Purjo narskuu hampaissa usein. Kuva: Istockphoto.
Purjo narskuu hampaissa usein. Kuva: Istockphoto.

Hiekka narskuu syödessä hampaissa, mikä ikävä yllätys! Kasvin sisälle jää toisinaan hiekkaa ja multaa, näin käy erityisesti ruusukekasveille, joissa kaikki lehdet tulevat samasta kasvupisteestä. Mutta vihannekset eivät ole ainoita narskuruokia.

1. Purjo

Purjo on ehkä tunnetuin kasvi, jonka puhtaan valkoisen varren sisältä saattaa löytyä hiekkaa. Purjon valkoinen osa kannattaa halkaista pituussuunnassa ja huuhdella hyvin juoksevan veden alla. Näin saadaan lehtityviin jäänyt multa ja hiekka helposti pois.

2. Vihreä parsa

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kotimainen vihreä parsa, jota ei tarvitse kuoria, on myös toisinaan hiekkapesä. Muista leikata aina pala varren alaosasta pois ja huuhdella parsat ennen käyttöä välttääksesi rouskuvan ruokailuhetken.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Salaatti

Salaateissa, erityisesti sidesalaateissa (rooman- ja cos-salaatti) on myös herkästi hiekkajäämiä. Nämä salaatit on aina huuhdeltava ennen ruuanvalmistusta. Sidesalaattien lehdet muodostavat löyhän, pystylehtisen kerän ja lehdet ovat paksumpia kuin lehtisalaateilla. Myös mangoldi pitää huuhdella erityisen hyvin ennen käyttöä.

4. Korvasieni

Sienistä korvasieniin jää herkästi hiekkaa keräysvaiheessa. Korvasienien käsittely kotona kannattaakin aloittaa hiekan harjaamisella. Tähän sopii hyvin esim. sieniveitsen toisessa päässä oleva harja, pullasuti tai muu vastaava. Jalan tyvi leikataan pois ja sienet pitää halkaista, sillä etanat viihtyvät hyvin ontossa lakissa.

5. Simpukat

Meren herkuista sinisimpukoista löytyy melko usein hiekkaa vielä keittämisen jälkeenkin. Sinisimpukoiden kuorien pitää olla aina kiinni, sillä se on merkki elävistä simpukoista ja vain elävät simpukat kelpaavat ruuanvalmistukseen. Simpukoiden pitää sulkeutua viimeistään kopautettaessa tai kastettaessa ne kylmään veteen. Muuten ne pitää ehdottomasti heittää pois!  Rapsuta hiekka ja savi aina huolellisesti pois ennen kokkauksen aloittamista.

Mitkä ruoka-aineet sinun hampaissani ovat narskuneet? Kerro kommenttilaatikossa!

Päivitetty 27.5.2014 klo 13.18: Artikkelin kuva vaihdettu. Alkuperäisessä jutussa kuvaksi oli lipsahtanut purjon sijaan karhunlaukka.

Korvasienet narskuu ja ikävintä se on ravintolassa, olet tilannut korvasienikeiton ja lautasen pohjalla on keiton loputtua kasa hiekkaa, ei kiva. Kova työ siinä on saada kaikki hiekka pois, mutta ammattilaisten pitäisi se kuitenkin osata. Joskus myös retiiseissä on tiukassa hiekka, jos ei kunnolla puhdista ja leikkaa kantoja pois. Voikukan lehtihangat kätkevät myös kaikenlaista sisäänsä, niin hyviä kun ne ovatkin näin alkukesästä salaatissa.

  • ylös 13
  • alas 12
Sisältö jatkuu mainoksen alla