Kuvat
Tuomas Kolehmainen
Kasvista, kalaa vai broileria? Löydät jutusta kolme vaihtoehtoa tacojen täytteeksi.
Kasvista, kalaa vai broileria? Löydät jutusta kolme vaihtoehtoa tacojen täytteeksi.

Saat huippuhyvät tacot, kun teet tortilla-letut itse ja satsaat täytteisiin ja kastikkeisiin. Tästä jutusta löydät keskeiset reseptit guacamolesta salsoihin sekä vinkit tortillojen tekemiseen.

Texasin meksikolaisen keittiön eli tex-mexin rinnalle nousseessa meksikolaisessa mex-mexissä käy nyt pöhinä, erityisesti katuruokatyylisten tacojen osalta. Villitys pehmeisiin tacoihin leviää vauhdilla: uusia taquerioita eli tacoravintoloita avataan, kämmenen kokoisten tortilla-lettujen tarjonta kaupoissa paranee, ja salsa- ja chilivalikoimat laajenevat.

Huumaan pääsee heittäytymään kätevästi myös kotikeittiössä. Leivo elämäsi makoisimmat tortillat, kypsennä täyte ja sekoita mieleisesi salsa.

Ja pidä mielessä kokeneen taco-kokin tärkeä neuvo: älä lado liikaa täytteitä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tortilla vai taco? Kun olet täyttänyt tortilla-letun ja taitat sen kahtia, pidät kädessäsi tacoa.

Meksikossa taco on katuruokaa ja sen kääreeksi laitetaan miltei aina kaksi kämmenen kokoista, pehmeää tortillaa. Tuplakääreen selitykseksi on tarjottu sitä, että näin varmistetaan, etteivät täytteet valu sormille repeilevän tacon läpi. Toisen selityksen mukaan ulommalle tortillalle tulee käyttöä, kun haluaa poimia talteen lautaselle tai paperille pudonneet palat täytteestä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Näin valmistat tortillat itse

Ohjeet maissi- sekä vehnätortillojen tekemiseen löydät tästä linkistä. Muotoile taikinasta tortilloja tähän tapaan:

1. Muotoile taikina tangoksi, leikkaa se paloiksi ja pyöritä palat palloiksi. Peitä pallot kostealla pyyhkeellä. 

2. Laita taikinapalat yksi kerrallaan pakastuspussin sisään ja taputtele hieman litteämmäksi.

3. Pane taikina muovipussissa tortillaprässin väliin, sulje kansi ja paina prässi tiukasti kiinni.

Vinkki! Voit valmistaa tortillat myös ilman tortillaprässiä. Kauli taikinapala pakastuspussin välissä ohueksi tai litistä se painavan valurautapannun alla.

Panosta täytteisiin

Kuuma halloumijuusto yhdistettynä umamisiin sieniin on koukuttavan hyvä kombo. Meksikossa halloumin tilalla käytetään panela-juustoa, joka paistuu halloumin tavoin.

Lempeän makuiset kalatacot maistuvat myös perheen pienimmille. Hienonnetut maissihiutaleet tekevät kalapaloihin herkullisen rapean pinnan.

Säpäkät broileritacot saavat makunsa etikalla ja soijalla maustetussa liemessä kypsytetystä broilerista.


3 x salsa

Meksikolaisten salsojen kirjo on hengästyttävän leveä, mutta jo näillä kolmella kastikkeella saat aikaiseksi taivaallisia tacoja:

Pico de gallo. Tuoretomaattisalsan resepti kannattaa opetella ulkoa, sillä sen ainekset on helppo löytää ja se sopii tacoon kuin tacoon. Kaikki kypsät tomaatit käyvät, mutta lihaisa pihvitomaatti tuo salsaan erityisen rakenteen. Chileistä sopivimpia ovat serrano-chilit, ja myös muut keskikokoiset punaiset chilit käyvät tähän jokapaikan salsaan.

Salsa verde. Nimensä mukaisesti vihreä salsa ihastuttaa raikkaudellaan. Sen olennainen ainesosa on meksikolainen alkuperäislajike tomatillo, joka on sukua ananaskirsikalle ja etäisesti myös tomaatille. Vihreän tomatillon sesonki on syksyllä, muulloin käytetään säilöttyjä tomatilloja. Kesällä kastikkeeseen kannattaa kokeilla tomatillon sukulaista karviaista. Vihreä salsa maistuu myös nachojen kanssa.

Paahdettu tomaattisalsa. Meksikolaisille ruuille on tyypillistä, että kasvikset, yleensä tomaatti, sipulit ja chili, paahdetaan pannussa tummanpuhuviksi ennen ruuan valmistusta. Paahtaminen antaa jopa talven tomaateille uudenlaisen syvemmän maun, ja niistä valmistettuun salsaan tulee lähes riippuvaiseksi.

Muut luottolisukkeet

Guacamole. Meksikossa suositaan yksinkertaista guacamolen reseptiä. Siihen ei yleensä kuulu tomaattia tai sipulia. Vinkki! Kypsien avokadojen löytäminen aiheuttaa turhan usein päänvaivaa, eikä päiväkausien kypsyttelyyn ole välttämättä aikaa tai kärsivällisyyttä. Silloin on hyvä turvautua kaupan pakastealtaasta löytyvään pakkaukseen, jossa on valmiiksi kuutioitua kypsää avokadoa.

Kaali ja maissi. Ohueksi höylätty punakaali kuuluu kalatacoihin ja antaa mehevää rapeutta muihinkin tacoihin. Valko- ja punakaalin sekoitus tuo myös visuaalista antia. Kun kaalin mehevyys talven mittaan vähenee, raasteen joukkoon kannataa lisätä loraus limetinmehua ja ripotella mauksi hiukan sokeria ja suolaa. Toinen helppo ja meksikolaista makua tuova tacotäyte syntyy pakastemaissista. Paista jyviä kuumassa pannussa öljytilkassa, kunnes ne saavat pintaansa tummaa väriä.

Taco-suomi-sanasto

Al pastor. Libanonilaisten siirtolaisten Meksikossa kehittämä vartaassa kypsennetystä possunlihasta valmistettu al pastor on kebabin ja tacon rakkauslapsi. Sisältää ananasta.

Baja. Kalatacojen äiti saa nimensä Bajan niemimaan mukaan, ja se pitää sisällään grillattua tai friteerattua kalaa, ja myös punakaalia.

Barbacoa. Maakuopassa tai sitä imitoivassa uunissa agave-lehtien alla hitaasti kypsennettyä lampaan- tai vuohenlihaa tortillaletun välissä.

Carne asada. Pehmeäksi ja mehukkaaksi grillattua naudanlihaa sisältävä taco löytyy Meksikossa lähes jokaisen katuruokakojun listalta.

+ 1: Meksikon vesi

Vähän hedelmää, paljon vettä ja hiukan sokeria sisältävä meksikolainen agua fresca sammuttaa janon raikkaasti.

Reseptit: Minna Rautio-Pakaste. Juttu on ilmestynyt aiemmin Glorian ruoka & viinissä.

Oikaisu 14.1.2021 klo 14.03: Jutussa kerrottiin aiemmin, että haukitacoihin tulee maissilastuja. Korjattu maissihiutaleiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla