Kuva: Antti Hämäläinen
Kuva: Antti Hämäläinen

Soppa365:n ja Glorian ruoka & viinin toimitus maistoi ja valitsi parhaat viinit eri lammasohjeille. Näissä löydöissä on hinta-laatusuhde kohdallaan! Suosituksista vastaavat Tuomas Tanttu, Samuil Angelov ja Sanna Maskulin.

Edullinen löytö yrttiselle paistille

Ogier Heritages Les Moniales Côtes du Rhône Villages 2015, 10,98 e

Kun lampaan marinadissa tai mausteena on oliiviöljyä, merisuolaa, rosmariinia, timjamia, salviaa ja valkosipulia, varma viinivalinta on Rhônen punaviini. Laadustaan tunnetun Ogierin edullisin viini Alkossa maistuu Provencen yrteiltä. Tämä keskitäyteläinen ja lempeän tanniininen lihaviini on hintaluokassaan erittäin hyvä ostos. Raikkaan karpaloinen, mausteinen viini sopii yhtä lailla kypsäksi paistetulle yrttiselle viululle kuin punertavaksi jätetyille kyljyksille tai fileelle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mausteisille lammaspullille ja tsatsikille

Carm 2014, 13,98 e

Portugalin viinit tarjoavat vuosi toisensa jälkeen loistavan hinta-laatusuhteen. Laatuviineistä tunnetulta Douron alueelta tulevan täyteläisen viinin maussa on tummia marjoja ja herkullista mausteisuutta. Tuoksu ja maku saavat ajattelemaan tsatsikin kanssa tarjottavia mausteisia lammaspullia tai grillattua lihaa. Tässä viinissä on hinta-laatusuhde järeästi kohdallaan.

 

Ylellistä italialaista grillilampaalle

Ornellaia Le Volte 2014, 23,70 e

Grillatuille kyljyksille tai paistista tehdyille vartaille riittävät usein yksinkertaiset mausteet: kuumien hiilien tuomat savuiset raidat ja suola. Jos vietät pääsiäisenä grillikauden avajaisia ja haluat satsata laatuun, yksi ihanimpia viinejä tähän hetkeen on laadukas supertoscanalainen Ornellaia Le Volte Italiasta. Kun kaadat viinin karahviin tuntia ennen, saat palkaksi syvän makuisen, kirsikkaisen ja tyylikkään tammisen elämyksen.

 

Mahtava rioja kahvilampaalle

Muga Reserva 2013, 18,15 e

Espanjalaiset riojat, voiko ihanampaa lahjaa viininystävälle olla! Tämän laadukkaan, rotevan ja täyteläisen viinin syvät mustaherukka- ja kirsikka-aromit raikastavat erityisen hyvin lampaanlihan vahvaa makua. Tammikypsytyksen tuoma mausteisuus myötäilee hienosti vaikkapa perinteisen, kermalla ja kahvilla valellun lampaanviulun tai valkosipulilla maustetun karitsan ulkofileen makua.

 

Osso bucon ja potkan seuraan

Tommasi Crearo 2013, 18,98 e

Pitkään haudutettu lampaanpotka tai viinissä lempeästi kypsytetty osso buco pitävät melkein mistä vain punaviinistä, kunhan viini ei ole liian ärjyä ja tanniinista. Oiva pari täyteläiselle potkalle on rehevän kirsikkainen, mehukas ja kiltin tanniininen Tommasi Crearo Italian Venetosta. Erityisen hyvin venetolainen toimii, jos ylikypsän lampaan mausteena on tuoreesta persiljasta, valkosipulista ja sitruunankuoresta tehtyä ”gremolataa”.

 

Kevyt metsäviini säräpaistille

Antonin Rodet Pinot Noir 2014, 14,88 e

Itäsuomalainen särä on kaikkien nyhtölihojen äiti. Sen tekeminen ei ole vaikeaa, on vain vältettävä liiallista puuttumista. Lampaanviulu hierotaan suolalla, jonka jälkeen se saa kypsyä yön yli matalassa lämmössä. Lopuksi lampaan kanssa uuniin laitetaan kuoritut perunat, jotka saavat imeä makuja paistinliemestä. Kypsän ja täyteläisen lampaan vastapariksi sopii kevyt ja raikkaan hapokas pinot noir Burgundista. Esimerkiksi karpaloiden ja puolukoiden sävyttämä Antonin Rodet Pinot Noir.

 

Roseesamppanjaa tartarille ja fileelle

Vollereaux Rosé de Saignée Champagne Brut, 29,95 e

Jos olet tartarin ystävä, unohda tuhdit punaviinit. Kevyt ja hapokas punaviini on herkän makuiselle tartarille osuvampi valinta. Ja tietysti roseesamppanja. Esimerkiksi Alkon edullisin roseesamppanja, 100-prosenttisesti pinot noirista tehty hapokas, aavistuksen mausteinen Volleraux toimii mainiosti tartarin seurassa.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla