Kinkku on oikeasti ihan helppo herkku. Kuva: <span class="photographer">Sami Repo.</span>
Kinkku on oikeasti ihan helppo herkku. Kuva: Sami Repo.

Joka vuoden kokkauskohokohta on tietenkin joulukinkun paistaminen. Sopan pikaoppaalla suoriudut tehtävästä kunnialla!

Sulata

Joulukinkun paistaminen alkaa sulattamisella. Pakastettu 4–8-kiloinen kinkku sulaa viileässä (esimerkiksi jääkaapissa) 1–3 päivää. Kinkun paistaminen ei ole hötkyilijän hommaa, joten anna kinkun sulaa kaikessa rauhassa.

Kun kinkku on sulanut, sen on hyvä antaa lämmetä huoneenlämmössä ennen paistamista. Ota siis kinkku huoneenlämpöön pari tuntia ennen kuin aiot panna sen uuniin.

Esivalmistele

Kuumenna uuni 125 asteeseen. Kuivaa kinkku talouspaperilla ja nosta se nahkapuoli ylöspäin uunin ritilälle. Kun kuivaat kinkun pinnan, se paahtuu kunnolla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Työnnä paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan. Varmista, ettei mittari osu luuhun, koska muuten mittari ei näytä lihan lämpöä. Asettele paistomittari siten, että näet sen uunin luukkua avaamatta. Nosta korkeareunainen pannu uunin alimmalle tasolle keräämään talteen kinkusta tippuva rasva. Kaada uunipannuun tilkka vettä, niin että sen pohja peittyy.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Paista

Kinkun paistamiseen kuluu aikaa 6–9 tuntia. Huolehdi paistamisen aikana, ettei vesi haihdu uunipannusta, sillä muuten kinkusta valuva rasva palaa pannuun kiinni.

Kypsennä kinkkua, kunnes paistomittari näyttää 75–80 astetta. Paistoaika on noin 1 1/2 tuntia ensimmäistä kiloa kohti ja sen jälkeen noin 1 tunti per kilo. Aika riippuu kinkun koosta, muodosta ja alkulämpötilasta. Kinkku on mehevä 75-asteisena, murea ja täysin kypsä 80-asteisena. Muista, että lämpö nousee vielä pari astetta, kun kinkku on otettu pois uunista.

Kun kinkku on kypsä, ota se pois uunista, poista paistolämpömittari ja peitä kinkku foliolla. Anna kinkun jäähtyä vähintään puoli tuntia ennen kuorruttamista.

Kuorruta

Poista kinkusta verkko, nahka ja osa rasvasta. Voitele kinkun pinta sinapilla ja ripottele pinnalle korppujauhoja. Painele pintaan kokonaisia neilikoita. Kuorruta kinkkua 225 asteeessa noin 10 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea.

Voit voidella kinkun myös hunajalla, appelsiinimarmeladilla tai soija-hunaja-sinappiseoksella. Pinnalle voit ripotella mantelilastuja, ruiskorppujauhoja, roseepippureita tai seesaminsiemeniä. Tai vaikka dukkah-pähkinäseosta!

Katso kuorrutetun kinkun tarkka resepti tästä!

Katso Michelin-kokki Jouni Toivasen kinkkuresepti tästä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla