Rahaa kirjekuoressa tai lahjakortti, miksipä ei? Yhtä tervetullut ja hieman persoonallisempi valmistujaislahja on kuitenkin myös pullollinen samppanjaa – mutta ei mitä tahansa.

Harva ylioppilas tai muusta koulusta valmistunut on vielä ehtinyt nauttia kovinkaan paljon hienoa samppanjaa elämänsä aikana. Juhlapäivään kuuluvat kuitenkin juhlajuomat. Samppanja on myös symbolinen lahja: tervetuloa uuteen elämänvaiheeseen. Viinin voi valita sankarille sopivaksi. Tällä tavalla lahja muuttuu persoonalliseksi, toisin kuin pelkkä rahakirjekuori – jonka voi toki sujauttaa pullon ohella sankarille.

Jotta juhlinta ei kuitenkaan yltyisi liian hurjaksi, valitsimme sankareille tällä kertaa kolme pientä pulloa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Boizel Rosé Champagne Brut, 19,99 e (0,375 l)

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tämä Boizelin söpö puolikas pullo on  tasapainoinen kolmen rypäleen yhdistelmä. Pinot noir -rypäle dominoi hienostuneen kuivaa roseé-samppanjaa. Chardonnay tuo samppanjaan eleganssia, ja pinot meunier täydentää kahta muuta rypälettä hedelmäisyydellään. Hienovaraisesta tuoksusta löytyy vadelmaa ja metsämansikkaa. Punamarjainen maku seuraa kauniisti tuoksua.  Boizelin kuplat eivät ole hyökkäävät vaan tasapainossa hedelmäisyyden kanssa. Pitkässä ja pehmeässä jälkimaussa voi astia myös hentoa sitrusmaisuutta ja paahteisuutta.

Samppanja on erinomainen sellaisenaan mutta loistava kumppani läpi aterian, aina jälkiruokaan asti.

Laurent-Perrier Champagne Demi-Sec, 23,91 e (0,375 l)

Samppanjat ovat usein runsaan hapokkaita – ensimmäistä kertaa niitä maistelevien mielestä kenties liiankin kanssa. Tämä Laurent-Perrierin puolimakea ja pehmeä kuplainen samppanja on hyvä tapa tutustua kuplien maailmaan.

Aiempina vuosisatoina samppajan valmistuksekessa suosittiin makeaa tyyliä. Silloin samppanjaa nautittiin yleensä jälkiruokien kanssa. Nykyään samppanjaa on yhä useammin aperatiivi, ja kuivempi tyyli on yleistynyt 1900-luvun puolivälin jälkeen. Tämä Laurent-Perrierin puolimakea samppanja kunnioittaa perinteitä. Samppanjasta löytyy raikkautta ja intensiivisen pehmeää aromikkuuta. Tuoksu antaa ensikosketuksen kypsään hedelmäisyyteen. Mausta astii kypsää persikkaa, aprikoosia, keltaluumua, hunajaa ja hieman pähkinäisiä sävyjä. Viehättävä kuplarakenne korotaa myös sitrusmaisia vivahteita. Kokonaisuus on harmoninen ja lempeä. Ihana valinta seurusteluun tai hedelmäisten jälkiruokien seuraan. Toimii upeati myös mausteisimpien makujen kanssa.

Nicolas Feuillatte 1/4 Champagne Brut, 13, 89 e (0,2 l)

Tämä Nicolas Feuillatten uutuus, pikkupulloon pakattu samppanja saa vastavalmistuneen silmiin säihkettä. Päällä on neopreenistä valmistettu suojapussi, joka pitää viilennetyn samppanjan kylmänä. Virallisen tilaisuuden jälkeen sankari voikin ottaa tämän lahjan kätevästi mukaan omiin iltajuhliinsa.

Feuillatten tuoksusta erottuu omenaa, persikkaa, sitrusta ja mineraalisuutta. Maussa ei ole ristiriitaa, vaan maku seuraa tuoksun aromeita. Suutuntuma on kuiva, mutta hedelmäinen. Viinin maussa korostuu erityisesti sitruksen raikkaus, jota eloisat kuplat ryhdittävät. Samppanja sopii kuivan tyylin ystävälle sellaiseen nautittavaksi tai esimerkiksi grilliherkkujen kaveriksi.

Kippis!

Sisältö jatkuu mainoksen alla