Hansin reseptit on lisännyt 33 reseptiä.
Linkitetty 84 keittokirjaan.
Ohje ja kuva Hans Välimäki

Klassinen risotto saa makunsa voista, viinistä, oliiviöljystä ja parmesaanista. Koostumukseltaan se on parhaimmillaan kuin löysää puuroa. Lopuksi risoton voi höystää paistetuilla sienillä.

Resepti on peräisin huippukokki Hans Välimäen ja käsikirjoittaja Santtu Palmin podcastista Eiku se on just näin, joka yhdistää hyvän ruuan ja kärkevät mielipiteet. Neljännessä jaksossa teemana on rakkaus, ja Hans valmistaa risottoa ja suklaamoussea. Voit kuunnella jakson Suplasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Risotto Hansin tapaan

Ainekset

500
g
pannukelpoisia sieniä (suppilovahveroita, kantarelleja, tatteja tai viljeltyjä sieniä)
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
salottisipulia
1–2
valkosipulinkynttä
2½–3
dl
risottoriisiä (carnaroli, arborio tai Vialonen nano-riisiä)
dl
kuivaa valkoviiniä
5–6
dl
vettä
Lopuksi
3–4
rkl
voita
4–5
rkl
parmesaania
tuoretta basilikaa ja rucolaa
oliiviöljyä
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Puhdista ja pilko sienet. Paista ne pannulla tilkassa öljyä ja siirrä sivuun.
  2. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Huuhdo riisi siivilässä ja valuta hyvin.
  3. Kuumenna öljy kattilassa. Lisää sipuli, valkosipuli ja huuhdeltu riisi. Kuullota 2–3 minuuttia, mutta älä ruskista. Lisää valkoviini ja anna sen imeytyä. Lisää vettä pikkuhiljaa samalla risottoa hämmentäen, kunnes riisi on kypsää. Risottoriisin kypsyminen kestää riisilajikkeesta riippuen keskimäärin 18–23 minuuttia. Risoton kuuluu olla löysää, joten lientä saa olla reilusti.
  4. Lisää lopuksi sienet risoton joukkoon. Kuumenna, lisää voi ja lopuksi parmesaani. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.
  5. Annostele lautasille, lisää vielä päälle hieman parmesaania, vastarouhittua pippuria, tuoretta basilikaa ja rucolaa sekä tilkka hyvää oliiviöljyä.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Helsingin Sanomat on lisännyt 182 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Tuomas Kolehmainen

Paketillinen jauhelihaa ja kahdeksan annosta! Riittoisan bolognesevuoan salaisuutena ovat juurekset, täysjyväpasta sekä parmesaanilla höystetty tomaattikastike, joka sitoo ainekset yhteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min + 20 min kypsentäminen
Vaikeustaso
Helppo

Bolognesevuoka

Ainekset

1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
3–4
(400 g)
porkkanaa
pala (150 g)
juuriselleriä
1
pkt (400 g)
jauhelihaa (rasvaa 10 %) tai 1 pkt (270–280 g) kasvisjauhista
500
g
täysjyväpastaa (esimerkiksi cappelli)
2
tl
kuivattua oreganoa
2
tl
kuivattua basilikaa
tl
suolaa
½
tl
rosmariinia
½
tl
mustapippuria
½
tl
sokeria
2
rkl
tomaattipyreetä
2
prk (à 400 g)
tomaattimurskaa
7–8
dl
vettä
150
g
parmesaanijuustoa
Vuokaan
2
rkl
öljyä

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja raasta porkkanat ja selleri hienoksi raasteeksi. (Jos omistat monitoimikoneen, raastaminen käy helpoiten sen avulla.)
  2. Paista jauheliha omassa rasvassaan isossa paistokasarissa (vetoisuus noin 3 l). Jos käytät kasvisjauhista, paista se tilkassa öljyä. Lisää joukkoon sipulit ja anna niiden kuullottua. (Jos et omista isoa paistokasaria, voit paistaa jauhelihan ja sipulit ensin pannulla, kumota ne viiden litran kattilaan ja jatkaa kypsennystä siinä.)
  3. Lisää porkkana- ja selleriraaste, pasta ja mausteet. Pyöräytä sekaisin. Kaada päälle tomaattimurskat, huuhdo tölkit vedellä ja kaada joukkoon.
  4. Kuumenna kiehuvaksi ja anna seoksen hautua miedolla lämmöllä kannen alla noin 10 minuuttia, kunnes pasta on napakan kypsää ja imaissut suurimman osan nesteestä. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
  5. Voitele iso lasagnevuoka (vetoisuus vähintään 4 l) öljyllä. Kaada pastaseos vuokaan. Ripottele päälle juusto ja kauho pastaa hieman, jotta juusto sekoittuu kevyesti sen joukkoon.
  6. Kuorruta pastaa 225-asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1248 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Ikoninen mac and cheese, juustomakaroni, onnistuu myös ilman... juustoa! Klassinen makaroniruoka tehdään tällä kertaa gluteenittomista makaroneista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
1 h
Vaikeustaso
Helppo

Vegaaninen ja gluteeniton juustomakaroni

Ainekset

1
kokonainen valkosipuli
2
rkl + 2 rkl
oliiviöljyä
ripaus
suolaa ja pippuria
4
valkosipulinkynttä
Kastike
5
dl
mantelimaitoa
½
tl + ½ tl
suolaa
½
tl + ½ tl
rouhittua mustapippuria
3
rkl
maissitärkkelystä
½
dl
ravintohiivahiutaleita
1
dl
vegaanista parmesaania raastettuna
Lisäksi
300
g
gluteenitonta makaronia
Päälle
vegaanista parmesaania

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen.

  2. Leikkaa kokonaisesta valkosipulista pää pois, lorauta päälle 2 rkl öljyä ja mausta suolalla ja pippurilla. Kääri folioon ja laita uuniin ritilän päälle noin 45 minuutiksi, kunnes valkosipuli on pehmeää. Anna jäähtyä ja purista pehmeät kynnet ulos tehosekoittimeen (tai sauvasekoittimen kulhoon).

  3. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja paista lopussa öljyssä pari minuuttia. Kippaa paahdetun valkosipulin joukkoon (öljyineen).

  4. Kuumenna 4 ½ dl mantelimaitoa ja ½ tl suolaa ja ½ tl pippuria. Sekoita maissitärkkelys puoleen desiin mantelimaitoa ja lisää kuumaan nesteeseen ja sekoita hyvin. Anna kiehua hiljalleen 3 minuuttia koko ajan sekoittaen.

  5. Siirrä kastike tehosekoittimeen paahdetun ja tuoreen valkosipulin kanssa. Lisää ravintohiivahiutaleet ja vegaaninen juustoraaste. Soseuta sileäksi. Mausta vielä ½ teelusikallisella suolaa ja pippuria. (Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa)

  6. Keitä makaronit pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta.

  7. Siirrä kastike vielä levylle ja paista hetki koko ajan sekoitellen, kunnes se on paksua ja ”juustoista”. Sekoita makaroni joukkoon ja tarjoa heti. (Raasta vegaanista parmesaania päälle.)

Kommentit (0)

Vesikielellä on lisännyt 15 reseptiä.
Linkitetty 34 keittokirjaan.
Kuva: <span class="photographer">Tarja Pasanen</span>
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen

Talvisen päivän makunautinnon kruunaa eksoottisen maukas ja värikäs kanakastike, jonka voit nauttia esimerkiksi pastan tai riisin kanssa. Tässä kastikkeessa on todella paljon makuja ja vie sinut makumuistoihin etelän lämpöön. Jos pidät mausteisesta ruoasta, niin tätä ohjetta kannattaa...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Eksoottisen maukas kanakastike

Ainekset

400
g
kanan fileesuikaleita (naturel)
1,5
kpl
sipulia (150g)
3-4
kpl
valkosipulin kynsiä
2
dl
kookosmaitoa
2
dl
ruokakermaa
1/2
vihreä paprika (80 g)
8
kpl
aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä (80 g)
3
ananasrengasta omassa mehussaan (100g)
1
tl
currya
1
tl
savupaprikaa
1
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria
2
tl
srirachaa
1
rkl
sitruunamehua

Työvaiheet

1. Pilko sipulit, valkosipulit, aurinkokuivatut tomaatit, paprika ja ananakset pieniksi paloiksi.

2. Kuullota sipuleita ensin pannulla pehmeiksi muutama minuutti ja lisää sitten mukaan kaikki muut pilkotut vihannekset/säilykehedelmät. Paista niitä yhdessä vielä hetkisen.

3. Paista kanasuikaleet pienissä erissä toisella pannulla samaan aikaan ja mausta jokainen erä suolalla, pippurilla ja currylla. (Kanan kypsymisaika on 10 min. )

4. Lisää kaikki kanan suikaleet/palat vihannesten sekaan toiseen pannuun ja lisää mukaan myös kookosmaito, kerma, sriracha, savupaprika sekä sitruunamehu. Huuhdo vedellä kermojen purkit ja lisää kastikkeen sekaan. Keitä hiljalleen vielä 5-10 min. Maista! (Lisää tarvittaessa vettä, jos kastike on mielestäsi liian paksua.)

5. Nauti riisin tai pastan kanssa. Annoksen päälle sopii erinomaisesti parmesan-juusto!

Ohje: Tarja Pasanen/Vesikielellä @waterontongue

Kommentit (0)

Hansin reseptit on lisännyt 33 reseptiä.
Linkitetty 45 keittokirjaan.
Ohje ja kuva Hans Välimäki

Mac & cheese on hyvä vaihtoehto makaronilaatikolle. Amerikkalaisklassikon maku perustuu voimakasaromiseen juustoon. 

Resepti on peräisin huippukokki Hans Välimäen ja käsikirjoittaja Santtu Palmin podcastista Eiku se on just näin, joka yhdistää hyvän ruuan ja kärkevät mielipiteet. Sarjan viimeisessä jaksossa Hans antaa ohjeen mac & cheese -vuokaan. Voit kuunnella jakson ...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Mac & cheese

Ainekset

1
ps (400 g)
sarvimakaroneja (tai muuta pastaa)
1
l
vettä
2
tl
suolaa
Juustokastike
2
salottisipulia
1
valkosipulinkynsi
3
rkl
voita
2
rkl
vehnäjauhoja
5
dl
maitoa
suolaa, valkopippuria ja muskottipähkinää
100–150
g
gruyère- tai cheddarjuustoa raastettuna

Työvaiheet

  1. Keitä makaronit kypsiksi pussin kyljessä olevan ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä.
  2. Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota ne voissa kattilassa, älä anna ruskistua.
  3. Lisää jauhot ja kypsennä muutama minuutti. Kaada joukkoon maito ja kiehauta samalla sekoittaen. Jos kastike on liian paksua, voit ohentaa sitä vedellä tai maidolla.
  4. Lisää mausteet ja juustoraaste. Älä keitä kastiketta juuston lisäämisen jälkeen, vaan anna sen vain sulaa joukkoon.
  5. Valuta makaronit ja laita ne voideltuun uunivuokaan. Kaada päälle kastike. Gratinoi vuokaa 180-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. 

Vinkki! Voit halutessasi täydentää vuokaa paistetuilla sienillä.

Kommentit (0)