Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2508 reseptiä.
Linkitetty 336 keittokirjaan.
Ohje: Jouni Toivanen Kuva: Sami Repo

Täydellisen tom kha gain salaisuus? Viiden perusmaun taitava yhdistäminen.

Tämä keitto, kuten thairuuat yleensäkin, sisältää kaikkia perusmakuja. Se on yhtä aikaa makea, suolainen, karvas ja hapan. Lisäksi tom kha gaissa maistaa sienen antamaa umamia, chilin poltetta ja lukuisia mausteista tulevia aromiyhdisteitä.

Mielenkiintoinen ja hyvältä maistuva ruoka sisältää yleensä kaikkia perusmakuja sopivassa suhteessa. Kun opit tunnistamaan ja erottamaan perusmaut, osaat tehdä parempaa ruokaa ja yhdistämään siihen helpommin viinejä ja muita ruokajuomia. Kokeilemalla ja maistelemalla löydät omat mieltymyksesi ja herkullisen tasapainon.

Näin onnistuu täydellinen tom kha gai

  1. Rakenna keittoon suolaisuuden, makean, happaman, umamin, karvauden ja tulisuuden tasapaino.
  2. Hae makubalanssi maistelemalla. Lisää puuttuvaa makua ja maista uudelleen.
  3. Kypsennä broilerin rintafilee vain juuri ja juuri kypsäksi, 60 asteeseen.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Tom kha gai – thaimaalainen kanakeitto

Ainekset

2
tlk
kookosmaitoa (á 400 g)
1
rkl
(kookos)öljyä
1-5
pientä punaista chiliä (linnunsilmächili)
2
tl
palmu- tai ruokosokeria
2
sitruunaruohoa
2
ruukkua
korianteria
4
cm:n pala
galangal-juurta tai inkivääriä
4
kaffir-limetinlehteä (kuivattuna tai pakastettuna)
200
g
siitakesieniä
400
g
broilerinfileetä
2
limetin mehu
2
rkl
kalakastiketta
Lisäksi
jasmiiniriisiä

Työvaiheet

  1. Kaada kookosmaito kattilaan. Säädä liesi keskilämmölle ja jätä maito lämpenemään.
  2. Kuumenna öljy pannussa. Paista kokonaisia chilejä öljyssä 1 minuutti. Kaada chilit mortteliin. Lisää sokeri joukkoon.
  3. Leikkaa sitruunaruohojen paksummasta päästä 1/3 irti ja hienonna ne. Lisää puolet hakkeluksesta mortteliin ja puolet kookosmaidon sekaan. Jätä jäljelle jääneet puumaiset ruohonosat käyttämättä.
  4. Nypi korianterista lehdet ja laita varret mortteliin. Hienonna morttelissa olevat ainekset tasaiseksi seokseksi ja lisää se kattilaan kookosmaidon joukkoon.
  5. Kuori galangal ja leikkaa se ohuiksi tikuiksi. Murskaa tai hienonna kaffir-limetinlehdet ja lisää ne galangalin kanssa kookosmaitoon. Leikkaa siitakesienet suikaleiksi ja lisää kattilaan. Keitä 5 minuuttia.
  6. Paloittele broilerinfileet sormenpään kokoisiksi paloiksi. Lisää ne keittoon ja siirrä kattila pois liedeltä. Anna keiton hautua 5 minuuttia, kunnes broileri on kypsää. Voit tarkistaa kypsyyden leikkaamalla yhden palan halki. Jos liha ei ole enää läpikuultavaa, se on kypsä. Mittarilla mitattaessa lämpötilan tulisi olla 60 astetta.
  7. Hienonna korianterinlehdet ja purista limeteistä mehu sillä aikaa, kun keitto hautuu. Ripottele korianteri keittoon. Viimeistele keitto limetinmehulla ja kalakastikkeella. Maistele ja lisää mausteita makusi mukaan.

Vinkki: Saat sopasta täyttävämmän, kun tarjoat sen keitetyn jasmiiniriisin kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Helsingin Sanomat on lisännyt 214 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Tuomas Kolehmainen

Kevyesti kypsennetty parsakaali sakeuttaa gazpachon herkullisen pehmeäksi. Raikas, kylmä keitto sopii hyvin aterian alkuun. Voit tehdä keiton hyvissä ajoin ennen tarjoilua ja viilentää sen jääkaapissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6 annosta
Valmistusaika
15 min + jäähdytys 1 h
Vaikeustaso
Helppo

Vihreä gazpacho

Ainekset

2
pientä (noin 600 g)
parsakaalia
½
dl
vettä
1
pieni (300 g)
kurkku
1
(200 g)
vihreä paprika
2
valkosipulinkynttä
1–2
vihreää chiliä
2
rkl
kasvisfondia
2
rkl
sitruunamehua
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
4–5
dl
kylmää vettä
Lisäksi
jääpaloja

Työvaiheet

  1. Huuhdo parsakaalit ja leikkaa kannoista kuiva kohta pois. Paloittele parsakaali kulhoon ja lisää joukkoon vesi. Kypsennä kaalia mikrossa täydellä teholla kuvun alla 7–8 minuuttia tai siihen asti, kunnes kaali on hieman pehmennyt. Voit halutessasi myös höyryttää kaalia 7–8 minuuttia kiehuvan vesikattilan päälle nostetussa siivilässä kannen alla. Jäähdytä.
  2. Huuhdo ja paloittele kasvikset (poista paprikasta ja chilistä siemenet). Kumoa kaikki kasvikset monitoimikoneen kulhoon. Lisää loraus vettä ja hienonna ainekset leikkuuterällä sileäksi keitoksi. Lisää vettä tarpeen mukaan. Tarkista maku.
  3. Viilennä jääkaapissa. Tarjoa jääkylmänä alkukeittona jääpalojen kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2508 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Keväisessä lohisopassa on perunoiden tilalla parsaa. Raikkaassa viiniliemes­sä maistuvat varsiselleri ja fenkoli.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Parsa-lohikeitto

Ainekset

500
g
vihreää parsaa
12
retiisiä
200
g
kylmäsavulohta
Liemi
2
salottisipulia
2
varsisellerinvartta
1
fenkoli
1
rkl
voita
¼
tl
mustapippuria myllystä
1
l
kalalientä (fondista)
2
dl
kuivaa valkoviiniä
(suolaa)
Yrttimajoneesi
1
dl
yrttejä hienonnettuna (esim. kirveliä, tilliä, lehtipersiljaa)
dl
majoneesia

Työvaiheet

  1. Tee ensin liemi. Kuori ja hienonna sipulit. Leikkaa varsisellerit ja fenkoli ohuiksi viipa­leiksi. Paista kasviksia voissa kattilassa pari minuuttia. Mausta mustapippurilla ja lisää kalaliemi sekä valkoviini. Anna poreilla hil­jalleen kannen alla noin 10 minuuttia.
  2. Tee yrttimajoneesi. Hienonna yrtit ja se­koita ne majoneesiin.
  3. Huuhtele parsat ja retiisit. Katkaise par­sojen puumaiset tyvet ja leikkaa parsat 3–4 osaan. Puolita tai lohko retiisit. Leikkaa lo­hi pieniksi kuutioiksi. Lisää retiisit ja parsat liemeen. Kuumenna kiehuvaksi ja siirrä kat­tila pois liedeltä. Lisää kylmäsavulohi keit­toon, mutta älä enää kuumenna, jotta kala ei hajoa. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
  4. Tarjoa keitto yrttimajoneesin kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2508 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Litteä muoto, kevyt broilerijauheliha ja täytteiden siirto pinnalle saavat murekkeen valmistumaan nopeasti. Jos mureketta jää aterialta yli, loput voi leikata hampparipihveiksi sämpylän väliin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Broilerimureke

Ainekset

400
g
broilerijauhelihaa
1
prk (120 g)
smetanaa
1
kananmuna
½
dl
korppujauhoja
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
1
kesäkurpitsa
200
g
terttutomaatteja
100
g
fetajuustoa
1
l
babypinaattia
Lisäksi
3
dl
bulguria
½
tl
suolaa
5
dl
kiehuvaa vettä
Basilikaöljy
1
ruukku basilikaa
2
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Sekoita jauheliha, smetana, kananmuna, korppujauhot ja mausteet kulhossa. Levitä seos leivinpaperin päälle uunipellille noin sentin paksuiseksi levyksi. Leikkaa kesäkurpitsa ohuiksi viipaleiksi ja lado viipaleet sekä terttutomaatit murekkeen pinnalle. Kypsennä uunin keskitasolla 20 minuuttia.

  2. Laita bulgur ja suola tiiviskantiseen rasiaan. Kiehauta vesi ja kaada se bulgurin päälle. Sulje kansi ja anna bulgurin turvota huoneenlämmössä noin 15 minuuttia.

  3. Soseuta basilika ja öljy sauvasekoittimella tasaiseksi. Kääntele basilikaöljy bulguriin.

  4. Murustele feta ja levitä se pinaatinlehtien kanssa kuuman murekkeen päälle.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2508 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Sami Repo

Pinaattikeitto saa upean sävyn karhunlaukasta. Voit kokeilla sopassa myös luonnosta löytyvää, hennommin valkosipulista litulaukkaa ja pinaatin sijaan nokkosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Laukka-pinaattikeitto

Ainekset

1
rs (100 g)
karhunlaukkaa
1
sipuli
1
sellerinvarsi
½
fenkoli
2
rkl
öljyä
5
dl
vettä
1
kasvisliemikuutio
150
g
tuoretta pinaattia
5
dl
maitoa
1
tl
kuivattua rakuunaa
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
1
rs (150 g)
ranskankermaa

Työvaiheet

  1. Hienonna karhunlaukat.
  2. Kuori ja kuutioi sipuli. Kuutioi sellerinvarsi ja fenkoli. Kuumen­na öljy kattilassa. Kuullota sipu­lia, selleriä ja fenkolia 2–3 mi­nuuttia. Lisää vesi ja liemikuutio ja keitä 10 minuuttia.
  3. Lisää pinaatit ja laukka lie­meen. Keitä 2−3 minuuttia. So­seuta keitto. Lisää maito ja maus­teet joukkoon. Kuumenna kiehu­vaksi ja hauduta 5 minuuttia.
  4. Sekoita lopuksi ranskankerma keittoon. Älä keitä keittoa enää.

Vinkki Voit käyttää keittoon lau­kan sijaan ruohosipulia.

Kommentit (0)