Venla Soppa365 on lisännyt 19 reseptiä.
Linkitetty 43 keittokirjaan.
Ohje ja kuva Venla Rossi

Pitkään hautunut punajuuri, etikka ja pieni ripaus valkopippuria ovat yksi maailman parhaita makuyhdistelmiä.

Mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän pidän happamista mauista. Viinietikkasipsien himo on jo kauan sitten korvannut kaipuuni kaupan karkkihyllyn suuntaan. En enää irvistele puolukalle enkä tyrnille. Kaikki, missä on etikkaa, on muuttunut melkein juovuttavan ihanaksi.

Tähän kehitykseen liitty se, että borssista on tullut yksi lempikeitoistani. Tärkeää on löytää juuri oikea etikan, hunajan ja muiden mausteiden tasapaino. Ja tietysti antaa punajuurien hautua tarpeeksi pitkään! Mutta sillä aikaa voi tehdä kaikkea sitä, mikä syksyllä on parasta: lukea kirjaa, juoda viiniä, unohtaa siivouksen ja sytyttää sen sijaan pari kynttilää. Hämärässä kukaan ei näe pölypalloja.

Borssi, kuten monet keitot, vain paranee uudelleenlämmityksestä. Säästä osa siis seuraavaan päivään. Vegaaniversiossa hunajan voi korvata sokerilla ja smentanan vegaanisella ranskankermalla (esim. Oatly).

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
1,5 h

Vegeborssi

Ainekset

5
raakaa punajuurta
2
porkkanaa
2
sipulia
4
valkosipulinkynttä
3
perunaa
2
kasvisliemikuutiota
3
laakerinlehteä
0,5
dl
väkiviinietikkaa
0,5
tl
valkopippuria
2
rkl
hunajaa
2
tl
suolaa
mustapippuria myllystä
puolikas keräkaali
1
rkl
sitruunamehua
rypsiöljyä paistamiseen
1
prk
smetanaa tarjoiluun

Työvaiheet

  1. Kuori punajuuret ja raasta ne joko karkeaksi raasteeksi tai pilko aivan pieniksi kuutioiksi. Halutessasi voit käyttää muovihanskoja, niin kädet eivät värjäydy.
  2. Laita suuren kattilan pohjalle hieman öjyä ja hauduta punajuurisilppua miedolla lämmöllä. Käsittele sillä aikaa muita vihanneksia: kuori ja pilko porkkanat, sipulit sekä perunat. Lisää kattilaan 2 litraa vettä sekä (kun vesi kiehuu) kasvisliemikuutiot. Ota viereiselle levylle paistinpannu ja lisää siihen hieman öljyä. Kuullosta kasvikset pienissä erissä pehmeiksi ja lisää kattilaan. Lisää myös laakerinlehdet ja muut mausteet sekä etikka ja hunaja. Anna kiehua vähintään 45 minuuttia.
  3. Suikaloi kaali ja lisää se keittoon. Hauduta 15 minuuttia lisää ja tarkista maku. Lisää sitruunamehua, jos keitto tarvitsee lisää happamuutta – älä enää etikkaa, sillä sen täyty saada kiehua. Tarjoile smetanan kanssa.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1942 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Tara Junker KUVA Tuomas Kolehmainen

Kaunis mureke on näyttävä pääruoka juhlapöytään. Arkena massan voi muotoilla pihveiksi ja paistaa pannulla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 1/2 t
Vaikeustaso
Helppo

Punajuuri-falafelmureke

Ainekset

200
g
herkkusieniä
dl
auringonkukansiemeniä
1
dl
kaurahiutaleita
1
rkl
soijakastiketta
1
prk (230 g)
kypsiä kikherneitä
1
prk (230 g)
kypsiä mustia papuja
3
dl (n. 2 kpl)
punajuurta raastettuna
1
sipuli
tuoreita yrttejä tai syötäviä kukkia

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 175-asteiseksi. Pilko sienet pieniksi ja sekoita ne siementen, hiutaleiden ja soijakastikkeen kanssa tehosekoittimessa tasaiseksi taikinaksi.
  2. Huuhdo ja valuta kikherneet ja pavut siivilässä. Lisää ne sieniseokseen ja pyöräytä karkeaksi seokseksi.
  3. Pese ja raasta punajuuret. Kuori ja hienonna sipuli. Sekoita punajuuret ja sipuli kevyesti mureketaikinaan. Kaada mureketaikina leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan ja kypsennä uunissa 30 minuuttia. Peitä foliolla ja kypsennä toiset 30 minuuttia.
  4. Anna murekkeen jäähtyä, jotta sen rakenne tiivistyy. Lämmitä mureketta 150-asteisessa uunissa 20 minuuttia ennen tarjoamista. Koristele yrteillä ja/tai syötävillä kukilla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1942 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Sami Repo
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1-2
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Laukkakokkeli

Ainekset

1
dl
karhunlaukkaa hienonnettuna
1
avokado
1/2
dl
parmesaania raastettuna
3
kananmunaa
3
rkl
maitoa
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria
1
rkl
tuoretta timjamia hienonnettuna
2
rkl
voita

Työvaiheet

  1. Hienonna laukka. Halkaise avokado, poista kivi ja lusikoi sisus leikkuulaudalle. Leikkaa avokado pieniksi kuutioiksi. Raasta juusto.
  2. Riko kananmunien rakenne rikki haarukalla. Lisää juusto, maito ja mausteet. Hienonna timjami ja lisää se kananmunien joukkoon. Lisää laukka ja sekoita.
  3. Sulata voi pannussa. Kun voin kiehuminen loppuu, kaada munaseos pannuun. Odota 5 sekuntia niin, että kananmuna alkaa hyytyä. Siirrä pannu liedeltä ja työntele munaseosta puulastalla tai nuolijalla edestakaisin 15–20 sekuntia, kunnes seos on kokkeloitunut.
  4. Lisää avokadot ja tarjoa heti.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1942 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Christiina Aaltio KUVA Panu Pälviä

Myös Japanissa parsa tuo kevään pöytään. Tässä ohjeessa parsat saavat pintaansa tofua ja misokastiketta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2-4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Parsaa ja tofua

Ainekset

2
nippua (à 500 g)
vihreää parsaa
300
g
pehmeää tofua
1
dl
seesaminsiemeniä
dl
bbq-misokastiketta (esim. Yutaka)
1
sitruuna lohkoina
(suolaa)

Työvaiheet

  1. Leikkaa parsojen kovat kannat pois. Kuori parsat puolesta välistä alaspäin.
  2. Soseuta tofu sauvasekoittimella. Paahda seesaminsiemeniä kuivassa pannussa noin 3 minuuttia. Laita siemenet sivuun.
  3. Lisää pannuun sen verran vettä, että parsat peittyvät. Keitä parsoja erissä noin 3 minuuttia tai kunnes ne ovat napakan kypsiä. Nosta kypsät parsat tarjoiluvadille.
  4. Lisää tofu, misokastike ja seesaminsiemenet kypsien parsojen päälle. Leikkaa sitruuna lohkoiksi. Anna ruokailijoiden maustaa annoksensa sitruunamehulla ja tarvittaessa suolalla. Tarjoa parsat esimerkiksi sobanuudelien kanssa.

Vinkki Voit käyttää bbq-misokastikkeen sijaan tavallista misoa, jonka maustat sitruunamehulla ja seesamiöljyllä.

Kommentit (0)

Jussi Aumo on lisännyt 12 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.

Sopivasti mausteinen vegelasagne, linsseistä, tomaattimurskasta ja ranskankermasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
5-6
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Linssilasagne

Ainekset

1
rl
oliiviöljyä
2
kpl
karkeasti raastettua porkkanaa
1
kpl
hienonnettu keltasipuli
2
kpl
valkosipulinkynsiä murskattuna
pieni
kourallinen
rosmariiniiä silputtuna
2
rkl
tomaattipyreeta
2
prk
keitettyjä punaisia linssejä (n. 400 g ilman nestettä)
800
g
tomaattimurskaa
1
kpl
kasvisliemikuutio
suolaa
mustapippuria
1/2-1
tsk
cayennepippuri
300
g
tuorelasagnelevyjä
5
dl
ranskankermaa
5
dl
juustoraaste (esim. punaleima emmental)

Työvaiheet

1. Lämmitä öljy pannussa ja paista porkkanaa, sipuleita ja rosmariiniä niin, että ne pehmenevät, mutta eivät saa väriä. Lisää sitten tomaattipyree ja paista vielä muutama minuutti sekoittaen.

2. Lisää linssit, tomaattimurska ja kasvisliemikuutio ja anna kypsyä hiljalleen 10 minuuttia. Lisää suola , pippuri ja cayennepippuri. Laita uuni 200 asteeseen.

3. Sekoita sillä välin ranskankerma ja juustoraaste kulhossa.

4. Voitele uunivuoka. Täytä se järjestyksessä tomaatti-linssikastike ->lasagnelevyt->ranskankerma-juustosekoitus niin monta kerrosta kuin aineksia riittää. Päällimäiseksi ranskankerma-juustosekoitusta ja haluttaessa extrakerros juustoaraastetta. Gratinoi uunissa 25 minuuttia.

5. Tarjoile salaatin ja paahdettujen kurpitsansiemenien kanssa.

Kommentit (0)