ET-lehti on lisännyt 147 reseptiä.
Linkitetty 45 keittokirjaan.
OHJE Tuula Alajääski KUVA Jarno Kovamäki

Parasta joulussa? Ehkä nämä makean rapeat, karamellimaiset joulupiparit! Nekkupiparit sulavat suuhun ennen kuin ehdit edes haukata.

Ota taikinaa vain pieni pala kerrallaan kaulittavaksi, pehmitä sitä hieman ja kauli levyksi. Taikinan käsittely on helpointa, kun se on viileää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
50–80 kpl
Valmistusaika
2 t + 10 t taikinan tekeytyminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Nekkupiparit

Ainekset

4
dl
tummaa siirappia
2
dl
sokeria
250
g
voita
tl
jauhettua neilikkaa
tl
kanelia
8
dl
vehnäjauhoja
tl
soodaa
Pinnalle
nonparelleja ja/tai sokerikuorrutetta

Työvaiheet

  1. Mittaa siirappi, sokeri, voi, nei­likka ja kaneli isohkoon kattilaan. Kuumenna seos kiehuvaksi sekoittaen, alenna lämpöä ja hauduta ilman kantta 5 minuuttia. Anna seoksen poreilla kevyesti, jotta nestettä pääsee haihtumaan. Jäähdytä.
  2. Sekoita sooda jauhoihin ja lisää kädenlämpöiseen siirappiseok­seen. Sekoita taikina tasaiseksi ja anna vetäytyä jääkaapissa seuraa­vaan päivään.
  3. Ota taikinasta pieni pala kerrallaan kaulittavaksi. Kauli jauhoja apuna käyttäen ohueksi levyksi ja painele muoteilla pipareita. Nosta valmiit piparit leivinpaperin päälle pellille.
  4. Paista pipareita 200-asteisen uunin keskita­solla 5–7 minuuttia pipareiden paksuudesta riippuen. Tarkkaile paistumista, jotta piparit eivät pääse palamaan.
  5. Vetäise piparit leivinpaperin avulla jäähtymään tasaiselle alustalle. Anna jäähtyä, jolloin piparit kovettuvat.

Vinkki! Voit koristella piparit värikkäillä nonparelleilla. Kauli ne kevyesti piparien pintaan ennen paistamista. Koristele jäähtyneet piparit halutessasi sokerikuorrutuksella.

Kommentit (18)

Äidiltä tyttärelle

Paraisten piparkakut ovat myös rapeita; 250g voita tai margariinia sulatetaan kattilassa lisätään 2dl sokeria, 1dl siirappia, 2tl kanelia, 1tl pomeranssinkuorta, 1tl neilikkaa, 1tl inkivääriä. Kiehautetaan sekoittaen koko ajan. Jäähtymään vaikka tiskialtaaseen jossa kylmää vettä. Lisätään 2munaa yksitellen sähkövatkaimella vatkaten. Lopuksi lisätään n. 8dl vehnäjauhoja joihin on sekoitettu 2tl soodaa. Jääkaappiin seuraavaan päivään. Leivotaan ja paistetaan 200 asteisessa uunissa n.7-10 minuuttia. Vanha, hyvä resepti!

Hannaliisa

Sama täällä, Paraisten piparit on parhaita, jo nimikin sen kertoo ;). Joulun alun ihania tuoksuja tuovat aina nämä perinteiset piparit uunista otettaessa. Ja meillä myös äidiltä tyttärelle-resepti. Kulahtanut on ja sormenjälkiä täynnä mutta niin rakas, ettei pois heitetä!

Vierailija

Kokeilkaapa heittää kardemummaa sekaan vielä niin on täydellistä.

Aamu

Mites gluteiiniton versio?

Vierailija

Nää ei onnistunu ollenkaan, onkohan syynä kananmunan puuttuminen ohjeesta. En suosittele.

Jauhosormi

Ei onnistnut! Ohjeen jauhomäärä ei riitä, suosittelen lisäämään reilusti mitä ohjeessa on.

Vierailija

Kaikki levisivät paistaessa. Ei jatkoon

Vierailija

Harmikseni en lukenut kommentteja ja tein tämän taikinan vieläpä tuplana. Levisivät täysin muodottomiksi paistaessa, lisäksi olivat sitkeitä.

Nekkutäti

Minullakin kävi samoin. Kerkesin tehdä kunnon taikinan ennenkuin luin kommentit. Piparit levisivät kun vanha ladon ovi pellille ja ovat melko kovia. Ei hyvä😢

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Onpa harmillista, kiitos kun kommentoitte! Pahoittelumme kaikille pettyneille leipojille.

Koekeittiössämme on nyt tekeytymässä yksi satsi tätä taikinaa, huomenna jatkamme sen parissa ja selvitämme mistä voi olla kyse.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Ruokatoimittajamme Chrisse leipoi taikinan piparkakuiksi tänään ja olemme nyt hieman viisaampia! Tässä niksit: on ehdottoman tärkeää (isosta siirappimäärästä johtuen vielä tärkeämpää kuin tavallisesti) pitää taikina kylmässä yön yli ja kiehutella siirappi-mausteseosta hiljalleen ilman kantta ohjeen mukainen aika, jolloin nestettä pääsee haihtumaan. Jauhomäärästä: koetaikinassa oli 8 dl vehnäjauhoja, leivontaan käytettiin lisäksi hieman. 

Taikina kannattaa leipoa kylmänä, jolloin se ei tartu alustaan. Lopputuloksena on sitkaan mureita, maultaan karamellimaisia pipareita - ei siis rapeita tai murenevia, millaisia piparit myös usein ovat. Paistettaessa koepiparit levisivät hitusen, mutta eivät sen enempää kuin muutkaan kotitekoisesta taikinasta leivotut.

Toivottavasti seuraavat nekkupiparit onnistuvat näillä nikseillä paremmin!

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Vielä lisäys: muutamme nyt reseptin jauhomäärän 7-8 desilitrasta 8:aan, jolla saimme omat piparimme onnistumaan.

Vierailija

8dl jauhoja ja levisivät silti paistaessa. Helppo kyllä leipoa, mutta lopputulos surkea

Vierailija

Ohjeen mukaan kun teki, niin tuli erinomaisia hyvänmakuisia nekkupipareita. Mukavaa vaihtelua tavallisiin pipareihin verrattuna.

Vierailija

Minäkin erehdyin tekemään taikinan ennen kommenttien lukemista. Tein alkuun yhden pellillisen ja siihen se jäikin. Vaikka noudatin ohjetta tarkkaan, piparit levisivät ja lopputulos oli sitkeä eivätkä "sulaneet suuhun ennen kuin ehdit edes haukata". Pettymys!

Näytä kaikki kommentit (18)
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1457 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Tämä sitruunainen kakku on aikuiseen makuun! Kostutusliemi maustetaan limoncello-liköörillä sekä sitruunamelissalla. Kuohkea mutta täyteläinen kuorrutus ja täyte tehdään kemavaahdosta ja mascarponejuustosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12
Valmistusaika
1½ t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Limoncello-mascarponekakku

Ainekset

4
kananmunaa
dl
sokeria
1
luomusitruunan kuori
dl
vehnäjauhoja
½
dl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
KOSTUTUSLIEMI
1
ruukku sitruunamelissan lehtiä
1
dl
limoncelloa
½
dl
vettä
½
dl
sokeria
½
sitruunan mehu
TÄYTE
2
dl
vispikermaa
2
prk (à 250 g)
mascarponea
3
dl
lemoncurdia
KUORRUTUS
3
dl
vispikermaa
1
prk (250 g)
mascarponea
KORISTEEKSI
mustikoita, (kuivattuja sitruunaviipaleita ja syötäviä kukkia tai sitruunamelissaa)

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele ja jauhota (ø noin 20 cm) irtopohjavuoka.

  2. Vaahdota munat ja sokeri paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Pese ja raasta sitruunan kuori.

  3. Sekoita kuivat aineet ja lisää seos siivilän läpi munasokerivaahtoon. Lisää sitruunan kuoriraaste ja sekoita taikina tasaiseksi varovasti.

  4. Kaada taikina vuokaan ja kypsennä uunissa 35–40 minuuttia. Tarkista kypsyys puutikulla. Anna pohjan jäähtyä 15 minuuttia ennen kumoamista.

  5. Keitä kostutusliemen aineita kattilassa noin 15 minuuttia keskilämmöllä. Siivilöi liemi ja anna jäähtyä.

  6. Vaahdota kerma sähkövatkaimellla. Notkista mascarpone toisessa kulhossa ja sekoita kermavaahto joukkoon. Leikkaa jäähtynyt pohja kolmeksi kerrokseksi.

  7. Kostuta alin kerros ja levitä pohjalle 1 ½ dl lemoncurdia. Levitä päälle puolet mascarpone-täytteestä. Toista sama seuraavan kakkulevyn kanssa. Kostuta myös ylin kakkupohja. Anna kakun vetäytyä peitettynä viileässä vähintään 4 tuntia, mieluiten seuraavaan päivään.

  8. Vaahdota kuorrutuksen kerma. Notkista mascarpone ja sekoita kermavaahto sen joukkoon. Levitä kuorrutus veitsellä tai sileällä lastalla kakun päälle ja reunoille. Koristele kakku.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1457 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Anna Huovinen

Suloisen tahmaiset valkosuklaapalat maustetaan japanista tulevalla vihreällä matcha-jauheella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Matcha-valkosuklaablondiet

Ainekset

100
g
voita
2
kananmunaa
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
½
tl
leivinjauhetta
3
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
matcha-jauhetta
100
g
valkosuklaata
50
g
cashewpähkinöitä
PÄÄLLE
valkosuklaaraitoja, strösseleitä

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

  2. Sulata voi. Vaahdota munat, sokeri ja vaniljasokeri vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi.

  3. Sekoita leivinjauhe ja matcha vehnäjauhoihin ja siivilöi seos muna-sokeri- vaahtoon. Lisää myös voisula ja sekoita taikina tasaiseksi, älä vatkaa.

  4. Sulata valkosuklaa varovasti esimerkiksi mikrossa ja lisää se ohuena nauhana taikinaan. Rouhi cashewpähkinät ja kääntele joukkoon.

  5. Vuoraa 30 x 20 cm:n vuoka leivinpaperilla ja kaada taikina vuokaan. Paista noin 20 minuuttia. Blondiet saavat jäädä hieman tahmeiksi.

  6. Leikkaa neliöiksi ja koristele halutessasi.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2870 reseptiä.
Linkitetty 29 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström

Nyt on reilusti sitruunaa! Ihana pullapiirakka on helppo tarjottava isommalle porukalle. Pehmeä curdimainen täyte tehdään kananmunan keltuaisista ja siinä on sitruunaa mehuna ja kuoriraasteena.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
24 palaa
Valmistusaika
35 min + kohottaminen ja kypsennys 1½ t
Vaikeustaso
Helppo

Sitruunapeltipulla

Ainekset

1
luomusitruunan kuori raastettuna
3
dl
maitoa
25
g
hiivaa
1
dl
sokeria
1
tl
suolaa
1
kananmuna
7–8
dl
vehnäjauhoja
100
g
voita huoneenlämpöisenä
TÄYTE
1
luomusitruunan kuori raastettuna
1
dl
sitruunamehua
dl
vettä
dl
sokeria
5
rkl
maissitärkkelystä
4
keltuaista
100
g
voita
LISÄKSI
1
kananmuna
1
dl
mantelilastuja

Työvaiheet

  1. Pese sitruuna ja raasta keltainen kuoriosa hienoksi raasteeksi. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murustele hiiva joukkoon. Lisää kuoriraaste, sokeri, suola ja muna. Alusta noin 2/3 jauhoista nesteeseen, lisää pehmeä voi ja loput jauhot. Vaivaa taikinaa pari minuuttia niin, että se irtoaa kulhon reunoista. Lisää jauhoja tarvittaessa. Anna kohota liinan alla kaksinkertaiseksi, noin 40 minuuttia.

  2. Tee täyte. Pese sitruuna ja raasta keltainen kuoriosa hienoksi raasteeksi. Purista tarvittava määrä mehua kattilaan. Lisää joukkoon kuoriraaste, vesi, sokeri, maissitärkkelys ja keltuaiset. Vispaa tasaiseksi. Kuumenna koko ajan sekoittaen noin 5 minuuttia tai kunnes täyte paksuuntuu kiisselimäiseksi. Siirrä kattila syrjään liedeltä ja vispaa voi joukkoon nokareina. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

  3. Ota taikinasta sivuun noin kolmannes. Kauli loppu taikina leivinpaperin päällä reunallisen pellin kokoiseksi (n. 30 cm x 40 cm) levyksi. Siirrä se leivinpaperin avulla pellille. Jaa loppu taikina kahtia ja pyöritä pitkiksi, ohuiksi tangoiksi. Napsauta tangot toisesta päästä yhteen ja puno ne yhteen. Kiepauta punos kiertämään taikinalevyn reunoja. Anna kohota liinan alla 15–20 minuuttia.

  4. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele pullan reunat munalla. Levitä jäähtynyt täyte tasaiseksi kerrokseksi
    taikinan päälle ja ripottele pinnalle mantelilastuja. Kypsennä uunin alaosassa 25–30
    minuuttia.

Kommentit (2)

Vierailija

Onkohan tästä hävinnyt osa ohjeesta bittiavaruuteen?

TuuliSoppa365
Seuraa 
Liittynyt7.2.2022

Heippa! 
Kiitos kommentista, ohjeesta oli tosiaan jäänyt viimeinen lause puuttumaan. Se on nyt korjattu!

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2870 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Tee ambrosia jo muutama päivä ennen herkuttelua, sillä se vain paranee kuvun alla jääkaapissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10–12 palaa
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Voikukka-ambrosia

Ainekset

100
g
voita
15
pientä voikukannuppua
1
limetti
3
kananmunaa
2 ½
dl
sokeria
4
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
1
dl
kermaa
KUORRUTE
3
rkl
limetin mehua
3
dl
tomusokeria
LISÄKSI
1
rkl
voita voiteluun
voikukkia koristeluun

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Vuoraa irtopohjavuoka
    (Ø 24 cm) leivinpaperilla ja voitele reunat. Sulata taikinaan tuleva voi ja anna sen jäähtyä. Huuhtele voikukat ja kuivaa ne varovasti pyyhkeellä. Raasta limetin kuori hienoksi raasteeksi ja purista mehu talteen.

  2. Vatkaa munat ja sokeri sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja siivilöi seos muna-sokerivaahtoon. Sekoita joukkoon voisula, kerma, 2 rkl limettimehua ja voikukat.

  3. Levitä taikina vuokaan ja kypsennä kakkua uunissa 30–35 minuuttia. Anna sen jäähtyä hetki vuoassa ennen irrottamista.

  4. Kuorruta kakku jäähtyneenä. Purista limetin mehu kulhoon ja sekoita tomusokeri joukkoon. Valuta kuorrutus kakulle. Koristele voikukilla.

Kommentit (2)

Vierailija

Laitetaanko voikukan nuput taikinaan kokonaisina? Käytetään siis vielä aivan kiinni olevia nuppuja? Tänä keväänä olen päättänyt hyödyntää voikukkaa ruoanlaittoon. Tässä vielä yksi ohje!

TuuliSoppa365
Seuraa 
Liittynyt7.2.2022

Heippa! 
Kyllä juuri näin, käytetään mahdollisimman nuoria pieniä nuppuja, jotka eivät ole ehtineet avautua. Toivottavasti voikukkakokkailut onnistuvat! :)