Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2924 reseptiä.
Linkitetty 360 keittokirjaan.
Ohje: Jouni Toivanen Kuva: Sami Repo

Täydellisen tom kha gain salaisuus? Viiden perusmaun taitava yhdistäminen.

Tämä keitto, kuten thairuuat yleensäkin, sisältää kaikkia perusmakuja. Se on yhtä aikaa makea, suolainen, karvas ja hapan. Lisäksi tom kha gaissa maistaa sienen antamaa umamia, chilin poltetta ja lukuisia mausteista tulevia aromiyhdisteitä.

Mielenkiintoinen ja hyvältä maistuva ruoka sisältää yleensä kaikkia perusmakuja sopivassa suhteessa. Kun opit tunnistamaan ja erottamaan perusmaut, osaat tehdä parempaa ruokaa ja yhdistämään siihen helpommin viinejä ja muita ruokajuomia. Kokeilemalla ja maistelemalla löydät omat mieltymyksesi ja herkullisen tasapainon.

Näin onnistuu täydellinen tom kha gai

  1. Rakenna keittoon suolaisuuden, makean, happaman, umamin, karvauden ja tulisuuden tasapaino.
  2. Hae makubalanssi maistelemalla. Lisää puuttuvaa makua ja maista uudelleen.
  3. Kypsennä broilerin rintafilee vain juuri ja juuri kypsäksi, 60 asteeseen.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Tom kha gai – thaimaalainen kanakeitto

Ainekset

2
tlk
kookosmaitoa (á 400 g)
1
rkl
(kookos)öljyä
1-5
pientä punaista chiliä (linnunsilmächili)
2
tl
palmu- tai ruokosokeria
2
sitruunaruohoa
2
ruukkua
korianteria
4
cm:n pala
galangal-juurta tai inkivääriä
4
kaffir-limetinlehteä (kuivattuna tai pakastettuna)
200
g
siitakesieniä
400
g
broilerinfileetä
2
limetin mehu
2
rkl
kalakastiketta
Lisäksi
jasmiiniriisiä

Työvaiheet

  1. Kaada kookosmaito kattilaan. Säädä liesi keskilämmölle ja jätä maito lämpenemään.
  2. Kuumenna öljy pannussa. Paista kokonaisia chilejä öljyssä 1 minuutti. Kaada chilit mortteliin. Lisää sokeri joukkoon.
  3. Leikkaa sitruunaruohojen paksummasta päästä 1/3 irti ja hienonna ne. Lisää puolet hakkeluksesta mortteliin ja puolet kookosmaidon sekaan. Jätä jäljelle jääneet puumaiset ruohonosat käyttämättä.
  4. Nypi korianterista lehdet ja laita varret mortteliin. Hienonna morttelissa olevat ainekset tasaiseksi seokseksi ja lisää se kattilaan kookosmaidon joukkoon.
  5. Kuori galangal ja leikkaa se ohuiksi tikuiksi. Murskaa tai hienonna kaffir-limetinlehdet ja lisää ne galangalin kanssa kookosmaitoon. Leikkaa siitakesienet suikaleiksi ja lisää kattilaan. Keitä 5 minuuttia.
  6. Paloittele broilerinfileet sormenpään kokoisiksi paloiksi. Lisää ne keittoon ja siirrä kattila pois liedeltä. Anna keiton hautua 5 minuuttia, kunnes broileri on kypsää. Voit tarkistaa kypsyyden leikkaamalla yhden palan halki. Jos liha ei ole enää läpikuultavaa, se on kypsä. Mittarilla mitattaessa lämpötilan tulisi olla 60 astetta.
  7. Hienonna korianterinlehdet ja purista limeteistä mehu sillä aikaa, kun keitto hautuu. Ripottele korianteri keittoon. Viimeistele keitto limetinmehulla ja kalakastikkeella. Maistele ja lisää mausteita makusi mukaan.

Vinkki: Saat sopasta täyttävämmän, kun tarjoat sen keitetyn jasmiiniriisin kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2924 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Meri-Tuuli Väntsi KUVA Tuomas Kolehmainen ja Mikko Hannula

Tasaisen suolauksen ja lihan mehevyyden saa aikaan liottamalla kokonaista broileria valkoviinillä maustetussa suolaliemessä ennen kypsennystä. Mangoldin sesonki alkaa lähempänä elokuuta, mutta sen voi korvata musta- tai lehtikaalilla. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
2 t + 24 t liottaminen
Vaikeustaso
Helppo

Suolakylpykana ja mangoldia

Ainekset

1
kokonainen kana tai broileri
SUOLAKYLPY
1
l
vettä
6–7
rkl
karkeaa merisuolaa
2
sipulia
4
valkosipulinkynttä
1
sitruuna
5
laakerinlehteä
1
tl
mustapippureita
6
dl
kuivaa valkoviiniä (jääkaappikylmää)
BROILERIN SIVELYYN
50
g
voita huoneenlämpöisenä
1
tl
suolaa
2
valkosipulin kynttä
sitruunan mehu
sitruunan mehu
KERMASSA MUHENNETTU MANGOLDI
1
nippu (n. 250 g)
mangoldia tai mustakaalia
2
rkl
oliiviöljyä
valkoviiniä
dl
valkoviiniä
2
dl
kuohukermaa
4
valkosipulinkynttä
n. 2
tl
suolaa
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Laita broileri suolaliemeen maustumaan ruoanvalmistusta edeltävänä päivänä. Laita vesi ja suola kattilaan, pilko sekaan sipuli kuorineen ja lisää muutamaan osaan pilkotut valkosipulin kynnet, viipaloitu sitruuna sekä laakerinlehdet ja mustapippurit. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä minuutti. Nosta liedeltä ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

  2. Huuhtele broileri sisältä ja ulkoa kylmällä vedellä. Taputtele pinta kuivaksi talouspaperilla. Laita se isoon metalliseen tai keraamiseen kulhoon.

  3. Kaada kylmä viini kattilaan suolaliemen sekaan ja liemi broilerin päälle. Laita broilerin päälle lautanen painoksi jotta se pysyy nesteen pinnan alla ja nosta astia jääkaappiin vuorokauden ajaksi (24 t).

  4. Nosta broileri suolaliemestä ja kaada liemi pois. Taputtele broilerin pinta talouspaperilla kuivaksi. Leikkaa broileri keittiösaksilla vatsapuolelta halki ja levitä auki. Jätä huoneenlämpöön grillin valmistelun ajaksi.

  5. Yhdistä broilerin sivelyvoin ainekset pienessä kulhossa. Hienonna mangoldi ja valkosipulinkynnet.

  6. Laita broileri ensin suoraan lämpöön nahkapuoli alaspäin. Pyörittele broileria grillissä niin, että nahka ruskistuu kaikkialta. Käännä broileri ja sivele juuri ruskistetulle nahkalle voiseosta. Grillaa muutama minuutti niin, että linnun ontelopuoli myös ruskistuu hiukan.

  7. Käännä taas broileri nahkapuoli alaspäin, sivele juuri grillatulle pinnalle voiseosta ja siirrä broileri grilliin epäsuoraan lämpöön jatkamaan kypsymistä. Käännä broileri muutaman minuutin välein ja sivele aina esiin käännetty puoli voiseoksella.

  8. Valmista broilerin kypsyessä mangoldi joko suoraan grillissä tulenkestävässä pannussa tai kaasugrillin sivupolttimolla. Kuumenna laakeassa, korkeareunaisessa pannussa oliiviöljyä ja täytä pannu mangoldilla. Paistele nostellen mangoldia pihdeillä, kunnes se alkaa pehmetä ja kutistua. Lisää mangoldia sitä mukaa, kun pannuun mahtuu lisää. Kun yli puolet mangoldista on pannussa, kaada joukkoon valkoviini ja kerma. Kiehauta ja jatka paistamista ja kääntelyä. Lisää samalla loputkin mangoldista. Hienonna valkosipuli ja lisää lopuksi joukkoon. Mausta suolalla ja mustapippurilla ja anna kypsyä hiljaa. Mangoldin voi syödä joko rapsakkana tai täysin pehmeäksi haudutettuna, se on makuasia.

  9. Grillaa kokonaista broileria n. 30 minuuttia. Se on kypsää, kun reisipalan sisälämpötila on paksuimmasta kohdasta 75 astetta. Peitä broileri foliolla ja anna levätä 10 minuuttia (lepuutuksen aikana sisälämpötila nousee vielä muutaman asteen). Paloittele lintu ja asettele vadille, muhennetun mangoldin päälle.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2924 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Meri-Tuuli Väntsi KUVA Tuomas Kolehmainen ja Mikko Hannula

Situunaruohosta aromia saava kana viimeistellään polttavalla karamellisoidulla sipulilla, jota maustavat chili, kalakastike sekä kaffirlimetinlehti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
2 t + 4 t marinointi
Vaikeustaso
Helppo

Sitruunaruohokana

Ainekset

1
kg
luullisia ja nahallisia broilerin paistileikkeitä (reisipaloja)
MARINADI
2
sitruunaruohoa
6
valkosipulinkynttä
4
cm:n pala
tuoretta inkivääriä
1
limetin mehu
1/2
dl
kalakastiketta
1/2
dl
osterikastiketta
2
rkl
fariinisokeria
KARAMELLISOITU SIPULI
400
g
salottisipuleita
5
cm:n pala
tuoretta inkivääriä
1
punainen chili
1
dl
rypsiöljyä
5
kaffirlimetinlehteä (kuivattua)
1
rkl
kalakastiketta
2
rkl
vettä
TARJOILUUN
riisiä
limettiä

Työvaiheet

  1. Tee ensin marinadi: poista sitruunaruohoista kuivat kannat ja latvoista muutama senttimetri, sekä tarvittaessa uloin kuorikerros, jos sitruunaruoho on kuivaa. Aseta sitruunaruohot leikkuulaudalle ja mäiski niitä muutaman kerran veitsen hamarapuolella, jotta sitruunaruoho hieman pehmenee ja sen aromit irtoavat helpommin. Paloittele sitruunaruoho muutamaan osaan ja laita tehosekoittimeen.

  2. Paloittele kuoritut valkosipulinkynnet ja inkivääri muutamaan osaan ja lisää sitruunaruohojen kanssa tehosekoittimeen. Purista limetin mehu. Laita kaikki ainekset sekoittimeen ja soseuta karkeaksi marinadiksi.

  3. Kaada marinadi kulhoon kanan kanssa. Pyörittele kanoja marinadissa ja laita kylmään marinoitumaan 4–10 tunniksi. Sekoita paloja muutaman kerran marinoinnin aikana.

  4. Valmista karamellisoitu sipuli. Kuori ja leikkaa salottisipulit ohuiksi renkaiksi. Kuori ja hienonna inkivääri. Leikkaa chili ohuiksi renkaiksi, laita sivuun myöhempää käyttöä varten.

  5. Kuumenna öljy korkeareunaisessa pannussa keskilämmöllä, laita sipulit ja inkivääri öljyyn kuullottumaan. (Jos sipulit alkavat ruskistua, alenna lämpöä.) Murskaa kaffirlimetinlehdet kämmenissä ja ripottele sipuleiden joukkoon. Kuullota noin 20 minuuttia rauhassa sekoitellen välillä, kunnes sipulit ovat ihan pehmeitä ja alkavat muuttua läpinäkyviksi.

  6. Lisää chilirenkaat, kalakastike ja tilkka vettä sipuleihin, nosta hieman lämpöä ja odota että sipulit alkavat muuttua kullanruskeiksi, noin 10 minuuttia. Sekoittele seosta välillä. Kun sipuli on tahmeaa ja ruskistunut kauniisti, kumoa kulhoon ja pidä huoneen lämmössä grillaamiseen saakka.

  7. Valmistele grilli. Ota lihat huoneenlämpöön odottamaan grillin lämpenemistä. Nosta ne marinadista suoraan grilliin, grillaa suorassa lämmössä noin 10 minuuttia ahkerasti käännellen. Kun broilereissa on ruskistunut pinta, siirrä ne tarvittaessa epäsuoraan lämpöön kypsymään loppuun.

  8. Nosta lihat lopuksi grillistä, peitä foliolla ja anna hetken vetäytyä ennen tarjoamista. Lusikoi päälle karamellisoitua sipulia ja tarjoile riisin ja limetin kanssa.

Vinkki Sitruunaruohoja myydään vihannesosastolla yleensä neljän kappaleen paketeissa. Voit pakastaa ylimääräiset sitruunaruohot myöhempää käyttöä varten.

Kommentit (2)

Vierailija

Paljonko tähän tulee osteri- ja kalakastiketta? Ohjeessa lienee kirjoitusvirhe

Me Naiset on lisännyt 1471 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Keiton esiäiti on buddhalainen, vegaaninen temppeliruoka, jonka liemipohjana on muun muassa kombu-merilevää sisältävä dashi. Samaan tunnelmaan pääsee melkein lähikaupan valikoimalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Japanilainen kasviskeitto

Ainekset

100
g
retikkaa (tai retiisejä)
1
iso porkkana
100
g
siitakesieniä (tai osteri- vinokkaita)
rkl
rypsiöljyä (josta osa voi olla seesamiöljyä)
1
l
kasvislientä
rkl
soijakastiketta
½
tl
sokeria
2
rkl
vettä
1
rkl
perunajauhoja
½
pkt (noin 125 g)
kiinteää tofua
2
kevätsipulia
TARJOILUUN
seesamiöljyä (ja sakea)

Työvaiheet

  1. Kuori ja viipaloi retikka (tai retiisit) ja porkkana ohuiksi siivuiksi. Paloittele sienet. Kuutioi tofu.

  2. Kuumenna kasviöljy kattilassa. Lisää pannulle retikka, porkkanat ja siitakesienet, ja paista niitä hetki. Lisää joukkoon kasvisliemi, soijakastike sekä sokeri ja kiehauta. Vähennä lämpöä ja anna keiton kiehua hiljalleen miedolla lämmöllä noin 4 minuuttia, kunnes kasvikset ovat kypsiä.

  3. Sekoita perunajauhot ja 2 rkl vettä keskenään ja lisää suurus varovasti keiton joukkoon. Lisää tofu ja kiehauta vielä kerran. Hienonna kevätsipuli lopuksi keittoon.

  4. Mausta valmiit keittoannokset seesamiöljyllä (ja sakella).

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2924 reseptiä.
Linkitetty 34 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Kreikkalainen jyväpasta orzo toimii mainiosti yhden padan ruoissa. Se imee itseensä ihanasti makua kypsyessään eikä kärsi hieman venähtäneestä keittoajastakaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + kypsennys 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Yhden padan kalkkunaorzo

Ainekset

400
g
kalkkunan rintafileetä
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
voita
2
tl
kurkumaa
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
4
dl
jyväpastaa (orzo)
6
dl
kanalientä fondista
2
dl
turkkilaista jogurttia
1
l
salaattipinaattia
2
dl
parmesaania raasteena

Työvaiheet

  1.  Leikkaa kalkkunan rintafilee reilunkokoisiksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli.
  2. Paista kalkkunakuutioita pari minuuttia voissa kannellisessa padassa tai kasarissa. Lisää joukkoon sipulit ja mausteet, ja jatka paistamista toiset pari minuuttia. Lisää orzo ja kanaliemi. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta keskilämmöllä kannen alla 12–15 minuuttia, kunnes pasta on juuri ja juuri kypsää. Sekoita pataa muutaman kerran kypsennyksen aikana.

  3. Lisää padan joukkoon jogurtti ja pinaatti. Kuumenna nopeasti. Nosta liedeltä ja lisää parmesaani.

Kommentit (0)