tl
suolaa
½
limetti
1
sipuli
3
valkosipulinkynttä
2
cm:n pala
inkivääriä
2
paprikaa (punainen ja keltainen)
2–3
vihreää chiliä
KASTIKE
5
rkl
ketsuppia
2
rkl
soijakastiketta
rkl
valkoviinietikkaa
1
tl
chilirouhetta
½
tl
suolaa
PAISTAMISEEN
½
dl + 1 rkl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Sulata kalapalat pakkauksen ohjeen mukaan. Laita ne talouspaperin päälle ja kuivaa varovasti. Leikkaa palat parin sentin kuutioiksi. Laita kuutiot kulhoon ja mausta chilillä, pippurilla ja suolalla. Purista kulhoon limetin mehu, noin ¼ dl. Siirrä jääkaappiin ja anna maustua muiden valmistelujen ajan.

  2. Kuori ja viipaloi sipuli. Hienonna valkosipulinkynnet. Kuori ja raasta inkivääri.

  3. Poista paprikoista kannat ja siemenet. Leikkaa paprikat kalapalojen kokoisiksi kuutioiksi. Viipaloi chilit.

  4. Sekoita kastikkeen ainekset pienessä kulhossa.

  5. Kuumenna ½ dl öljyä paistinpannussa. Paista siinä kalakuutiot kauniin ruskeiksi ja siirrä talouspaperin päälle odottamaan.

  6. Pyyhkäise pannu puhtaaksi ja kuumenna siinä 1 rkl öljyä. Lisää valkosipuli, inkivääri ja chili ja paista sekoitellen puoli minuuttia. Lisää sipulit ja paista, kunnes sipulit ovat hieman pehmenneet. Lisää paprikat ja paista kovalla lämmöllä noin 1 minuutti.

  7. Laske lämpöä ja kaada kastike pannulle. Sekoita aineet keskenään ja kääntele kalapalat varovasti joukkoon. Kuumenna 1 minuutti.

  8. Ota pannu levyltä ja anna ruoan maustua kannen alla 10 minuuttia. Tarjoa riisin kanssa.

Vinkki Sri Lankassa ruokaan käytetään tonnikalaa. Sen tilalle käy kiinteälihainen, vaalea kala.

Kommentit (1)

Vierailija

On ihanaa etsiä ja löytää uusia reseptejä, mutta pata menee jumiin siitä, että kaikki pitää kirjoittaa niin söpösti.

Pakkohan tän on toimia, kun sitä niin laajasti käytetään. Mutta ihanko oikeasti kaikki on ihanaa, pehmoisen napakkaa, suloisen makeaa, banskuja, sänkkäreitä... Ja sit vielä keihästetään napostelukalaa haarukkaan.

Kunpa saisi takaisin reseptit, joissa ei keskitytä söpöyteen ja laatusanojen määrään.

Hildu on lisännyt 29 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.

Ihanan kylmän raikas, helppo sekä hyvä terveellinen jälkiruoka tai välipala, varsinkin helteisinä päivinä.
Raejuusto on hyvä proteiinilisä, mutta ei välttämätön. Myös on herkullinen tietysti tuoreilla marjoilla ja niitähän voi myös lisätä viiliherkun päälle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
Yhdelle tai useammalle
Valmistusaika
Valmiiseen viiliin tehtynä n. 5 -10 min
Vaikeustaso
Helppo

Viileä viiliherkku

Ainekset

1
valmis viiliannos
raejuustoa sopivasti
pakastemarjoja esim. mustikkaa, mansikkaa, vadelmia

Työvaiheet

Voit tehdä kotona viiliä annosmaljoihin itse, siemenen saat kaupan valmiista viilipurkista.
Laita kaksi teelusikallista viiliä pieneen jälkiruokakulhoon ja siihen mieleistäsi maitoa, tavallista, Hyla tai laktoositonta maitojuomaa, silloin myös siemenviilin pitää olla laktoositonta. Älä käytä rasvatonta maitoa, koska sillä ei onnistu viili niin hyvin. Anna sen olla huoneen lämmössä vuorokausi ja jos ei tule syötyä säilyy jääkaapissa kansi kulhon päällä jonkun aikaa.

Lisää hiukan ennen, kun aiot syödä viilin, raejuustoa ja pakasteiset marjat, niin ne hetken saavat sulata viilissä, jos et halua ihan jäisinä syödä niitä viilin ja raejuuston kanssa.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1469 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Sushi on ihanaa, mutta pipertämistä siinä riittää. Sushikulho tarjoaa sushin ihanuuden ilman askartelun vaivaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Sushikulho

Ainekset

3
dl
sushiriisiä
400
g
lohta
2
avokadoa
1
sitruunan mehu
rkl
soijakastiketta
rkl
seesaminsiemeniä
½
tl
suolaa
LISÄKSI
kevätsipulia ja seesaminsiemeniä (sekä sushi-inkivääriä ja wasabia)

Työvaiheet

  1. Huuhdo riisi huolella lävikössä, kunnes vesi on kirkasta. Valuta ja keitä pakkauksen ohjeen mukaan, nippa nappa kypsäksi. Siirrä levyltä, mutta jätä kannen alle tekeytymään.
  2. Leikkaa lohi ohuiksi viipaleiksi ja kuori ja viipaloi avokadot. Kaada päälle sitruunan mehu ja soijakastike. Marinoi 10 minuuttia jääkaapissa.

  3. Valuta marinadi lautaselta riisin joukkoon ja lisää suola. Kääntele tasaiseksi.

  4. Jaa riisi kulhoihin. Lisää päälle kalaa, avokadoa, kevätsipulia, seesaminsiemeniä ja halutessasi sushi-inkivääriä ja wasabia.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1469 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Kia Arpia ja Petra Wettenranta KUVA Päivi Ristell

Saaristopiirakka syntyi juhannuspäivänä, kun bellat halusivat käyttää aatolta ylijääneet perunat ja muut tähteet hyödyksi. Nerokkaaseen piirakkaan voi kaapia vielä sipsikulhon murutkin päälle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Helppo

Bellojen saaristopiirakka

Ainekset

600
g
pakastelehtitaikinaa (esim. Myllyn Paras iso lehtitaikinalevy)
125
g
Västerbotten-juustoa raasteena
5
kypsää perunaa
PIPARJUURIRANSKANKERMA
1
prk
ranskankermaa
½
tuubi pipajuuritahnaa tai tuoretta piparjuurta
½
sitruunan mehu ja kuori
ripaus suolaa
LISÄKSI
3
vartta kesäsipulia
tilliä
100
g
muikun- tai siianmätiä
200
g
kylmäsavulohta mustapippuria
(ruohosipulinkukkia)
PÄÄLLE
perunalastuja

Työvaiheet

  1. Kauli sulatettu lehtitaikina pellille leivinpaperin päälle ohueksi levyksi.

  2. Levitä päälle raastettu Västerbotten-juusto ja ohueksi viipaloidut perunat. Paista 225-asteisessa uunissa noin 20–30 minuuttia, kunnes pohja on kypsä ja ruskistunut. Anna jäähtyä.

  3. Tee sillä välin täytteet. Mausta ranskankerma piparjuurella, sitruunan kuorella ja mehulla ja lisää ripaus suolaa. Kuori ja hienonna sipuli, nypi tillistä kauniita tupsuja. Valuta mädit. Leikkaa viipaloitu kylmäsavulohi pienemmäksi.

  4. Juuri ennen tarjoilua lusikoi piirakkapohjan päälle kekoja piparjuuriranskankermaa ja levitä päälle lohi, sipulit, mäti, tilli ja ruohosipulinkukat. Lopuksi rouhi päälle kunnolla mustapippuria ja murustele pinnalle perunalastuja.

  5. Tarjoile heti sellaisenaan tai rapeiden salaatinlehtien ja vinegretin kanssa.

Kommentit (0)