Bouillabaisse on alun perin Marseillen kalastajien halpa ja helppo eväs, josta on sittemmin tullut arvostettu klassikko. Bouillabaissen liemi keitetään kalaliemeen katkaravunkuorien ja sipulin kanssa. Fenkoli ja tomaatit antavat ominaismaun tälle klassikolle, jota jokaisen on kokeiltava ainakin kerran elämässään. Perunasta tehty rouille-kastike kruunaa koko komeuden.
Bouillabaisse ja rouille
Ainekset
Työvaiheet
- Pese, puhdista ja tarkista sinisimpukat. Jos käytät tuoreita sinisimpukoita, heitä pois ne yksilöt, jotka ovat kiinni tai eivät mene kiinni kopsauttaessa kuorta. Laita katkaravut ja simpukat jääkaappiin odottamaan.
- Kuori ja leikkaa sipuli kuutioiksi. Kuori valkosipulinkynnet. Hienonna puolet lehtipersiljasta. Huuhtele ja leikkaa fenkoli ohuiksi viipaleiksi varsineen ja lehtineen. Avaa tomaattisäilyke ja leikkaa tomaatit purkissa saksilla pieniksi.
- Lorauta tilavaan (4 l) paksupohjaiseen kattilaan oliiviöljyä ja kuumenna se. Nosta sipuli, valkosipuli ja persiljat kattilaan. Lisää mausteet. Kuullota sipulia ja lisää joukkoon katkaravun perkeet. Lisää mausteet. Kuullota muutama minuutti ja mittaa joukkoon valkoviini. Anna viinin kiehahtaa ja kaada joukkoon kalaliemi. Keitä lientä kasaan ilman kantta noin 30 minuuttia, kunnes lientä on jäljellä noin 2/3.
- Siivilöi liemi ja painele ravuista kaikki neste talteen. Kaada liemi takaisin kattilaan. Kuumenna se ja nosta joukkoon fenkolit sekä tomaattisäilykkeen sisältö. Keitä kansi raollaan noin 35 minuuttia, kunnes fenkolit ovat täysin kypsiä.
- Lisää kattilaan turskan fileet ja anna kypsyä kannen alla noin 5 minuuttia. Lisää sitten kampelan fileet ja anna kypsyä pari minuuttia. Sekoita sitten joukkoon simpukat ja katkaravut. Anna liemen kiehahtaa ja sammuta liesi ja anna muhia kannen alla 10 minuuttia.
- Nosta kalat ja äyriäiset annoskulhoihin ja kaada lientä päälle. Ripottele päälle vielä lehtipersiljaa. Tarjoa leivän ja rouillen kanssa.
Kokeile myös lämpimän mausteista pohjois-afrikkalaista broileripataa.
En voi suositella tätä. Pöntöstä alas 50e..