Kinkku on oikeasti ihan helppo herkku. Kuva: Sami Repo.
Kinkku on oikeasti ihan helppo herkku. Kuva: Sami Repo.

Joka vuoden kokkauskohokohta on tietenkin joulukinkun paistaminen. Sopan pikaoppaalla suoriudut tehtävästä kunnialla!

Sulata

Joulukinkun paistaminen alkaa sulattamisella. Pakastettu 4–8-kiloinen kinkku sulaa viileässä (esimerkiksi jääkaapissa) 1–3 päivää. Kinkun paistaminen ei ole hötkyilijän hommaa, joten anna kinkun sulaa kaikessa rauhassa.

Kun kinkku on sulanut, sen on hyvä antaa lämmetä huoneenlämmössä ennen paistamista. Ota siis kinkku huoneenlämpöön pari tuntia ennen kuin aiot panna sen uuniin.

Esivalmistele

Kuumenna uuni 125 asteeseen. Kuivaa kinkku talouspaperilla ja nosta se nahkapuoli ylöspäin uunin ritilälle. Kun kuivaat kinkun pinnan, se paahtuu kunnolla.

Työnnä paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan. Varmista, ettei mittari osu luuhun, koska muuten mittari ei näytä lihan lämpöä. Asettele paistomittari siten, että näet sen uunin luukkua avaamatta. Nosta korkeareunainen pannu uunin alimmalle tasolle keräämään talteen kinkusta tippuva rasva. Kaada uunipannuun tilkka vettä, niin että sen pohja peittyy.

Paista

Kinkun paistamiseen kuluu aikaa 6–9 tuntia. Huolehdi paistamisen aikana, ettei vesi haihdu uunipannusta, sillä muuten kinkusta valuva rasva palaa pannuun kiinni.

Kypsennä kinkkua, kunnes paistomittari näyttää 75–80 astetta. Paistoaika on noin 1 1/2 tuntia ensimmäistä kiloa kohti ja sen jälkeen noin 1 tunti per kilo. Aika riippuu kinkun koosta, muodosta ja alkulämpötilasta. Kinkku on mehevä 75-asteisena, murea ja täysin kypsä 80-asteisena. Muista, että lämpö nousee vielä pari astetta, kun kinkku on otettu pois uunista.

Kun kinkku on kypsä, ota se pois uunista, poista paistolämpömittari ja peitä kinkku foliolla. Anna kinkun jäähtyä vähintään puoli tuntia ennen kuorruttamista.

Kuorruta

Poista kinkusta verkko, nahka ja osa rasvasta. Voitele kinkun pinta sinapilla ja ripottele pinnalle korppujauhoja. Painele pintaan kokonaisia neilikoita. Kuorruta kinkkua 225 asteeessa noin 10 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea.

Voit voidella kinkun myös hunajalla, appelsiinimarmeladilla tai soija-hunaja-sinappiseoksella. Pinnalle voit ripotella mantelilastuja, ruiskorppujauhoja, roseepippureita tai seesaminsiemeniä. Tai vaikka dukkah-pähkinäseosta!

Katso kuorrutetun kinkun tarkka resepti tästä!

Katso Michelin-kokki Jouni Toivasen kinkkuresepti tästä!

Reilun hapokas ja kuiva valkoviini on loistovalinta rapukauteen.

Mikä? Heleimmät sauvignon blancit tulevat Uudesta-Seelannista. Sileni Cellar Selection Sauvignon Blanc 2017, 14,37 e, kuuluu lajissa hintaluokkansa parhaimmistoon.

Millainen? Viinin maku on eloisan hedelmäinen, tutut herukat, karviaiset ja yrtit erottuvat.

Minkä kanssa? Reilun hapokas ja kuiva viini sopii mainiosti rapujen kanssa. Viini pitää pintansa myös, kun pöydässä on graavi- tai savukalaa, perunoita ja kermaviilikastiketta, ehkä myös tuoreista rouskuista tehtyä salaattia.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Omena-aika! Jos meinaat hukkua omenapudokkaisiin, lue tämä juttu. Tee helppoa sosetta, suloista omenavoita, chutneya tai kanelilla maustettua likööriä, joka ilahduttaa syyspimeällä.

Tee sosetta

Helpoin tapa säilöä omenat on tehdä niistä sosetta. Pese omenat hyvin, mutta älä kuori. Leikkaa omenat paloiksi kattilaan siemenkotaa myötäillen. Väistele mahdolliset madonreiät veitsellä. Kun kattila on omenoita pullollaan, kaada päälle reilu loraus kylmää vettä ja siirrä kattila hellalle. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä noin vartti. Kauho välillä, jotta päällimmäiset omenat pääsevät pohjalle kypsymään. Lisää halutessasi sokeria, kanelia ja vaniljasokeria. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Tällainen sose kannattaa säilöä pakastamalla tai käyttää jääkaapista melko pian. Jos haluat purkittaa soseen hillon tapaan, joukkoon tarvitaan säilöntäainetta. Säilyvän omenasoseen ohjeen ja maustamisvinkkejä löydät tästä.

 

Hilloa omput

Omenahillo on tunnetusti hyvä paikka pudokkaille. Jos haluaa hillota omenansa säilyviksi pelkällä tavallisella sokerilla, hillosta tulee kuitenkin tyrmäävän makeaa. Hillosokeri ja hillo-marmeladisokeri sisältävät pektiiniä, joka parantaa hillon säilyvyyttä ja kiinteyttää sen rakennetta. Siksi tällaista sokeria tarvitaan hilloon vähemmän. Jos haluaa vähentää tästäkin sokerin määrää, voi keittää hillon minihillosokerilla, jossa on pektiinin lisäksi säilyvyyttä parantavaa natriumbentsoaattia, jota on luonnostaan pihlajanmarjoissa.

Jos pidät sileästä hillosta, soseuta se ennen purkittamista. Silloin hillottavat palat voivat olla yhtä ronskeja kuin omppusoseessakin. Omenahilloon voi yhdistää muitakin aineksia. Kokeile vaikka kesäkurpitsaa ja inkivääriä tai mausta hillo chai-teellä.

 

Keitä chutney

Jos soseet ja hillot eivät tunnu hupenevan jääkaapista, kokeile seuraavaksi chutneyta. Appelsiinilla, tähtianiksella ja sipulilla maustettu omenachutney sopii lisukkeeksi liha- ja kasvisruuille. Hauskassa purkissa sen voi antaa vaikka lahjaksi.

 

Hauduta ihana omenavoi

Siideriä, lakritsijauhetta, kanelia ja maustepippuria. Pehmeäksi karamellisoitunut, ihanan mausteinen omenavoi on omenasäilykkeiden aatelia. Jos maltat ja sinulla on aikaa, anna omenavoin kypsyä hiljalleen 120-asteisessa uunissa, kunnes se on tummaa ja paksua. Voi-nimi kertoo enemmän tämän omenaherkun koostumuksesta enemmän kuin käyttötavoista. Se sopii sellaisenaan jälkiruuaksi esimerkiksi pannacottan kanssa, mutta toimii myös sunnuntaiaamun croissantin päällä.

 

Tee likööriä

Likööriä voi tehdä omenoista yhtä helposti kuin marjoista. Tarvitaan vain vodkaa ja sokeria, joka tässä omena-kaneliliköörin ohjeessa on vaihdettu helposti liukenevaan siirappiin. Ainoa työläs vaihe on omppujen raastaminen, joten kannattaa kaivaa monitoimikone esiin. Aikaa maustumiseen menee kuukausi, mutta likööri säilyy tämän jälkeen hyvin.

Kuvat: Tuomas Kolehmainen ja Sami Repo.