Purjo narskuu hampaissa usein. Kuva: Istockphoto.
Purjo narskuu hampaissa usein. Kuva: Istockphoto.

Hiekka narskuu syödessä hampaissa, mikä ikävä yllätys! Kasvin sisälle jää toisinaan hiekkaa ja multaa, näin käy erityisesti ruusukekasveille, joissa kaikki lehdet tulevat samasta kasvupisteestä. Mutta vihannekset eivät ole ainoita narskuruokia.

1. Purjo

Purjo on ehkä tunnetuin kasvi, jonka puhtaan valkoisen varren sisältä saattaa löytyä hiekkaa. Purjon valkoinen osa kannattaa halkaista pituussuunnassa ja huuhdella hyvin juoksevan veden alla. Näin saadaan lehtityviin jäänyt multa ja hiekka helposti pois.

2. Vihreä parsa

Kotimainen vihreä parsa, jota ei tarvitse kuoria, on myös toisinaan hiekkapesä. Muista leikata aina pala varren alaosasta pois ja huuhdella parsat ennen käyttöä välttääksesi rouskuvan ruokailuhetken.

3. Salaatti

Salaateissa, erityisesti sidesalaateissa (rooman- ja cos-salaatti) on myös herkästi hiekkajäämiä. Nämä salaatit on aina huuhdeltava ennen ruuanvalmistusta. Sidesalaattien lehdet muodostavat löyhän, pystylehtisen kerän ja lehdet ovat paksumpia kuin lehtisalaateilla. Myös mangoldi pitää huuhdella erityisen hyvin ennen käyttöä.

4. Korvasieni

Sienistä korvasieniin jää herkästi hiekkaa keräysvaiheessa. Korvasienien käsittely kotona kannattaakin aloittaa hiekan harjaamisella. Tähän sopii hyvin esim. sieniveitsen toisessa päässä oleva harja, pullasuti tai muu vastaava. Jalan tyvi leikataan pois ja sienet pitää halkaista, sillä etanat viihtyvät hyvin ontossa lakissa.

5. Simpukat

Meren herkuista sinisimpukoista löytyy melko usein hiekkaa vielä keittämisen jälkeenkin. Sinisimpukoiden kuorien pitää olla aina kiinni, sillä se on merkki elävistä simpukoista ja vain elävät simpukat kelpaavat ruuanvalmistukseen. Simpukoiden pitää sulkeutua viimeistään kopautettaessa tai kastettaessa ne kylmään veteen. Muuten ne pitää ehdottomasti heittää pois!  Rapsuta hiekka ja savi aina huolellisesti pois ennen kokkauksen aloittamista.

Mitkä ruoka-aineet sinun hampaissani ovat narskuneet? Kerro kommenttilaatikossa!

Päivitetty 27.5.2014 klo 13.18: Artikkelin kuva vaihdettu. Alkuperäisessä jutussa kuvaksi oli lipsahtanut purjon sijaan karhunlaukka.

Riitta Alaluusua Os Valtamo
Seuraa 
Liittynyt26.5.2014

5 ruokaa, jotka narskuvat aina hampaissa

Korvasienet narskuu ja ikävintä se on ravintolassa, olet tilannut korvasienikeiton ja lautasen pohjalla on keiton loputtua kasa hiekkaa, ei kiva. Kova työ siinä on saada kaikki hiekka pois, mutta ammattilaisten pitäisi se kuitenkin osata. Joskus myös retiiseissä on tiukassa hiekka, jos ei kunnolla puhdista ja leikkaa kantoja pois. Voikukan lehtihangat kätkevät myös kaikenlaista sisäänsä, niin hyviä kun ne ovatkin näin alkukesästä salaatissa.
Lue kommentti

Reilun hapokas ja kuiva valkoviini on loistovalinta rapukauteen.

Mikä? Heleimmät sauvignon blancit tulevat Uudesta-Seelannista. Sileni Cellar Selection Sauvignon Blanc 2017, 14,37 e, kuuluu lajissa hintaluokkansa parhaimmistoon.

Millainen? Viinin maku on eloisan hedelmäinen, tutut herukat, karviaiset ja yrtit erottuvat.

Minkä kanssa? Reilun hapokas ja kuiva viini sopii mainiosti rapujen kanssa. Viini pitää pintansa myös, kun pöydässä on graavi- tai savukalaa, perunoita ja kermaviilikastiketta, ehkä myös tuoreista rouskuista tehtyä salaattia.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Omena-aika! Jos meinaat hukkua omenapudokkaisiin, lue tämä juttu. Tee helppoa sosetta, suloista omenavoita, chutneya tai kanelilla maustettua likööriä, joka ilahduttaa syyspimeällä.

Tee sosetta

Helpoin tapa säilöä omenat on tehdä niistä sosetta. Pese omenat hyvin, mutta älä kuori. Leikkaa omenat paloiksi kattilaan siemenkotaa myötäillen. Väistele mahdolliset madonreiät veitsellä. Kun kattila on omenoita pullollaan, kaada päälle reilu loraus kylmää vettä ja siirrä kattila hellalle. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä noin vartti. Kauho välillä, jotta päällimmäiset omenat pääsevät pohjalle kypsymään. Lisää halutessasi sokeria, kanelia ja vaniljasokeria. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Tällainen sose kannattaa säilöä pakastamalla tai käyttää jääkaapista melko pian. Jos haluat purkittaa soseen hillon tapaan, joukkoon tarvitaan säilöntäainetta. Säilyvän omenasoseen ohjeen ja maustamisvinkkejä löydät tästä.

 

Hilloa omput

Omenahillo on tunnetusti hyvä paikka pudokkaille. Jos haluaa hillota omenansa säilyviksi pelkällä tavallisella sokerilla, hillosta tulee kuitenkin tyrmäävän makeaa. Hillosokeri ja hillo-marmeladisokeri sisältävät pektiiniä, joka parantaa hillon säilyvyyttä ja kiinteyttää sen rakennetta. Siksi tällaista sokeria tarvitaan hilloon vähemmän. Jos haluaa vähentää tästäkin sokerin määrää, voi keittää hillon minihillosokerilla, jossa on pektiinin lisäksi säilyvyyttä parantavaa natriumbentsoaattia, jota on luonnostaan pihlajanmarjoissa.

Jos pidät sileästä hillosta, soseuta se ennen purkittamista. Silloin hillottavat palat voivat olla yhtä ronskeja kuin omppusoseessakin. Omenahilloon voi yhdistää muitakin aineksia. Kokeile vaikka kesäkurpitsaa ja inkivääriä tai mausta hillo chai-teellä.

 

Keitä chutney

Jos soseet ja hillot eivät tunnu hupenevan jääkaapista, kokeile seuraavaksi chutneya. Appelsiinilla, tähtianiksella ja sipulilla maustettu omenachutney sopii lisukkeeksi liha- ja kasvisruuille. Hauskassa purkissa sen voi antaa vaikka lahjaksi.

 

Hauduta ihana omenavoi

Siideriä, lakritsijauhetta, kanelia ja maustepippuria. Pehmeäksi karamellisoitunut, ihanan mausteinen omenavoi on omenasäilykkeiden aatelia. Jos maltat ja sinulla on aikaa, anna omenavoin kypsyä hiljalleen 120-asteisessa uunissa, kunnes se on tummaa ja paksua. Voi-nimi kertoo enemmän tämän omenaherkun koostumuksesta kuin käyttötavoista. Se sopii sellaisenaan jälkiruuaksi esimerkiksi pannacottan kanssa, mutta toimii myös sunnuntaiaamun croissantin päällä.

 

Tee likööriä

Likööriä voi tehdä omenoista yhtä helposti kuin marjoista. Tarvitaan vain vodkaa ja sokeria, joka tässä omena-kaneliliköörin ohjeessa on vaihdettu helposti liukenevaan siirappiin. Ainoa työläs vaihe on omppujen raastaminen, joten kannattaa kaivaa monitoimikone esiin. Aikaa maustumiseen menee kuukausi, mutta likööri säilyy tämän jälkeen hyvin.

Kuvat: Tuomas Kolehmainen ja Sami Repo.