Kuvat
Tuomas Kolehmainen ja Anna Huovinen
Jos kuulut graavilohen suurkuluttajiin, kannattaa ottaa haltuun yksinkertainen tapa, jolla isonkin kalafileen saa suolautumaan takuulla tasaisesti.
Jos kuulut graavilohen suurkuluttajiin, kannattaa ottaa haltuun yksinkertainen tapa, jolla isonkin kalafileen saa suolautumaan takuulla tasaisesti.

Kuuluuko graavilohi sinunkin suosikkilistallesi? Ota haltuun tapa, jolla saat kalan suolautumaan takuulla tasaisesti.

Graavilohen valmistuksessa on monta koulukuntaa. Jotkut hierovat suola-mausteseoksen kalafileen pintaan, toiset taas välttävät koskemasta fileeseen käsin, jotta se säilyisi paremmin. Eräs hyvä tapa on suolata kala jääkellarin tyyliin, eli kylmässä mausteliemessä. Suolaliemessä paksukin kalafilee suolautuu ja maustuu tasaisesti.

Kun lohi graavataan tällä tavoin, on oleellista ennakoida. Suolaliemen tulee olla kuumennettua ja hyvin jäähdytettyä ennen kuin kala upotetaan siihen. Valmistus kannattaa aloittaa vähintään vuorokautta ennen tarjoamista, sillä kalan tasainen suolautuminen vaatii riittävän pitkän kylmän kylvyn.

Suolaliemen ansiosta graavilohen rakenne hieman kiinteytyy, jolloin kalan käsittely helpottuu. Sokeriripauksen ansiosta kala ei kuitenkaan muutu suolattaessa kovaksi, vaan säilyttää pehmeytensä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Suolaliemessä graavaamalla on helppo onnistua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nappaa talteen ihanat reseptit ja vinkit graavilohen tarjoiluun

  • Graavilohi ja saaristolaisleipä: täydellinen pari. Valitse graavilohen seuraan maltainen ja makea saaristolaisleipä. Sipaise leivälle hieman tuorejuustoa ja viimeistele leipä tuoreella tillillä ja punasipulilla. Jos kaipaat perinteiseen saaristolaisleipää uutta potkua, kokeile yhdistää graavilohi lakusaaristolaisleivän kanssa.
     
  • Lohipastrami. Tämän ravintolatason herkun teet helposti myös kotioloissa. Pintapaistettu lohi ei valmistu hetkessä, mutta on ehdottomasti aikansa arvoinen. Lohipastrami sopii loistavasti esimerkiksi salaatteihin tai vaikka bagelien täytteeksi. 
     
  • Graavilohipiirakka. Yksinkertaisuus on usein valttia. Tämä takuuvarma lohipiirakka käy juhlaan kuin juhlaan. Piirakka maistuu parhaiten jäähtyneenä ja voit myös pakastaa sen vierasvaraksi talven juhliin. 
     
  • Graavilohi perunasalaatin höysteenä. Graavilohi tuo perinteiseen perunasalaattiin uutta twistiä. Erityisesti kirkas perunasalaatti ja suolainen graavilohi ovat herkullisia yhdessä. Kokeile myös nori-graavilohiperunasalaattia.

Reseptit Sanna Maskulin, Krista Kupariharju ja Prisca Leclerc 

Sisältö jatkuu mainoksen alla