Keitetyistä perunoista valmistuu maukas vuokaruoka. Kuva: <span class="photographer">Ullamaija Hänninen</span>
Keitetyistä perunoista valmistuu maukas vuokaruoka. Kuva: Ullamaija Hänninen

Kysyimme soppalaisilta, mitkä ovat yleisimpiä keittiössä ylijääviä ruoka-aineita. Eniten ääniä keräsivät tutut peruna, riisi ja leipä. Lisäksi salaattia ja hapanmaitotuotteita jää usein pyörimään jääkaappeihimme. Laadimme vinkkilistan, miten hyödyntää nämä tähteet kotikeittiössä maukkaalla tavalla.

Peruna

Perunoita tulee usein varmuuden vuoksi keitettyä liikaa. Peruna onkin jämäruokien perustusjalka, sillä miedon makuisena kaverina sen voi maustaa ja tyrkätä lähes mihin vain ruokaan. Kuutioi perunasalaattiin, siivuta espanjalaiseen munakkaaseen, paista pyttikseksi muiden jämien kera. Kokeile perunalla päällystettyä pizzaa tai piirakkaa tai tee hienostuneita cocktailpaloja päällystämällä perunaviipaleet kylmäsavulohiruusukkeilla. Kypsät perunat voi myös soseuttaa kasvissosekeittoon. Hurjimmat raastavat kypsää perunaa jopa kakkutaikinoihin porkkanakakun tapaan.

Kokeile näitä ruokia keitetyistä perunoista:

Sienipyttis

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Peruna-kukkakaalivuoka

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Leipä

Leipää tulee usein ostettua liikaa, tuttu tunne. Ylimääräisen leivän voi pakastaa, mutta se kannattaa tehdä silloin, kun leipä on vielä tuoretta. Pakasta siis juuri hankittu tai leivottu leipä samantien, jos jo etukäteen tiedät, ettei se kulu heti.

Kuivahtanut leipä voidaan jauhaa korppujauhoksi ja käyttää esimerkiksi jauhelihapulliin tai -murekkeeseen. Korppujauhoniksin tunsi jo isoäitikin. Kuivahtanut leipä pelastuu myös lämppäreissä, jolloin se mehevöityy täytteiden, juuston ja lämmityksen avulla. Vaalean leivän käntyt voi paloitella myös pullavanukkaan tyyliseen paistokseen. Myös leipätikut ja krutongit, jotka valellaan öljyssä ja mausteissa ja kuivatetaan uunissa rapeiksi, maistuvat vaikka naposteltavana.

Resepti kuivahtaneelle leivälle:

Italialainen leipäsalaatti

Salaatit

Salaattia pesiytyy jääkaappiin sekä valmistettuna että salaatinlehtinä. Valmiit vihersalaatit kannattaa hyödyntää mahdollisimman pian, jotta ne eivät nahistu tai vety. Trendikäs heittää salaatin jämät tehosekoittimeen ja pyöräyttää vihersmoothieen. Salaatit käyvät myös esimerkiksi wrapien ja burgereiden täytteeksi. Monenlaiset raasteet voi upottaa leipä- ja sämpylätaikinoihin.

Nahistuneet salaatinlehdet voi valmiin salaatin tapaan laittaa vihersmoothieen. Niistä voi valmistaa myös yrteillä ryyditettynä peston tyyppisiä tahnoja.

Näin nuupahtanut salaatti saa uuden elämän:

Nopea vihersmoothie

Riisi

Perunan ohella riisin määrää on usein vaikea arvoida ruuanvalmistusvaiheessa ja kypsää riisiä jää yli aterialta. Jämäriiseistä voit jalostaa salaatin, tehdä uunissa valmistettavan paistoksen tai paistetun riisin pyttipannun tapaan. Kypsä riisi pilaantuu yllättävän herkästi lämpimässä, joten muista nostaa se mahdollisimman nopeasti jääkaappiin ja käyttää parin päivän sisällä.

Kypsästä riisistä voit valmistaa seuraavat ruuat:

Nyhtökanavuoka

Paistettu riisi

Kermaviili, ranskankerma, jogurtti

Hapanmaitotuotteita saattaa jäädä pyörimään jääkaappiin. Niiden päiväyksia ei kannata tuijotella aivan sokeasti, sillä ne ovat käyttökelpoisia vielä montaa päivää parasta ennen -merkinnän jälkeen. Käytä ranskankermat sosekeiton höysteeksi, lisää kermaviiliä suolaisen piirakan täytteeseen tai tee jogurtista amerikkalaisia pannukakkuja.

Kokeile vanhenemisvaarassa olevia hapanmaitotuotteita seuraaviin ruokiin:

Mustikkapannukakut

Banaanileipä

Sisältö jatkuu mainoksen alla