Me Naiset on lisännyt 1589 reseptiä.
Linkitetty 197 keittokirjaan.
OHJE Tuomas Kyrö ja Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Kirjailija Tuomas Kyrön karjalanpaisti edustaa suomalaisen keittiön minimalismia. Klassikkoruoan tärkeimmät mausteet ovat suola ja maustepippuri. 

Karjalanpaisti on todellinen klassikkoruoka, joka perustuu kirkkaassa liemessä mureaksi haudutettuun lihaan. Mausteena on yleensä suolaa ja maustepippureita.

Kaikki karjalanpaistin ystävät allekirjoittavat nämä ominaisuudet. Mutta kuten rakastetuista ruokalajeista yleensä, myös karjalanpaistista on lukuisia erilaisia variaatioita.

Kuuluuko karjalanpaistiin lampaanliha? Entä porkkanat? Ruskistetaanko kaikki liha vai vain osa siitä? Ajatus siitä, minkälaista on oikea karjalanpaisti, riippuu todennäköisesti siitä kuinka kyseistä ruokalajia on totuttu valmistamaan oman suvun parissa.

Tässä versiossa karjalanpaisti maustetaan maustepippureiden lisäksi mustapippurilla ja laakerinlehdillä. Lihan ohella pataan tulee sipulia ja porkkanoita, jotka hautuvat liemessä pehmeiksi ja maukkaiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
4 t
Vaikeustaso
Helppo

Karjalanpaisti

Ainekset

1
kg
naudan- ja porsaanlapaa tai karjalanpaistilihaa
2
sipulia
2
porkkanaa
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
10
maustepippuria
2
laakerilehteä
vettä

Työvaiheet

  1. Ota liha huoneenlämpöön tuntia ennen valmistamista. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

  2. Paloittele liha reiluiksi kuutioiksi.

  3. Kuori ja paloittele sipulit ja porkkanat. Laita lihat, kasvikset ja mausteet kerroksittain pataan tai uunivuokaan. Lisää vettä niin että lihapalat juuri ja juuri peittyvät.

  4. Kypsennä karjalanpaistia uunissa 200 asteessa noin tunti, kunnes päällimmäiset lihapalat ovat ruskistuneet. Alenna uunin lämpötila 150 asteeseen, peitä kannella ja hauduta noin 3 tuntia, tai kunnes liha on mureaa. Syö keitettyjen perunoiden kanssa.

Kommentit (17)

Äipän tekemää

Eihän tuo ole karjalanpaistia, vaan lihapata! Perinteiseen karjalanpaistiin tulee suolaa, mustapippuria ja sipulia pohjalle, sitten naudanlihapalat, sitten possupalat ja päällimmäiseksi suolattu possunlapa. Vettä, niin että lihat peittyy, laitetaan kuumaan uuniin, että lihat vähän ruskistuu, lisätään vettä ja vähennetään lämpöä n. 180-200 asteeseen, annetaan paistua, lisätään vettä, jos on haihtunut, jätetään yöksi uuniin n. 100-120 asteeseen. Takaan, että maistuu. Liemestäkin tulee ruskeahkoa ja herkullista. Keitetyt perunat ja uunissa valmistetut juurekset maistuvat karjalanpaistin kanssa.

Res. Alik

Hirven selkärangan pätkä vähän kinttuliihoja possua ja kunnolla juureksia. Loppuvaiheessa Tillikka konjakkia...joskus oon heittänt peuran tai hirven sydämen jos on ollu saamaksissa. Tai pienen palan maksaa

karjalasta kajahtaa

lihat keitetään ensiin hellalla , että saadaan kuorittua pinnalle nouseva VERIVAAHTO, jos tämän jättää tekemättä, lihaa ei syö susikaan.

Vierailija

Tuomas Kyrön? Tällä ohjeella vuoden päästä 80v äitini on AINA tehnyt Karjalanpaisti ja hyvää on!

euronymous666

hellalla on vaikea keittää itse käytän kattilaa tai paistokasaria

Vierailija

Mikä tästä tekee Tuomas Kyrön karjalanpaisti? Samalla ohjeella teki jo mummoni (syntynyt Karjalassa 1889), joka opetti sen äidilleni ( ehti myös syntyä Karjalassa), joka puolestaan opetti saman reseptin minulle. Yhtä hyvin tätä voisi kutsua Maija-mummon karjalanpaistiksi.

Riikka-5029

Lisään viimeiseksi tunniksi pestyt, kuoritut ja lohkotut potut pataan, kypsyvät siellä hyvin lihojen joukossa.

A-Mummeli642

Olen aina  tehnyt tuolla systeemillä karjalanpaistia.  Porkkanaa ja sipulia reilusti.

NestoriN

Uskomatonta, että tämä resepti on Tuomas Kyrön karjalanpaisti. Varmaan ihan hyvä ja mukava kaveri, mutta aika paksua omia itselleen karjalanpaistin reseptin yksi variaatio, jolla useita kymmeniä vuosia varmaan kymmenissä tuhansissa suomalaissa kodeissa tuo ruoka on tehty!

Vierailija

Elekee syyttee Kyröä toimittajan tekemästä sanavalinnasta. Olisi kai ollut parempi ilmaus, että näin Kyrö tekee karjalapaistin. Mielensäpahoittajajille.

Puolijarjalainen

Klassikko ruoan nimeäminen jonkun mukaan on aina riskaabelia. Suomen ravanheittoa tulee varmasti. Ja totta se on, ettei tuossa ohjeessa ole mitään erityistä omaa. Mutta tuskin tuo on Kyrön vika. Karjalanpaistista on tuhansia ohjeita, Kaikki varmaan "oikeita". Yksi on olennaista: Karjalassa pottua ei pantu kuumaan uuniin, vaan leivinuunin jälkilämpöön. Ei ikinä 200 asteeseen.

AnniDomini

Minä teen näin: sianlihan lisäksi siihen tulee sipulia, porkkanaa, laakerinlehtiä, mustapippuria, luumua, vettä ja soijakastiketta. hyvää on, pajon syöty ja keuhuttu, myös ystävät, työkaverit ja  hyvän-päivän tutut tykkävät tästä perheen ja suvun lisäksi. Tämän jaon myötä, odotan myös jonkin kaltaista räjähtävää somehittiä tästä "karjalanpaistista".

Nau essen

Käytän veden sijasta olutta, mieluiten tummaa, joka antaa toisenlaista potkua makuun.
Sisäelimiä pataan jos saatavissa, voidaan puhua padasta eri nimillä, vaikkapa pula-ajan patana.
Lammaskin saattaa joutua raavaan ja possun sekaan.
Valkosipuli ja jopa chili sopii hyvin joukkoon antamaan lisää eetvarttia.
Oikeaa läskiä pitää olla aina riittävästi, pitää tiellä, ettei tarvitse kävellä ojassa.

Mummi Mamma

Lanttua,porkkanaa tavallista sipulia lohkoina laakerinlenteä ja hillosipulia,valkosipulia  ja suolakurkkua vähän mukaan lisäksi .Jos teette Hirvenlihasta niin valkosipulia ja katajanmarjoja myös muiden lisäksi..Tulee hyvä myös ilman sianlihaa.

Ellimaari

Kyllä on ihmeellisiä karjalanpaisteja ihmisillä. Minun lapsuuden karjalanpaistiin ei kuulunut pippurit eikä porkkanat, laakerinlehdistä ja sipuleista puhumattakaan. Nykyisin itseskin laitan sipulia. Kyrön ohjeessa on nostettava hattua sille, että lihoja ei paisteta ennen pataan laittoa, moni itseään ammattikokiksi kutsuvakin niin tekee. Lihan pintaa ei tarvitse saada kiinni, koska siihen liemeen on tarkoitus saada lihan maku, vähän rasvaisempia lihoja jätetää veden pinnan yläpulelle, aluksi uuni kovemmalla lämmöllä, sitten miedolla lämmällä useamman tunnin haudutus. Hyvää on. Ja liedellä keittämällä saa kyllä lihakeiton aikaiseksi, mutta karjalanpaistia siitä ei tule.

Näytä kaikki kommentit (17)
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Etsitkö uutta makua graavilohelle? Katajanmarjat ja loraus giniä antavat klassiselle kalaherkulle tyylikkään säväyksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 12
Valmistusaika
5 min + jääkaapissa 1–2 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Katajanmarja-graavilohi

Ainekset

750
g
lohifileetä
1
rkl
katajanmarjoja
rkl
karkeaa merisuolaa
2
tl
sokeria
1
tl
rouhittua valkopippuria
1
rkl
giniä
½
ruukku tilliä

Työvaiheet

  1. Pyyhkäise lohifilee talouspaperilla ja laita leivinpaperin päälle.

  2. Murskaa katajanmarjat morttelissa.

  3. Sekoita suola, sokeri, katajanmarjat ja valkopippuri keskenään. Hiero seos lohen lihapuolelle. Valuta pinnalle gini. Leikkaa tillinvarret muutamaan palaan ja painele ne kalan päälle.

  4. Kääri filee leivinpaperiin ja kelmuun. Nosta paketti vuokaan. Laita päälle kevyt paino. Anna kalan maustua jääkaapissa 1–2 vuorokautta.

  5. Poista irtoavat mausteet kalan pinnalta ennen viipalointia ja tarjoamista.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Juhlavassa keitossa on kahta eri kalaa, maukas liemi ja nokare mätiä. Sitruunamajoneesi maustaa kirkasliemisen keiton vielä herkullisemmaksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava kahden kalan keitto

Ainekset

Liemi
1
ison tai 3–4 pienemmän kalan perkeet
1
sipuli
15
cm
purjon vihreää osaa
½
fenkoli
nokare
voita
2
dl
valkoviiniä
l
vettä
1
tl
kokonaisia valkopippureita
tl
suolaa
Lisäksi
3
porkkanaa
5
kiinteää perunaa
½
fenkoli
15
cm
purjon vaaleaa osaa
n. 600
g
lohifileetä
1
siika- tai kuhafilee
1
prk (200 g)
kirjolohen mätiä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
tuoretta tilliä
Sitruunamajoneesi
1
muna
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
raastettua sitruunankuorta
2
dl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
rouhaisu
valko- tai mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä ensin liemi. Huuhdo kalanperkeet kylmällä vedellä. Pilko sipuli, purjon vihreä osa sekä fenkoli.
  2. Kuullota sipulia, purjoa ja fenkolia voissa kattilassa. Lisää kattilaan viini. Kiehauta muutama minuutti.
  3. Lisää kattilaan kalanperkeet, vesi, pippurit ja suola. Keitä lientä puoli tuntia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto. Siivilöi liemi talteen.
  4. Kuori ja lohko porkkanat ja perunat. Viipaloi fenkoli ja purjon vaalea osa.
  5. Poista kalafileistä nahka. Paloittele fileet kuutioiksi. Valuta mäti siivilässä.
  6. Lisää kalaliemeen porkkanat, perunat, fenkoli ja purjo. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä, noin 15 minuuttia.
  7. Lisää joukkoon kalapalat. Kalat kypsyvät kuumassa liemessä viidessä minuutissa.
  8. Silppua keittoannosten päälle tilliä. Lisää lautasille lusikallinen mätiä ja sitruunamajoneesia.

Majoneesi

  1. Majoneesi onnistuu, kun kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Laita kananmuna sauvasekoittimen korkeaan kulhoon niin, että keltuainen ei hajoa.
  2. Purista sitruunasta mehu ja raasta kuori. Lisää öljy ja mausteet kulhoon. 
  3. Surauta sauvasekoittimella majoneesiksi. 
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Taginetyylinen kalkkunapata sopii mainiosti pikkujoulupöytään. Kaneli ja neilikka antavat pataan ihanan jouluisen maun. Mikä parasta, tämä pata valmistuu vain puolessa tunnissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Pikkujoulukalkkuna

Ainekset

700
g
kalkkunanfileetä
1
tl
suolaa
2
sipulia
3
valkosipulinkynttä
½
tlk (190 g)
aurinkokuivattuja kirsikkatomaatteja öljyssä
2
kanelitankoa
¾
tl
jauhettua neilikkaa
1
tlk (500 g)
paseerattua tomaattia
1
tl
hunajaa
¼
tl
mustapippuria
1
ps (200 g)
kuivattuja viikunoita
LISÄKSI
4
tuoretta viikunaa
1
dl
granaattiomenan siemeniä (pakaste)

Työvaiheet

  1. Kuutioi kalkkunanfilee ja mausta palat suolalla. Kuori ja lohko sipulit. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet.

  2. Ota aurinkokuivatuista tomaateista 2 rkl öljyä pataan. Ruskista kalkkunakuutioita öljyssä noin 5 minuuttia. Lisää sipulit ja valkosipulinkynnet. Paista keskilämmöllä sekoittaen muutama minuutti.

  3. Lisää kanelitangot, neilikka, kirsikkatomaatit ja paseerattu tomaatti. Mausta hunajalla ja pippurilla. Peitä pata kannella. Hauduta keskilämmöllä 10 minuuttia.

  4. Leikkaa kuivatut viikunat neljään osaan. Lisää ne pataan ja hauduta vielä 5–10 minuuttia, kunnes kalkkuna on kypsää. Koristele lohkotuilla tuoreilla viikunoilla ja halutessasi granaattiomenan siemenillä. Tarjoa bulgurin, riisin tai ohran kanssa.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström

Hirvi- tai peurapaisti onnistuu mainiosti jääpaistin menetelmällä, eli paistin voi nostaa suoraan pakastimesta uuniin. Aasialaisilla mausteilla ryyditetty makuliemi viimeistelee täydellisesti riistapaistin maun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
40 min + 4 t paistaminen ja 1 vrk maustuminen
Vaikeustaso
Helppo

Riista-jääpaisti aasialaisittain

Ainekset

1
kg
jäistä hirvi- tai peurapaistia
LIEMI
2
l
vettä
5
cm:n pala
inkivääriä
3
valkosipulinkynttä
4
rkl
soijakastiketta
2
rkl
karkeaa merisuolaa
¼
dl
riisiviinietikkaa
1
rkl
sokeria
2
tähtianista
1
rkl
korianterinsiemeniä
1
rkl
paahdettua seesamiöljyä
LISÄKSI
4–8
paksoita
1
rkl
rypsiöljyä
KOOKOSRIISI
4
dl
jasmiiniriisiä
1
tlk (250 ml)
kookosmaitoa
2
dl
vettä
¼
tl
suolaa
SOIJA-SEESAMIKASTIKE
dl
soijakastiketta
4
rkl
paahdettua seesamiöljyä
2
rkl
riisiviinietikkaa
(1
punainen chili)

Työvaiheet

  1. Laita jäinen paisti uunivuokaan ja kypsennä 100-asteisessa uunissa 3–4 tuntia. Työnnä kahden tunnin jälkeen lihaan paistilämpömittari. Kypsennä 62-asteiseksi. Tällöin liha punertaa sisältä. Jatka paistamista, jos haluat lihasta kypsempää.

  2. Kun lihan lämpötila alkaa lähestyä haluttua, kiehauta vesi isossa kattilassa. Paloittele inkivääri ja kuori valkosipulinkynnet joukkoon. Lisää loput liemen ainekset. Nosta kattila liedeltä.

  3. Upota paisti suoraan uunista kuumaan liemeen. Nesteen tulee peittää liha. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi, siirrä kattila peitettynä kylmään ja anna lihan maustua liemessä vuorokauden verran.

  4. Leikkaa paksoit puoliksi. Kuumenna öljy pannussa ja paista paksoit ensin leikkauspuolelta kauniin ruskeiksi. Käännä kasvikset, peitä pannu kannella ja anna hautua matalalla lämmöllä noin 5 minuuttia.

  5. Valmista kookosriisi. Huuhtele riisi ja laita kattilaan. Lisää kookosmaito, vesi ja suola. Kuumenna kiehuvaksi. Laske lieden lämpö aivan pienelle, peitä kattila kannella ja anna hautua noin 15 minuuttia.

  6. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Jos käytät chiliä, viipaloi se joukkoon.

  7. Ota liha mausteliemestä, valuta hetki ja viipaloi tarjolle. Tarjoa lisäksi paksoita, soija-seesamikastiketta ja kookosriisiä. Koristele halutessasi viipaloidulla chilillä.