Keitetyistä perunoista valmistuu maukas vuokaruoka. Kuva: Ullamaija Hänninen
Keitetyistä perunoista valmistuu maukas vuokaruoka. Kuva: Ullamaija Hänninen

Kysyimme soppalaisilta, mitkä ovat yleisimpiä keittiössä ylijääviä ruoka-aineita. Eniten ääniä keräsivät tutut peruna, riisi ja leipä. Lisäksi salaattia ja hapanmaitotuotteita jää usein pyörimään jääkaappeihimme. Laadimme vinkkilistan, miten hyödyntää nämä tähteet kotikeittiössä maukkaalla tavalla.

Peruna

Perunoita tulee usein varmuuden vuoksi keitettyä liikaa. Peruna onkin jämäruokien perustusjalka, sillä miedon makuisena kaverina sen voi maustaa ja tyrkätä lähes mihin vain ruokaan. Kuutioi perunasalaattiin, siivuta espanjalaiseen munakkaaseen, paista pyttikseksi muiden jämien kera. Kokeile perunalla päällystettyä pizzaa tai piirakkaa tai tee hienostuneita cocktailpaloja päällystämällä perunaviipaleet kylmäsavulohiruusukkeilla. Kypsät perunat voi myös soseuttaa kasvissosekeittoon. Hurjimmat raastavat kypsää perunaa jopa kakkutaikinoihin porkkanakakun tapaan.

Kokeile näitä ruokia keitetyistä perunoista:

Sienipyttis

Peruna-kukkakaalivuoka

Leipä

Leipää tulee usein ostettua liikaa, tuttu tunne. Ylimääräisen leivän voi pakastaa, mutta se kannattaa tehdä silloin, kun leipä on vielä tuoretta. Pakasta siis juuri hankittu tai leivottu leipä samantien, jos jo etukäteen tiedät, ettei se kulu heti.

Kuivahtanut leipä voidaan jauhaa korppujauhoksi ja käyttää esimerkiksi jauhelihapulliin tai -murekkeeseen. Korppujauhoniksin tunsi jo isoäitikin. Kuivahtanut leipä pelastuu myös lämppäreissä, jolloin se mehevöityy täytteiden, juuston ja lämmityksen avulla. Vaalean leivän käntyt voi paloitella myös pullavanukkaan tyyliseen paistokseen. Myös leipätikut ja krutongit, jotka valellaan öljyssä ja mausteissa ja kuivatetaan uunissa rapeiksi, maistuvat vaikka naposteltavana.

Resepti kuivahtaneelle leivälle:

Italialainen leipäsalaatti

Salaatit

Salaattia pesiytyy jääkaappiin sekä valmistettuna että salaatinlehtinä. Valmiit vihersalaatit kannattaa hyödyntää mahdollisimman pian, jotta ne eivät nahistu tai vety. Trendikäs heittää salaatin jämät tehosekoittimeen ja pyöräyttää vihersmoothieen. Salaatit käyvät myös esimerkiksi wrapien ja burgereiden täytteeksi. Monenlaiset raasteet voi upottaa leipä- ja sämpylätaikinoihin.

Nahistuneet salaatinlehdet voi valmiin salaatin tapaan laittaa vihersmoothieen. Niistä voi valmistaa myös yrteillä ryyditettynä peston tyyppisiä tahnoja.

Näin nuupahtanut salaatti saa uuden elämän:

Nopea vihersmoothie

Riisi

Perunan ohella riisin määrää on usein vaikea arvoida ruuanvalmistusvaiheessa ja kypsää riisiä jää yli aterialta. Jämäriiseistä voit jalostaa salaatin, tehdä uunissa valmistettavan paistoksen tai paistetun riisin pyttipannun tapaan. Kypsä riisi pilaantuu yllättävän herkästi lämpimässä, joten muista nostaa se mahdollisimman nopeasti jääkaappiin ja käyttää parin päivän sisällä.

Kypsästä riisistä voit valmistaa seuraavat ruuat:

Nyhtökanavuoka

Paistettu riisi

Kermaviili, ranskankerma, jogurtti

Hapanmaitotuotteita saattaa jäädä pyörimään jääkaappiin. Niiden päiväyksia ei kannata tuijotella aivan sokeasti, sillä ne ovat käyttökelpoisia vielä montaa päivää parasta ennen -merkinnän jälkeen. Käytä ranskankermat sosekeiton höysteeksi, lisää kermaviiliä suolaisen piirakan täytteeseen tai tee jogurtista amerikkalaisia pannukakkuja.

Kokeile vanhenemisvaarassa olevia hapanmaitotuotteita seuraaviin ruokiin:

Mustikkapannukakut

Banaanileipä

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin