Kuva: <span class="photographer">Mikko Hannula</span>
Kuva: Mikko Hannula

Stand up -koomikko Ali Jahangiri tekee työkseen hävikkihedelmistä smoothieta. Hävikin välttämisen maksimointia saattaa olla sekin, että omaan pakastimeen voi unohtua ruokaa jopa seitsemäksi vuodeksi.

Iranilaistaustainen stand up -koomikko ja smoothie-yrittäjä Ali Jahangiri vastasi Glorian ruoka & viini -lehden Jos-kysymyksiin. Jos-sarjassa tunnetut ruokaihmiset saavat haaveilla ja jossitella. Näin Ali vastasi:

"Jos avaisit jääkaappini, näkisit mehua, turkkilaista jogurttia, leikkeleitä ja juustoja sekä jotakin nopeasti grillattavaa sekä tietysti eilisen tähteet. Meidän jääkaapista löytyy aina turkkilaista jogurttia, koska se on niin helppo ja monipuolinen raaka-aine. Teen siitä kastikkeita ja aamulla laitan päälle hunajaa ja syön sellaisenaan.

Jos lähtisin ruokamatkalle, menisin kiertelemään Lähi-itää ja maistelemaan millaista katuruokaa siellä on nykyään. En niinkään välitä ’gourmetruuasta’.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos valitsisin maailman parhaan herkun, se olisi äidin tekemä täädigh, joka on perinteinen iranilainen ruoka. Se on rapeaksi paahtunutta riisiä, joka syödään naanleivän kanssa. Voisin syödä sitä aamusta iltaan. Lapsenikin rakastavat sitä ja toivovat sitä aina, mutta harmikseni en osaa tehdä sitä itse.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos toisin meille jotain toisesta ruokakulttuurista, uudistaisin ravintolaruokailua. Pöytään tuotaisiin isoissa vadeissa erilaisia ruokia, joita kaikki voisivat ottaa omille lautasilleen. Näin saisi maistella enemmän kaikkea ja syöminen olisi yhteisöllisempää.

Jos johonkin sorrun, niin myöhäisen yön Big Maciin keikan jälkeen. Joskus huomaamattani ajaudun kodin lähellä olevan Mäkkärin autokaistalle.

Jos voisin poistaa maailmasta ruokavääryyden, se olisi kanaviillokki. Siltä haluaisin lapseni säästää.

Jos jotain en halua lautaselleni, niin ylikypsiä pataruokia. Vihaan sitä, kun esimerkiksi porkkanat ovat ihan mössöä. Ruuassa pitää olla tekstuuria.

Jos jokin keittiössäni nolostuttaa, se on pakastimessa oleva Pirkan Gordon Bleu eli leivitetty kalkkuna- ja juustotäytteinen broilerinleike. Se on ollut siellä seitsemän vuotta.

Jos nyt perustaisin jonkun ruoka-alan yrityksen, se olisi ravintola, joka hyödyntäisi ruokahävikkiä. Minulla on tällä hetkellä hävikkihedelmistä smoothieita valmistava yritys, jolle ravintola olisi sopiva jatkumo.

Jos jotain haluan oppia kokkaamisesta, niin haluaisin osata tehdä järjettömän hyvää tomaattikastiketta."

Artikkeli on julkaistu aiemmin Glorian ruoka & viinissä ja sen on kirjoittanut Karoliina Närvänen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla