Glorian ruoka & viini sekä Soppa365 ovat julkaisseet runsaan reseptilehden, joka keskittyy hullunhyvään kasvisruokaan.

Rakastatko kasvisruokaa ja etsit uusia ideoita kokkailuun? Vai oletko vasta vegeilynoviisi ja kaipaat helppoja reseptejä, joilla lähteä kokeilemaan? Vastasit kumpaan tahansa kysymykseen "kyllä", uusi Vege-lehti on varmasti sinua varten.

Helpot ja maukkaat reseptit innostavat kokeilemaan kasviskokkailua laajasti. Lehdestä löytyy esimerkiksi munaton munakas, vegaanin poke bowl ja ohjeet tapasjuhlien parhaisiin naposteltaviin. Noin puolet ohjeista on vegaanisia ja loput kasvissyöjille sopivia. Yli 20 reseptiä valmistuu alle puoleen tuntiin.

Vege-erikoisjulkaisun löydät lehtihyllystä!

- - -

Oikaisu 4.9.2017

Vege-bookazinemme sivun 11 vinkeissä kerrotaan, millä vegaani voi korvata kananmunan. Yhtenä vaihtoehtona mainitaan aguafaba, joka toimii valkuaisen tapaan kuohkeuttajana tai marengeissa. Juttuun on lipsahtanut harmillinen virhe: aguafaba on kikherneiden tai papujen säilöntälientä, ei liotuslientä, kuten lehdessä virheellisesti lukee. Papujen liotusliemi ei sovellu ruuanlaittoon, sillä se sisältää myrkyllistä lektiiniä. Juuri lektiinin vuoksi kuivatut pavut pitää ensin liottaa, huuhdella ja kypsentää. Vasta kypsentäminen tuottaa paksuhkon papuliemen, aquafaban, joka on jäähtyneenä mahdollista vatkata kuohkeaksi vaahdoksi. Täällä soppa365.fissä aiemmin julkaistu artikkeli aiheesta. Toimitus pahoittelee virhettä!

Somessa kiertää huhuja, joiden mukaan Kotipizza on siirtynyt tarjoamaan pelkkää pullovettä. Miten asia on?

Useat Kotipizzan asiakkaat ovat esittäneet sosiaalisessa mediassa kritiikkiä ketjun muuttuneesta juomapolitiikasta. Heille ei ole Kotipizzan eri pisteissä suostuttu enää tarjoilemaan hanavettä, vaan sen tilalle on tarjottu pullovettä. Ratkaisu vaikuttaa erikoiselta ketjulle, joka on viime aikoina erityisesti korostanut ympäristöasioita ja vastuullista yritystoimintaa.

Kotipizzan viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Antti Isokankaan mukaan kyse on väärinkäsityksestä.

"Se on totta, että olemme luopuneet vesikannuista. Pääasiallinen syy on ruokaturvallisuus, kannuissahan on esimerkiksi herpesriski."

Isokankaan mukaan muutoksella tavoitellaan myös tasalaatuisuutta.

Kotipizza on jo viime kesänä ottanut valikoimiinsa Dropp-pulloveden, jonka tuotot lahjoitetaan Itämeren suojeluun. Hanavedestäkään ei ole ollut tarkoitus luopua kokonaan. 

"Asia on nyt yrittäjien vastuulla. Uskon, että linjastoihin rakennettavat vesihanat tulevat yleistymään, mutta heti kaikilla ei ole sellaisia tarjota. Tästä on sitten syntynyt käsitys, että olisimme kieltäneet hanaveden tarjoamisen kokonaan", Isokangas sanoo.

Pahvinmakuisia lötköjä? Ei sinne päinkään! Unohda ennakkoluulosi vegaanijuustoista. Soppa365:n testissä löytyi monta maukasta vaihtoehtoa.

Soppa365:n toimitus sukelsi vegaanijuustojen maailmaan. Pieniä ennakkoluuloja oli ilmassa, mutta ne osoittautuivat enimmäkseen turhiksi: kuudesta testatusta juustosta viisi arvioitiin aivan käyttökelpoisiksi. Kaikkia eivät kokeneet ruokatoimittajat edes arvelisi erottavansa maidosta valmistetuista juustoista - jos eivät siis tietäisi, mitä syövät.

Suurin osa vegaanijuustoista koostuu pääosin vedestä ja kookosöljystä. Poikkeuksen muodostavat testin kaksi ensimmäistä tuotetta, joista toinen on valmistettu riisistä ja toinen mantelista. Tämä ei silti ole koko totuus juustojen ravintoarvoista: esimerkiksi pääosin kookosöljystä ja vedestä koostuvaan Porlammin Vege plus -juustoon on lisätty erikseen proteiinia, kalsiumia ja B12-vitamiinia. Testtavat juustot hankittiin Vegekaupasta ja helsinkiläisestä isosta marketista.

Testissä kuusi testaajaa jakoi jokaiselle juustolle pisteitä yhdestä viiteen. Korkein mahdollinen pistemäärä kullekin tuotteelle olisi siis 30.

1. Verys riisijuustoviipaleet, Cheddar

Hinta: 1,98 e/ 80g  (24,75e/kg)

Testin ensimmäinen juusto vahvistaa raadin ilmassa leijuvia ennakkoluuloja. Juuston väri on epämiellyttävän vihertävä, ja sen rakenne on hyytelömäinen. Suussa juusto hajoaa. Pisteet jäävät alhaisiksi, kun testaajat antavat lähinnä ykkösiä. Kyseessä on riisistä valmistettu Verys-merkki. Sen mauksi lupaillaan cheddaria, mutta raati on havaitsevinaan ennemmin jonkin keitetyn kasviksen aromia.

“Jos paha haju on hyvän juuston merkki, tämä täyttää kriteerit. Harmi, että maku ei ole sen parempi.”

Yhteispisteet: 7

Sijoitus: 6, eli testin huonoin.

2. Simply V -manteliviipaleet, yrttimaku

Hinta: 4,59 e/ 150g (30,6e/kg)

Tässä tuoksuu ja maistuu yrtti, kommentoi raati saatuaan kakkosjuuston hyppysiinsä.

“Ei välttämättä tajuaisi vegaaniseksi, koska yrtin aromi on niin vahva”, eräs testaaja kommentoi. Tuotetta kuvataan miellyttäväksi ja hyvin saksalaistyyppiseksi – ja aivan oikein, Simply V onkin Saksasta kotoisin. Kaiken kaikkiaan mukava viipalejuusto, raati arvioi. Suolaa tuotteessa on tosin aika paljon. Kilohinnaltaan Simply V -viipaleet ovat testin kalleimpia.

Yhteispisteet: 21

Sijoitus: jaettu ensimmäinen sija

“Maistuu mainiolta leivän päällä.”

3. Sheese mature cheddar

Hinta: 3,29 e/ 200g (16,45e/kg)

Seuraava tuote haisee testaajien nenään myös hieman omituiselta. Juusto jakaa mielipiteet myös maullaan. Toisten mielestä se voisi hyvin sopia vahvojen juustojen ystäville vegaanivaihtoehdoksi, mutta kaikki eivät tälle tuotteelle lämpene. Makua kuvataan hieman emmental-tyyppiseksi, vaikka pakkaus lupailee kypsän cheddarin aromia.

Yhteispisteet: 17

Sijoitus: 4

“Koostumus on kiva, maku tunteita herättävä. Siis joko puolesta tai vastaan.”

4. Violife smoked flavour

Hinta: 4,99 e/200g (24,75e/kg)

No nyt! Jos tykkää savujuustoista, tykkää melko varmasti tästäkin. Eräs testaaja arvelee, että voisi aivan hyvin sekoittaa tämän normaaliin virolaiseen savujuustoon. Kyseessä on suuren kreikkalaisen Violife-merkin savuaromilla maustettu juusto, joka on kuulemma Helsingin Vegekaupan vegaanijuustoista suosituin. Mekin tykkäämme, vaikka ihan kaikille savuaromi ei olekaan plussaa.

Yhteispisteet: 21

Sijoitus:  jaettu ensimmäisen sija

“Rakenne on ehkä Simply V -juustoa huonompi, mutta mausta plussaa.”

"Niin hyvää, etten tunnistaisi vegaaniseksi."

5. Porlammin Vege plus -viipaleet

Hinta: 2,25 e / 150g (15e/kg)

Tämä ei haise miltään, yksi raatilainen toteaa. Kyseessä on testin ainut kotimainen vaihtoehto, Porlammin Vege plus. Nämä viipaleet todetaan pian myös makunsa puolesta melko neutraaleiksi. Savu- ja yrttiaromien jälkeen se on raadin mielestä oikeastaan hyvä asia: tämä sopisi hyvin päivittäiseen käyttöön leivän päälle, arkijuuston tai Oltermannin korvaajaksi. Kilohintakin on testin halvin.

Yhteispisteet: 20

Sijoitus: 3

“Tässä ei ole mitään, mistä ärtyä.”

6. Violife orgininal

Hinta: 4,99e/200g (24,75e/kg)

Pikkuisen kumimainen, mutta ihan käypä arkijuusto. Tulee mieleen Oltermannin kevytversio, eräs testaaja toteaa. Violefen perusversio saa raadilta hyväksyntää, vaikka pisteet eivät nousekaan yhtä korkeiksi kuin firman savumaustetulla juustolla.

Yhteispisteet: 12

Sijoitus: 5

“Tässä on pientä hapokkuutta, mikä on ihan mukavaa.”

Testin jälkeen raadin yleisfiilis oli hämmästynyt: ovatpa vegaanjuustot kehittyneet valtavasti. Vielä pari vuotta sitten olisi ollut vaikea kuvitella tilannetta, jossa voi valita useammasta hyvästä vaihtoehdosta.

Tällä kertaa testattiin kovia juustoja, erityisesti leivänpäällyskäyttöä ajatellan. Seuraavalla kerralla on tarkoitus kokeilla, miten erilaiset vegaanijuustot käyttäytyvät paistettaessa – siis esimerkiksi pizzan tai piirakan päällä.

Kuvat: Venla Rossi ja valmistajat